Topluma hizmet eden kurumlar nelerdir ? Toplumsal Kurumlar

Suskun

V.I.P
V.I.P
TOPLUMSAL KURUMLAR
Toplumdaki ortak ve temel ihtiyaçların (beslenme, barınma, korunma gibi) giderilmesine yönelik sosyal ilişkilerin ortaya koyduğu davranış kalıplarının bütünlüğü temel toplumsal kurumları ortaya koyar. (Aile, ekonomi, siyaset, din, eğitim kurumları) Bu kurumlar taplumda hakim olan değer ve normlara göre şekillenir. Dolayısıyla kurumlar toplumlarda ortak olsa da aralarında farklılıklar vardır.

Toplumsal Kurumların Özellikleri
1. Her toplumsal kurumun kendine özgü yapısı ve kuralları vardır.
2. Toplumsal kurumlar ihtayaçlardan doğduğundan, ihtiyaçların karşılanmasında işlevseldir. Ancak zamanla bu işlevleri değişebilmektedir.
3. Toplumsal kurumlar her toplumda vardır. Ancak toplumdan topluma ve zamanla değişme gösterirler.
4. Toplumsal kurumlar, toplumların iskeletini oluşturduğundan kurumların hızla değişmesi ya da değişmeye zorlanması bunalımlara yol açar.

A- Aile Kurumu
1. Ailenin Özellikleri
2. Ailenin Fonksiyonları
3. Aile Türleri
4. Evlilik ve Evlilik Türleri
5. Boşanma

B- Ekonomi Kurumu
1. Ekonominin Unsurları
2. Ekonominin Parayla İlgili Problemleri

C- Siyaset Kurumu
1. Başlıca Siyaset Kurumları
2. Siyasi Yönetim Şekilleri
3. Seçim ve Seçim Sistemleri
5. Toplum bütünlük gösterdiğinden kurumlardan birindeki değişme diğerlerini de etkiler. Örneğin ekonomideki gelişme aile kurumunu çekirdek yapıya dönüştürmektedir.
6. Kurumların toplumdaki önem ve güç dereceleri birbirinden farklıdır. Bazı toplumlarda din kurumu, bazı toplumlarda siyaset veya ekonomi kurumu etkili olabilmektedir.
7. Çağdaş toplumlarda bir kurumun bazı fonksiyonlarını diğer kurumlar üstlenmiştir. Örneğin ailenin bazı fonksiyonlarını eğitim kurumu üstlenmektedir.
 
Top