Sermaye şirketleri

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Sermaye şirketleri

Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuş bulunan anonim, limitet ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile benzer nitelikteki yabancı kurumlar sermaye şirketlerini oluşturur.
Kurumlar Vergisi Kanununda sermaye şirketlerinin yanında Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tâbi fonlar ile bu fonlara benzer yabancı fonların da sermaye şirketi sayılacağı ifade edilmiştir. Dolayısıyla söz konusu fonlar da kurumlar vergisi mükellefi olmaktadır.
Adi komandit şirketler şahıs şirketi niteliğinde bulunmasına ve ortaklarının gelir vergisi mükellefiyeti bulunmasına karşın hisseli komandit şirketler sermaye şirketi niteliğinde olduklarından şirket tüzel kişiliği kurumlar vergisi mükellefi sayılmakta, ortakları ise hisselerine düşen kâr payları üzerinden ayrıca gelir vergisi bakımından vergilendirilmektedir.
Türk Ticaret Kanununda hüküm altına alınmayan ve Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulmuş bulunan yatırım fonları, tüzel kişilikleri olmadığı halde gerek kurumlar vergisi uygulamaları açısından gerekse gelir vergisi uygulamaları açısından sermaye şirketi addolunmakta ve kurumlar vergisi mükellefi olmaktadırlar. Sermaye piyasası kurumlarından olan yatırım ortaklıkları ise anonim şirket şeklinde örgütlenmiş olduklarından sermaye şirketleri içinde yer alırlar.
Yatırım ortaklıkları, sermaye piyasası araçları, gayrimenkul, altın ve diğer kıymetli madenler portföylerini işletmek amacıyla kurulan anonim ortaklıklardır.
Yatırım fonları ise, katılma belgeleri karşılığı toplanan paralarla, belge sahipleri hesabına, riskin dağıtılması ve inançlı mülkiyet esasına göre sermaye piyasası araçları, gayrimenkul, altın ve diğer kıymetli madenler portföyü işletmek amacıyla kurulan varlıklardır.
Portföyünün en az %25’i Türkiye’de kurulu şirketlere ait hisse senetlerinden oluşan yatırım ortaklıkları ve yatırım fonları A tipi ortaklık ve fonları, diğerleri ise B tipi ortaklık ve fonlarını oluşturmaktadır.
 
Top