Türk Yapımı Silahlar

Suskun

V.I.P
V.I.P
Otokar Yavuz
Yavuz bir Türk firması olan Otokar tarafından üretilen sekiz tekerlekli hafif zırhlı bir zırhlı personel taşıyıcıdır.

Otokar-Yavuz, Türkiyenin ilk taktik amaçlı 8x8 zırhlı taşıtıdır. Araç sahip olduğu birbirinden bağımsız süspansiyon sistemi sayesinde her türlü arazide ilerleyebilir. Üretimi esnasında Singapore Technologies Kinetics firması ile ortak çalışılmıştır. V şekilli şasesi sayesinde mayın saldırılarına karşı içerisindeki mürettebata azami koruma sağlamaktadır.

Araç üzerinde bulunan ve İsrail firması tarafından üretilen Rafael Başüstü Silah İstasyonu bünyesindeki 30 mmlik silah kızılötesi ve termal kameralar le her türlü hava koşulunda çalışmaktadır.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
RA 7040

Roketsan ile M.K.E ortak tasarımı 70 milimetre çapında 40 adet topçu roketinden oluşan silahtır.Genellikle Land Rover Defender 130 marka pick-up üstünde kullanıldığı gibi sabit versiyonuda mevcuttur. Ra Roket Atarın kısaltılmışıdır.MLRS ise ingilizce "Multiple Launch Rocket System'in" kısaltılmışıdır.Türkçe çevirisi çok namlulu roket atar'dır. Güdümsüz fakat etkili bir rokettir.Güneydoğu Anadolu Bölgesinde PKK'ya karşı yapılan operasyonlarda etkin bir biçimde kullanılmıştır ve kullanılmaktadır.Gelecektede etkin bir biçimde kullanılması düşünülmektedir. Şu anda envanterde 48 adet mevcuttur, fakat ihtiyaca göre artırımı düşünülmektedir.Kullanımı,bakımı,üretimi kolay bir silahtır.Taşıması kolaydır.Tasarım ve üretim %100 yerlidir. Batı'da Natoda Muadili MLRS-270 Rusyada Bm-30'dur.Maksam tarafından üretilmektedir.Amerikan Hydra 70 roketleri örnek alınarak üretilmiştir.

özellikleri


* Etkili menzil :8km
* İmha çapı :200 m X 200 m
* harp başlığı :20 mm lik 200 adet Çelik Bilye
* roket sayısı :40 adet
* roket çapı :70 mm
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Robar RC-50

Phoenix Robar RC-50, etkili keskin nişan tüfeklerinden biridir. Anti-materyal özelliğe sahiptir. Daha çok Amerikan askerleri tarafından kullanılan bu tüfek (RC-50) TSK'nınde kullandığı silanlardan biridir.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
T-155 Fırtına
Türkiye'nin kendi ürettiği ilk topçu sistemidir.Dışarıdan monte edilmış 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon ünitesi ve tekerlerinden oluşan gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinde engebeli arazi dahil her türlü arazide rahatça harekat icra edebilmektedir. Güç Ağırlik oranı 21bg/t olan Fırtına`nın harekatlarını uzun süreli destekleyebilir. ADOP-2000 sistemine sayisal olarak entegre edilmiş olan Fırtına,sahip olduğu Aselsan ürünü 9600 serisi frekans atlamalı sayisal telsizler vasıtasıyla emniyetli, güvenilir, esnek, süratli, mobil, beka kabiliyeti yüksek, elektronik harp korumalı etkin bir ses ve veri haberleşmesinin tesisine ve atış esaslarının süratle takibine imkân tanımaktadır.Obüsdeki muharebere sistemleri Fırtına Atış Kontrol Sisteminin hesapladığı atış komutlarını alma ve gönderme yeteneğine sahiptir.Fırtına hareket halindeyken 30sn içinde atış görevine hazır olabilmekte ve ilk 15sn içinde ani atış (darbe) olmak üzere 8 atımlık bir atış görevini bir dakika içinde tamamlaybilmektedir. Obüs atış görevinin tamamlanmasına müteakip 30sn içinde mevziini terk edebilmektedir. Obüs, sahip olduğu içeriden komuta edilebilen otomatik namlu yol kilit sistemi vasıtasıyla, kısa sürede mevzi değiştirebilmekte ve böylece düşmanın karşı ateşine maruz kalma riskini minimum düzeye indirmektedir.

