Türkiye’de Sebzecilik

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Türkiye’de Sebzecilik

Türkiye’de Sebzecilik; Değişik iklimlerin görüldüğü ülkemizde hemen her tür sebze yetiştirilmektedir. Sebze üretimi, büyük çapta sulama, çapalama ve gübreleme gerektirdiği için, yoğun tarım yöntemiyle yapılır.

Türkiye’de sebzelerin ilk önce olgunlaştığı yerler güney kıyılarımız; en geç olgunlaştığı bölge Doğu Anadolu’dur.

Sebze üretiminde ilk sırayı Akdeniz Bölgesi alır. Sebzecilik bakımından büyük bir potansiyele sahip olan Ege Bölgesi, büyük pazarlara yakın olması nedeniyle Akdeniz’den sonra en önemli yeri tutar.

Marmara bölgesinde sebzecilik, başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerin ihtiyaçlarını gidermeye yöneliktir.

Doğu Anadolu, sebze üretimine en az elverişli bölgedir. Bunun nedenleri arasında; yaz sıcaklıklarının geç kalması ve yetersizliği, su azlığı, fazla engebeli oluşu ve bahçe tarımına elverişli toprakların azlığı sayılabilir.

En çok üretilen ve buğdaydan sonra gelen besin maddesi patatestir. Türkiye patates üretiminin yarısını İç Anadolu sağlar. Karadeniz Bölgesi’ndeki üretim de yaklaşık olarak İç Anadolu’dakinin yarısı kadardır. Türkiye’nin kaliteli ve çok patates yetiştiren illeri Nevşehir, Niğde, Bolu, İzmir ve Afyon’dur.

Orta Karadeniz Bölümü sebze üretimi bakımından diğer bölümlerden daha ileridedir. Bu bölümde başta Bafra ve Çarşamba ovalarında olmak üzere sebze üretimi oldukça yaygındır.

İç Anadolu Bölgesi’nde de sebze üretimi önem kazanmıştır. Kavun-karpuz üretiminde bu bölge başta gelir. Soğan ve domates üretimi de yaygındır. Ayrıca, Beypazarı’nda havuç üretimi oldukça önem kazanmıştır.
 
Top