Sebzelerin yenen kısımlarına göre sınıflama
1. Kökleri yenen sebzeler
Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam
2. Yaprakları yenen sebzeler
Yaprak, kıvırcık ve baş salata, marul, ıspanak, pazı, semiz otu, ebegümeci, dere otu, nane, maydanoz, yaprak ve baş lahanalar, pırasa
3. Meyveleri yenen sebzeler
Domates, patlıcan, biber, hıyar, kavun, karpuz, sakız ve bal kabakları, taze fasulye, bakla ve bezelye, çilek
4. Soğanları yenen sebzeler
Soğan ve sarımsak
5. Yumruları, rizomları ve sürgünleri yenen sebzeler
Yer elması, tatlı patates, patates, kuşkonmaz
Sebzelerin yenen kısımlarına göre en gelişmiş şekli :
1. Kökleri yenen sebzeler
Havuç, turp, pancar, kök kerevizi, şalgam
2. Yumruları yenen sebzeler
Patates, yer elması, tatlı patates
3. Soğanları yenen sebzeler
Soğan, sarımsak
4. Soğan ve yaprak gövdesi yenen sebzeler
Taze soğan ve sarımsak, pırasa
5. Sürgünleri yenen sebzeler
Kuşkonmaz
6. Yapraklan yenen sebzeler
Yaprak lahana, baş lahana, salata ve marul, ıspanak, pazı, ebegümeci
7. Yaprak sapları yenen sebzeler
Ravent, sap kerevizi
8. Çiçek ve çiçek organları yenen sebzeler
Karnabahar, hıyar ve kabak çiçekleri
9. Çiçek tablası ve meyvesi yenen sebzeler
Enginar, bamya
10. Taze meyvesi yenen sebzeler
Taze bakla, fasulye, bezelye, hıyar, yazlık kabaklar, biber, patlıcan, tatlı mısır
11. Olgun meyvesi yenen sebzeler
Domates, kavun, karpuz, kışlık kabaklar, çilek
12. Tohumlan yenen sebzeler
îç bakla, fasulye, bezelye, mısır
13. Kokulu otlar
Maydanoz, nane, dere otu, tere, roka
Dikkat edilecek olursa çok geliştirilmiş sistemi ele almak ve uygulamak fazla ayrıntı meydana getirdiği için konuyu dağıtabilmektedir. Bu bakımdan biz burada konuyu incelerken
1. Kökleri yenen sebzeler
2. Yumruları yenen sebzeler
3. Soğanları yenen sebzeler
4. Yaprakları yenen sebzeler
5. Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzeler
6. Meyveleri yenen sebzeler
şeklinde gruplara ayıracağız.
1. Kökleri yenen sebzeler
Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam
2. Yaprakları yenen sebzeler
Yaprak, kıvırcık ve baş salata, marul, ıspanak, pazı, semiz otu, ebegümeci, dere otu, nane, maydanoz, yaprak ve baş lahanalar, pırasa
3. Meyveleri yenen sebzeler
Domates, patlıcan, biber, hıyar, kavun, karpuz, sakız ve bal kabakları, taze fasulye, bakla ve bezelye, çilek
4. Soğanları yenen sebzeler
Soğan ve sarımsak
5. Yumruları, rizomları ve sürgünleri yenen sebzeler
Yer elması, tatlı patates, patates, kuşkonmaz
Sebzelerin yenen kısımlarına göre en gelişmiş şekli :
1. Kökleri yenen sebzeler
Havuç, turp, pancar, kök kerevizi, şalgam
2. Yumruları yenen sebzeler
Patates, yer elması, tatlı patates
3. Soğanları yenen sebzeler
Soğan, sarımsak
4. Soğan ve yaprak gövdesi yenen sebzeler
Taze soğan ve sarımsak, pırasa
5. Sürgünleri yenen sebzeler
Kuşkonmaz
6. Yapraklan yenen sebzeler
Yaprak lahana, baş lahana, salata ve marul, ıspanak, pazı, ebegümeci
7. Yaprak sapları yenen sebzeler
Ravent, sap kerevizi
8. Çiçek ve çiçek organları yenen sebzeler
Karnabahar, hıyar ve kabak çiçekleri
9. Çiçek tablası ve meyvesi yenen sebzeler
Enginar, bamya
10. Taze meyvesi yenen sebzeler
Taze bakla, fasulye, bezelye, hıyar, yazlık kabaklar, biber, patlıcan, tatlı mısır
11. Olgun meyvesi yenen sebzeler
Domates, kavun, karpuz, kışlık kabaklar, çilek
12. Tohumlan yenen sebzeler
îç bakla, fasulye, bezelye, mısır
13. Kokulu otlar
Maydanoz, nane, dere otu, tere, roka
Dikkat edilecek olursa çok geliştirilmiş sistemi ele almak ve uygulamak fazla ayrıntı meydana getirdiği için konuyu dağıtabilmektedir. Bu bakımdan biz burada konuyu incelerken
1. Kökleri yenen sebzeler
2. Yumruları yenen sebzeler
3. Soğanları yenen sebzeler
4. Yaprakları yenen sebzeler
5. Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzeler
6. Meyveleri yenen sebzeler
şeklinde gruplara ayıracağız.