Atış Kontrol Sistemi


Fırtına`nın Aselsan tarafından geliştirilen özgün atış kontrol sistemi dört ana bölümden oluşmaktadır

* Ataletsel Seryrüsefer Sistemi (Inertial Navigation System)
* Atış Kontrol Bilgisayar
* Otomatik Namlu Yönlendirme Sistemi
* İlk Hız Ölçme Radarı

Obüs INS sayesinde tevcih hattı istikamet açısını 0,3 milyem, mevzi koordinatlarını 17,5m ve mevzi rakımını 10m doğrulukla tespit edebilmektedir. Obüs ayrıca, mevcut sistemlerin aksine, tevcih herekli nişan dairesi, nişan çubuğu, ´vb. alet ve avadanlığa ihtiyaç duyulmadan çok kısa bir süre zarfında mevzilenebilmektedir. En önemli özelliği; 8-25 km arası mesafelere yapılan atışlarda farklı namlu açılarından ardarda atılan üç merminin, hedefe aynı anda ulaşması ile üç adet obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilmesidir.

Silah Sistemi

Nato standardı her cins 155mm obüs mühimmatını kullanabilen Fırtına, 48 adet silah payı kıt`a yükü mühimmata sahiptir. Elektrikle çalışan ve elektonik olarak kontrol edilen otomatik mermi doldurma sistemi sayesinde obüs; ani atış için 15 saniyede 3 atım ve sürekli atış için dakikada 2 atım gereçekleştirebilmektedir. Obüs, 52 çap uzunluğunda, monoblok olarak imal edilen ve 23Lt`lik yanma odası hacmine sahip bir namlu ile donatılmış olup halihazırda MKE tesislerinde üretilmektedir.

Mühimmat


* M107 (HE): 18 km
* M549A1 (RAP/HE): 30 km
* ERFB/BB: +40 km


Geliştirme programı

155mm M-44T ve M-52T K/M obüs modernnizasyon programlarından alınan dersler ışığında, Türk topçusunn taktik ve teknik kulanım konseptleri ve geleceğin muharebe sahası ateş destek ihtiyaçları dikkate alınarak 1995 yılında T-155 Fırtına Modern Obüs Geliştirme Programına başlanmıştır. Program kapsamında tasarım ve prototip üretim çalışmalarına Kara Kuvvetleri Teknik ve Proje Yönetim Daire Başkanlığı silah ve Mühimmat Şube Müdürlüğü Proje Yönetiminde 1995 yılında başlanan ve azami menzili 30 km olan 155mm/39 kalibre namluya sahip ilk prototip 1997 yılında üretilmiş, ancak daha uzun menzil ihtiyacı neticesinde yeni obüsün 155/52 kalibre silah sistemine sahip olması kararlaştırılmıştır. Kara Kuvvetleri ihtiyacına yönelik olarak 40 km menzilli, 155mm/52 kalibre silah sistemine sahip ikinci prototip obüsün üretimine 2000 yılı içerisinde başlanmıştır. Obüsün gövdeve kule tasarımları ve analizleri modern tasarım programları kullanılarak tamamen bilgisayar ortaminda yapılmıştır. Prototip obüsün gövde, kule ve süspansiyon sistemlerinin üretimi Eylül 2000`de yurtdışından tedarik edilen komponentlerin entegrasyonu ise Aralık 2000`de tamamlanmıştır. Prototip üretim çalışmaları sırasında Türkiye yeni öbüste Alman PzH 2000 obüsünün altsistemlerinin kullanmayı planlamış, ancak Alman Federal Güvenlik Konseyi`nin PzH 2000 obüsünün altsistemlerinin satışına yönelik ihracat lisansını onaylamaması üzerine, söz konusu sistemler Güney Kore`den K9 Thunder tedarik edilmiştir. Prototip obüs, Tek Top-tek Batarya Konsepti`ne uygun olarak at ve gözle(shoot and scoot) prensibine göre tasarlanmıştır.Temmuz 2001 de bazi altsistemlerin (kama ve otomatik yükleyici dahil, komple 155mm/52 kalibre silah sistemi) tedarikine yönelik olarak Güney Kore ile Türkiye arasında bir kontrat imzalanmıştır.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
TR 107
TR 107, Roketsan tarafından üretilen 107 mm çapındaki çoknamlulu topçu roketi sistemidir. Silah 12 adet lancher'dan oluşmaktadır. TRB-107 ve klasik kısa menzilli 107 mm çapındaki mühimmat olarak kullanır. Çekili bir silah sistemi olan T-107, kullanımda mobiliteyi artırmak amacıyla araçlara monte edilerek de kullanılabilmektedir.

