Osmanlı da saltanat alametleri

Suskun

V.I.P
V.I.P


07c2-sultani883-kost.JPG


OSMANLI DA SALTANAT ALAMETLERİ​

1-Hutbe:Cuma Namazı kılınan camilerde hatip,hutbede o ülkenin hükümdarını anar.İslam hukukunda bu başlıca alamettir.Müstakil olmayan hükümdarların ismi de önce bağlı oldukları hükümdarın adı okunmak üzere 2. 3.4. sıralarda zikredilebilir.

Hutbe İslam dünyasında müthiş bir propaganda gücüne sahipti.

2-Sikke :Kendi adına sikke kestirmek (madeni para bastırmak)İslam hukukunda hutbe den sonra gelen alametlerdendir.Tabi hükümdarlar bağlı oldukları kişilerden izin alarak ,onun adından sonra kendi adını yazdırarak sikke kestirebilirlerdi.Küçük hükümdarlar sikke kestiremezlerdi.Hükümdarının adını kullanmadan da sikke kestirenler olmuştur.



Fakat sikke kestirip kestirmemek daha çok iktisadi şartlarla ilgili olduğundan ,sikke kestirmek hutbe kadar net bir saltanat alameti olarak görülmemelidir.Yani iktisadi şartlar uygun olmadığı için sikke kestirememiş bağımsız hükümdarlar da mevcuttur ve bu durum gözden uzak tutulmamalıdır.

3-Tabl:Arapça davul demektir.Askeri mana olarak askeri bando,mızıka anlamına gelir.Bu askeri bandonun belirli zamanlarda ,belirli yerlerde (kalelerde ,saraylarda vs.) halka açık konser benzeri dinletiler icra etmesi,konserler vermeside saltanat alametlerindendir. Osmanlı askeri mızıkasına Mehter-i Humayun denir .

Mehterhane ,top yekün kutsal sayılsa da saz aletlerinin hepsi tek tek kutsal sayılmaz.Davul bundan ayrı ve kutsaldır.Çünkü sancak gibi istiklal alametidir.

Mehter çalınırken padişah hariç herkes ayakta dinlerdi.Fatihten önce hükümdarda ayakta olurdu.Bu bir çeşit istiklal marşı gibi anlayışın sonucudur.

Osmanlılarda 1308 de Selçukluların düşmesine kadar mehter Selçuklu hükümdarı adına vurulurdu.

Hutbe okunması ise 1288 de Karacahisar’ın fethi ile başlamıştır.Yani mehterden çok öncedir.



4-Sancak:Sancak net hükümdarlık alametlerindendi.Bu günde böyledir.

Sancak ,bayraktan önde gelir.Çünkü, bu gün dahi Amerika yı oluşturan 51 eyaletin ayrı bayrağı olduğu halde sancak tek’tir.


5-Tuğ:Sancağa yakın bir hükümdarlık alametidir.Tuğ at kuyruğunun mızrağa geçirilmiş halidir ve daha çok milli hükümranlık ve hakimiyet anlayışıdır.



6-Humayun:Padişah’a ait her kelimenin sonuna humayun kelimesi eklenir.



7-Kılıç Alayı ve Culus Bahşişi:
Her ikiside olmadan padişah tahta çıkmış sayılmaz.İhitişamlı dini törenlerdir ve hükümdarlık alameti oldukları için titizlikle icra edilir.



8-Muayede:Arapça bayramlaşma demektir.Bu Kurban ve Ramazan Bayramlarında hükümdarın tebrikine dair yapılan törendir.Büyük tantana ve debdebe ile kutlanırdı.



9-Biat:Kılıç alayından önce ki cülus (tahta geçme ) törenidir.Hz.Ebu Bekir den beri gelen bir merasimdir.



10-Selamlık:
Saltanat icaplarından biriside padişahın her Cuma bir cami ye namaza gidip gelmesi idi.Gidiş geliş esnasında tamamen askeri olan tören camide dini bir mahiyete bürünürdü.
 
Top