Turgutreis Hakkında Bilgiler - Nasıl Gidilir? Nerede Kalınır? Ne Yenir? Ne yapılır?

Mc_ÖRGE

Kaptan
Özel üye
Bodrum yarımadasının bu en büyük koyu, çok değil daha on beş yirmi yıl öncesine kadar küçücük bir balıkçı köyüyüdü. Uzun, bakir kumsallarının hemen paralelindeki toprak yol, tozlu ve zahmetli bir hayatı temsil ediyor ama yansıttığı bakirlikle Balıkçı'nın bahsettiği mavi dünyayı gözler önüne seriyordu. Ne yazık ki korumasını beceremedik, şehirleştirdik Turgutresi'i de. Bu gün büyük bir marinası, geniş caddeleri, modern binaları olan büyükçe bir yerleşim merkezi. Yaz nüfusu üç yüz binlere dayanıyor, kışın da çok tenha değil.

Fakat bütün bu olumsuzluklara rağmen hala turizmin gözbebeği. Yurdumuzun en güzel doğal plajları da burada. Tarih ve doğa insanoğlunun bütün hoyratlığına rağmen Turgutreis'e sırtını dönmemiş, gücenmemişler. Yine gittiğinizde bütün beklentilerinize karşılık veriyorlar..

Tarihi

1565 Yılında, Malta'yı ele geçirmek için yapılan ve başarısızlıkla sonuçlanan saldırı sırasından ölen ünlü Türk denizcisi Turgut Reis'in doğduğu yer, bu yüzden onun adıyla anılıyor. Bodrum'a bağlı küçük bir balıkçı köyü iken uzun ve bakir kumsalına istinaden birden bire büyüyüverdi Tugutreis.

Ne yapılır ?

Bodrum'da yapılabilecek tüm etkinlik ve eğlenceler burada da mevcut. Modern bir marina, otantik bir pazar, tarihsel zenginliklerin yanı sıra muhteşem bir deniz, harika bir kumsal ve çok hoş koyları var.

Adalar, özellikle de Yassıada hemen yanıbaşınızda. Yunan adalarından en yakın olanı da Sisam ve Kos. Teknelerle günübirlik gidebiliyorsunuz. Sahil boyunca nereden bakarsanız bakın, güneşin batışını olağanüstü güzellikte bir manzara olarak seyreder ve büyülenirsiniz. Çılgınlar gibi eğleneceğiniz bir barlar sokağı, büyük alış veriş merkezleri var, ama beton olsalarda kentteki binaların büyük çoğunluğu hala iki katlı evlerden oluşuyor. Geniş ve ferah caddeler ve sokaklar, yeşil bir doku hakimiyeti de burada insanın soluk almasına fırsat sağlıyor.

Aspat''ta sanat buluşması, Fener'de rüzgar sörfü

Aspat Mevkii, her yıl Uluslararası Sanat Organizasyonu’na ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin ve dünyanın en önemli heykel ve resim sanatçıları her yıl sanat için Turgutreis’te bir araya geliyorlar. Sanatsever bir tatilciyseniz, bu fırsatı kaçırmayınız.

Konumu gereği yaz kış her zaman rüzgar alan Turgutreis'te sörf için en uygun yer Fener. Özellikle yurt dışından gelen yabancı turistlerin tercih ettiği rüzgar sörfü, farklı tatil eğlenceleri arasında ön sıralarda geliyor. Dünyanın en iyi rüzgarını alan bölgelerin başında gelen Fener Mevkii rüzgar sörfü için ideal ve bu da Turgutreis'e özgü ayrıcalıklarından bir tanesi.

Akyarlar Koyu Dünyanın en iyi 10 kumsalı arasında.

Dünyanın en temiz koyları arasında yapılan ankette ilk on sıra içerisinde yer alan Akyarlar Koyu, Turgutreis sınırları içinde.

Günbatımı Plajları, Kadıkalesi, Fener Plajı, Meteoroloji Koyu, Aspat Koyu, Karaincir Beach ve Akçabük'ün de Akyarlardan geri kalır tarafı bulunmamaktadır. Turgutreis’in 3 mil açığındaki Çatalada, Çavuşadası, Tüllüce, Topanadası ve Yassıada özellikle yabancı lüks yatların uğrak yerleri arasında.

Yunanistan, İngiltere, İtalya ve İspanya’dan gelen lüks yatların rotalarında yer alan el değmemiş bakir adalara her yıl çok sayıda turist uğruyor. Ayrıca bu cennet adalara yaz aylarında her gün Turgutreis Limanı’ndan günlük tur tekneleriyle geziler düzenleniyor.

Turgutreis’in tarihi güzellikleri yanında, şifalı kumlarını da uzman doktorlar vücudunda aşırı ağrıları olan hastalarına reçete olarak tavsiye ediyorlar. Ayrıca, poyraz rüzgarına kapalı olduğundan sakin olan Karaincir Koyu’nun gizemli kumları da yine Turgutreis’e özgü ayrıcalıklardan.

Buram buram tarih kokuyor

Karaincir mevkiini geçtikten sonra karşınıza çıkan Bağla mevki, dağlardan gelen soğuk temiz suyu ile bilinir. Kuzeybatı rüzgarlarına kapalı olan bu koy bir zamanlar Ceneviz korsanları tarafından sığınak olarak kullanılmış. Kemer mevkinde bulunan Hüseyin Burnu Feneri’de 1931’de Fransızlar tarafından yapılmış. Helenistik dönemden kalma Kadıkalesi’nde, Roma dönemine ait kilise ve asırlık ulu çınar ağaçları altında bugünde kullanılan çeşme bulunuyor..