Özellikler

* Kolay taşınabilirlik ve basit kullanım
* Zırhlı Personel Taşıyıcılar gibi değişik kara araçlarına monte edilebilme
* Helikopterlerle taşınabilme
* Sadece piyadenin hareket edebileceği arazi yapılarında, basit el aletleri ile kolaylıkla demonte / monte edilerek dağlık bölgelere taşınabilmedir
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
TR 122
Roketsan tarafında üretilen 122 mm çapındaki topçu roketinin ismi.

Roket çoknamlulu fırlatıcıdan ateslenir.

Roketsan'ın 122 mm.lik artırılmış menzilli roket ailesi klasik 122 mm.lik roketlere göre iki kat menzile sahiptir. Tahrip, Çelik Bilyalı ve kargo harpbaşlığına sahip roketler TR-122, TRB-122 ve TRK-122 olarak adlandırılır. Üstün dağılım karakterleriyle bu roketler nokta ve alan hedeflerine karşı kullanılır. Roketler, T-122'den veya 122 mm.lik diğer çekili araca monteli silah sistemlerinden atılır.

Taşıyıcı araç

Taşıyıcı araç olarak 6 x 6 taktik tekerlekli MAN kamyon kullanır. Kamyonda 2X20 füze taşıyan lançer bulunur. Bu füzelerin tamamını 80 saniyede hedefe yollar 500 m X 500 m'lik bir alanı yok eder.

Yalıtımlı Pod

Atmosferik koşulların yarattığı olumsuz etkilere karşı özel olarak tasarlanan yalıtımlı podlar, 20 tüpten oluşmaktadır. Roketler tüplere fabrika seviyesinde yüklenmekte ve raf ömrü boyunca bakım gerektirmemektedir. Aktif görev sırasında tüpler elle tek tek yüklenebildiği gibi mühimmat bölükleri tarafından yüklü pod takviyeside yapılmaktadır. Araca monte teleskobik vinç ile pod yüklemesi 5 dk' da elle tek tek roket yüklemesi standart olarak 110 dakikada yapılmaktadır. Tapa ayarları tapa ayar anahtarı ile yapılır.

Atış Kontol Sistemi

* Atış öncesi ve atış sırasında Cihaz İçi Test yapar
* 122 mm’lik roketlerin atış esaslarını hassas uçuş simülasyonu programı ile hesaplar
* Lançeri ateş mevzi ve yol konumlarına alır
* Roketleri tek tek veya 2 saniye aralıklı salvo halinde atar
* 20 adet hedef koordinatını hafızasında saklar
* METCM veya benzer formattaki metro raporlarından meteoroloji bilgilerini alır

Sistemin Taktik Avantajları

* Kısa süre içinde mevzilenir ve ateş mevzi konumunu alır.
* T-122 lançeri atış görevini tek başına veya altı lançerden oluşan batarya organizasyonu altında yerine getirir.
* T-122 lançeri, 40 roketi 80 saniye içinde atar
* Bir salvo ile 740 kg harpbaşlığını sevk eder
* T-122 lançerinden atılan 40 adet tahrip harpbaşlıklı roket 3-40 km arasındaki hedef üzerinde 500 m x 500 m.lik bir alanda taciz etkisi yaratır
* Kısa reaksiyon süresi ile hedef üzerinde baskın ateşi yaratır
* T-122, normal koşullarda 5 personel ile, acil durumlarda 3 personel ile kullanılır


Teknik Veriler
* Üretici: Türkiye/Roketsan
* Namlu Sayısı: 2x20
* Namlu Boyu: 3 m
* Namlu Çapı: 122 cm
* Salvo Atış Süresi (40 rocket) 80s
* Aracın Yüksüz ağırlığı: 19,5 ton
* 40 roket yüklü ağırlığı: 22.5 ton
* Uzunluğu : 9.2 metre
* Genişliği: 2.50 metre
* Yüksekliği:3.1 metre
* Taşıyıcı Araç: 6 x 6 taktik tekerlekli MAN kamyon (6x6)
* Tevcih:Atış Kontrol Sistemi ile otomatik,

El çarkları ve dürbün ile manuel

* Vinç Kapasitesi

Stabilizasyon:15 ton.m 4 hidrolik destek ayağı 4 hydraulic jacks

* INS / GPS (opsiyonel): 10 m konum ve 1 milyem istikamet hassasiyeti
* NATO Stok Numarası: 1055 27 004 6756
* Personel Sayısı:Normalde 5 acil durumlarda 3 kişidir.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Yavuz 16

Yavuz 16, 1992 yılında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından tasarlanmıştır. Silah 1997 yılından beri üretilmektedir. Yavuz 16'nın, Regard MKEK, Compact MKEK, Regard M.C., Compact M.C. ve Tuğra modelleri Beretta 92'lere benzemektedir. Yavuz 16, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin standart tabancasıdır. Aynı zamanda Malezya Polisi tarafından da kullanılmaktadır.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Zıpkın

