Nüfus Sayımı Nedir? Nüfus sayımı neden yapılır ?

Suskun

V.I.P
V.I.P

Nüfus Sayımı Nedir?

Nüfus sayımı, ev, meslek, eğitim düzeyi, çocuk sayısı gibi alanları kapsayan özellikleriyle ülke nüfusunun nicel ve nitel durumunu belirlemek amacıyla belirli aralıklarla yapılan sayım.

Gerçek anlamda çağdaş nüfus sayımı 17. yüzyılda gelişti. Daha önceleri de zaman zaman bir ülke de yaşayanları, vergi yükümlülüklerini ve değerli malları saptamaya yönelik dökümlerin çıkarılmasına karşın, amaçlar ve kullanılan yöntemlerbugünkünden farklıydı. En önemli fark bu dökümlerin vergi yükümlülerini, askere alınacakları ya da angaryaya koşulacak kişileri belirleme ve kaçakları önleme düşüncesini taşımasıydı. Ayrıca belli bir bölgede yaşayan herkesin ya da en azından temsili bir grubun sayımı yapılmaz, yalnızca aile aile reisleri ya da askerlik çağındaki erkekler kaydedilirdi.


17. yüzyıldan bugüne nüfus sayımı birbirine koşut üç evreden geçti;

Genel bilimsel ve yönetsel amaçlarla bütün ülke çapında sayım düşüncesinin ortaya atılması ve bu görüşün yaygınlaşması
Sayımla ilgili yönetim tekniklerinin gelişmesi, sayıma katılanların yanıtlarının gizliliğinin yasal güvenceye bağlanması
Toplanan verilerin derinleştirilerek sistemli hale getirilmesi


Günümüzde en verimli bilgi kaynaklarından biri durumuna gelmiş olan nüfus sayımları yalnız artış, dağılım, yaş ve cinsiyet gibi demografik eğilimleri göstermekle kalmaz, çalışan nüfusun dağılımındaki değişmeleri, yaşam düzeyi, eğitim ve istihdam durumunu bölgesel ve grupsal farklılıkları da ortaya koyar. Sayımlardan elde edilen bilgiler başka tür bilgilere ulaşmayı da kolaylaştırır. Örneğin her tür araştırmada yararlanılabilecek örneklemlerin, doğum ve ölüm oranlarının, sigorta istatistiklerine ilişkin tabloların çıkarılmasında, iktisadi dalgalanmaların çözümlenmesinde temel bilgileri sağlar. En önemlisi ulusal, yerel, kamusal, özel her türlü planmalama için çok gerekli olan gelecekle ilgili tahminlerin yapılmasına olanak verir.


Nüfus sayımı belli bir andaki nüfusun görünümünü verir. Bireyin doğduğu yer, eğitimi, doğan çocuklarının sayısı gibi geçmişle ilgili soruları içermesine karşın, her sayım tarihsel bir kayıttan çok, güncel bir rapor olarak daha kesin bilgiler içerir. Tarihsel eğilimler ancak birbirini izleyen sayımlarla ortaya çıkar.


Nüfus sayımı neden yapılır ?


Nüfus yoğunluğu herhangi bir elle tutulur nesne için kullanılabilir, ancak genelde yaşayan organizmalar için kullanılır. Nüfus yoğunluğu birim alanda yaşayan organizma sayısı olarak ifade edilir.


İnsanoğlu için nüfus yoğunluğu birim alanda yaşayan kişi sayısı olarak ifade edilir, hesaplama yapılırken alandaki su bazen hesaba katılır. Bazen bu hesaplama tüm alan için yapılırken, bazen de yalnızca yerleşim yerleri için, yerleşilebilir alanlar için, tarım yapılan ya da tarım yapılabilecek alanlar için hesaplanır.


Genellikle kilometre karede, mil karede ya da hektarda kişi sayısı olarak hesaplanır. Bu rakam basitçe alanda yaşayan birey sayısı alanın yüzölçümüne bölünerek yapılır.
Bu rakam bir ülke için, bir kent için, ya da tüm dünya için hesaplanabilir.
Dünyanın en yoğun büyücek ülkesi 134 milyon kişinin Ganj ırmağının aşağı bölümünün çevresindeki yoğun tarım yapılan alandır. Burada nüfus yoğunluğu 900 kişi/km²'dir. Tüm dünyanın nüfus yoğunluğu ise yaklaşık 2 kişi/km²'dir.


Nüfus yoğunluğunun sonuçları

* Nüfus artışının olumlu sonuçları olduğu gibi, olumsuz sonuçları da olabilmektedir.
* Nüfus artış hızı kalkınma hızından yüksek ise, ülkenin gelişimi yavaşlar veya geriler.
* Nüfus artış hızı kalkınma hızından düşük ise, ülkenin gelişimi artar.
* Üretim artar.
* Vergi gelirleri artar.
* Mal ve hizmetlere talep artar.
* Yeni endüstri dalları doğar.
* İşçi ücretleri ucuzlar.
* İhracatta rekabet kolaylaşır.
* İşsizlik artar.
* Kalkınma hızı düşer.
* Kişi başına düşen milli gelir azalır.
* Tasarruflar azalır.
* Tüketim artar.
* İç ve dış göçler artar.
* İnsanların temel ihtiyaçlarının karşılanması zorlaşır.
* İhracat azalır.
* Demoğrafik (nüfusa bağlı) yatırımlar artar.
* Çevre kirlenmesi artar.
* Belediye hizmetleri zorlaşır.
 
Top