Turgutreis, sadece deniz, kum ve güneş üçgeniyle sınırlı kalmayıp tarihiyle de her yıl yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor. Bağla Mevkinde ortaya çıkarılan Osmanlı Döneminden kalan tarihi hamamlar ve Kadıkalesi Mevkindeki 4000 yıllık tarihi çeşmeler restore edilerek yeniden turizme kazandırılıyor.

Turgutreis Dağı’nın tepesinde yer alan tarihi yel değirmenleri de Turgutreis’in en yüksek noktasında her yıl binlerce turistin ziyaretine uğruyor.

Hem sessizliğin, sakinliğin hem de hareketli gece hayatının bir arada yaşandığı ender beldelerden biri olan Turgutreis’te, farklı zevklerde bir gece geçirmek mümkün. Barları, cafeleri, gece kulüpleri, beachleri, kaliteli balık restoranlarıyla tatilcilerin isteğine uygun farklı zevkleri bir arada sunuyor. Şirin beldede eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürerken, yeni bir gün sahilde yürüyüş yapan tatilciler için yeniden başlıyor.

Turgutreis’in dünyaca ünlü, ödüllü Günbatımı Plajları’nda çok sayıda beach bulunmaktadır. Ayrıca, Bağla, Akyarlar, Karaincir ve Fener mevkilerinde de çok sayıda beach tatilcileri bekliyor.

Ünlü keşifçi Galili’nin dünyanın döndüğünü ve günbatımının en iyi izlendiği yeri keşfettiği belde olarak da biliniyor Turgutreis.

Otantik Pazarı çok meşhur hatta Avrupa'da da biliniyor

Meşhur otantik pazarı Avrupa ve Türkiye’deki bir çok dergiye, gazeteye defalarca konu olmuş. Ege Bölgesi’nin en meşhur pazarı, Turgutreis Otantik Pazarı. Her yıl binlerce yerli- yabancı turistin akınına uğruyor. Cumartesi günleri kurulan büyük pazara komşumuz Yunanistan’ın Kos, Kilimli, Leros Adaları’ndan günü birlik feribotlarla turistler de geliyor. Ayrıca Bodrum Yarımadası’nın farklı beldelerinde tatil yapan turistler, sabahın erken saatlerinden itibaren Turgutreis Otantik Pazarı’na akın ediyorlar. Pazarda, beldeye özgü hediyelik eşyalardan, giyime, halılardan şifalı bitkilere kadar her şeyi bulmak mümkün.

Bir Turgutreis klasiği “Ressamlar Sokağı”

Beldede her yıl yaz aylarında yine Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen sanatçılar kendi yaptıkları el sanatları çalışmalarını Ressamlar Sokağı’nda sergiliyorlar. Tatilcilere farklı bir alışveriş olanağı sunan Ressamlar Sokağı yerli yabancı herkesin ilgisini çekiyor. Turgutreis Marina girişinde yaz aylarında kurulan sanat sokağı adeta bir “açık hava alışveriş merkezi”ni andırıyor. Doğallığını koruyan bu şirin sanat sokağında rengarenk, bodrum tarzı kabak lambaları, bir eşi daha bulunmayan kağıt boncuklar, keçe kuklalar, geleneksel kanaviçe işlemeleri ve takılar içerisinden en dikkat çekicileri olarak göze çarpıyor. Sanatçıların kendi yaptıkları el işi tasarımlar da tatilcilerin ilgisini çekiyor.

Dizi film cenneti

Turgutreis, özellikle son yıllarda dizi film yapımcılarının gözde merkezi haline geldi. Yaz aylarında çok sayıda televizyon kanalı, belgesel yapımcısı ve sanatçı soluğu çekimler için Turgutreis’te alıyor. Beldenin sessiz oluşu, bakir adaları, koyları, farklı tatlardaki gece yaşantısı; yapımcıları cezp ediyor. Televizyon kanallarında yayınlanan dizi filmlerin bir çoğunun bölümleri Turgutreis’te çekiliyor.

Ege Bölgesi'nin en batı ucunda, komşu Yunan adalarıyla karşı karşıya, hızlı ve dinamik bir gelişme gösteren ve doğanın nimetlerinden nasibini almış modern bir belde Turgutreis. Güneş, deniz, tarih, hava, kum, balık ve toprağın iç içe sarmaş dolaş olduğu ve rüzgarın hiç eksik olmadığı Turgutreis Beldesi, kısa sürede gelişip büyüyerek Avrupa’nın en modern beldeleri arasındaki yerini aldı.

Turgutreis'in güneşi, Aspat Koyu üzerinden doğar, Çatalada’dan batar.

Batarken yarattığı kızıllık, dünyaca ünlü Günbatımı Plajlarında, bu muhteşem doğa olayını izleyenlerle dolup taşıyor. Özellikle yaz aylarında denizden esen hafif rüzgar tatilcilerin keyiflerine de keyif katıyor. Adını Barbaros Hayrettin Paşa’nın yetiştirdiği Preveze Destanı’nın mimarlarından Denizci Amiral Turgut Reis’ten alan beldede, yaz ve kış aylarında yaklaşık 1000 kadar dünyanın farklı ülkelerinden gelen İngiliz, İskoç, Alman, Rus, Hollandalı ve Belçikalı yaşamaktadır.

Yap : Fener'de rüzgar sörfü yap.
Yürü : Çarşı içindeki sevgi yolunda yürü
Aspat'a git : Her sene bir ay boyunca burada heykel yapılıyor, ister heykeltraş olarak katıl, istersen izleyici olarak.
Seyret : Aspat'ta güneşin doğuşunu, Günbatımı Plajlarında da batışını.
Git : Akyarlar'a da, Karaincir Plajlarına da.
Al : Otantik Pazarda kendine uygun ne bulabilirsen.
 
Top