Zıpkın Kaideye Monteli Stinger [KMS], ASELSAN tarafından milli imkânlarla üretilen, temel silah olarak atışa hazır 4 adet FIM-92 Stinger füzesini kullanan, çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tüm fonksiyonları bilgisayar tarafından denetlenen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemidir. Ana görevi radar üssü, hava alanı, liman gibi hayati öneme sahip stratejik tesislerin hava tehditlerine karşı alçak irtifa savunmasını sağlamaktır. Taşıyıcı platform olarak Land Rover Defender 130 dört teker çekişli arazi aracının kullanıldığı sistem araç kabininde yer alan nişancı ve sürücü [nişancı yardımcısı] olmak üzere iki personelle kullanılmaktadır.

Zıpkın KMS sistemi tüm fonksiyonların otomasyonunu sağlayan ve yazılım ve donanım olarak tümüyle ASELSAN tarafından geliştirilen Atış Kontrol Bilgisayarı, termal ve gün ışığı TV kameralarından oluşan pasif hedef arama algılayıcıları, hedefin otomatik olarak takibini sağlayan Video Hedef İzleyici Birimi, hedef menzil ölçümü için çok darbeli Lazer Mesafe Bulucu, Dost/Bilinmeyen Hedef ayrımı sağlayan IFF ve sistemin öz savunmasını sağlamak amacıyla eklenen 12.7 mm M3 [250 mermi] makineli tüfekten oluşmaktadır. Sistemde gece/gündüz hedef tespitinden, hedefin izlemesine ve makineli tüfeğe mermi sürüp çekmeye kadar bütün işlemler otomatik olarak yapılmaktadır.

Sistem Kumanda Birimi sayesinde tüm sistem fonksiyonları araç içinden veya hava tehdidinin yoğun olduğu çatışma ortamında 50 metre uzaktan kontrol edilmektedir. Füze atış menziline giren hedef için "Hedef menzilde" uyarısı otomatik olarak verilir ve yine otomatik olarak füzeler Komuta Kontrol Sistemi'nden gelen hedef koordinatlarına yönlendirilmektedir. Sistem sabit tesis savunması için tasarlandığından dolayı hareket halinde atış yapamamaktadır fakat istenildiği takdirde stabilizasyon sistemi ilave edilerek hareket halinde atış yeteneği kazandırılabilmektedir.

Zıpkın KMS sistem mimarisi, otonom kullanımın yanı sıra C3I sistemi veya diğer hava savunma sistemleri koordinasyonunda da kullanım imkânı sağlamaktadır. Sistemin Atış Kontrol Bilgisayarı, gerek donanım gerekse yazılım olarak ortaya çıkabilecek yeni görev ihtiyaçlarını da karşılayabilecek esnek bir mimariye sahiptir. Stinger füzelerinin yanı sıra, benzer birçok füzenin de [Igla vs.] entegre edilebileceği Zıpkın KMS, farklı platformlara da adapte edilebilmektedir. C-130 Hercules ve C-160 Transall uçaklarına kolaylıkla yüklenen ve havadan taşınabilen Zıpkın KMS, hızlı bir şekilde ihtiyaç duyulan taktik bölgeye intikal edebilmektedir.

1989 yılından beri üzerinde çalışılan KMS Projesi'nde, 1992-1993 yılları arasında sistemin ön fizibilite çalışması, 1993-1995 yılları arasında konfigürasyon belirleme çalışmaları ve ön prototip imalatı gerçekleştirilmiştir. 28 Aralık 1995'ten 1998 yılına kadar devam eden geliştirme/test çalışmalarının başarıyla sonuçlandırılmasının ardından, 9 Kasım 2001 tarihinde imzalanan sözleşme ile seri üretim kararı alınmıştır. Prototip geliştirme dönemi ve seri üretim hattı kalifikasyon onayı kapsamında zorlu test ve sahra denemelerine tabi tutulan KMS, bugüne kadar yapılan atışların tümünde tam isabet kaydederek büyük bir başarıya imza atmıştır. İstanbul Şile'de yapılan atış testlerin ardından 20 Ekim 2004'te kontrol ve kabul testleri yüzde yüz başarı ile tamamlanmış ve 26 Kasım 2004’de ilk 4 adetlik paketin teslimi ile Zıpkın KMS, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki yerini almıştır. Türk Hava Kuvvetleri için 32 ve Türk Kara Kuvvetleri için de 36 adet platformun teslimatının 2008 yılı içinde tamamlanması öngörülmektedir.


Kaynak: Vikipedi
 
Top