Renk Seçimi
+ + + + + + + + + + + + + + X

Kuzey Kıbrıs TÜRK CUMHURİYETi'nin Gelenek, Görenek ve Adetleri

Konusu 'Ülkeler Tarihi' forumundadır ve Suskun tarafından 11 Nisan 2011 başlatılmıştır.

  1. Suskun

    Suskun V.I.P Vip Üye

    Katılım:
    16 Mart 2009
    Mesajlar:
    23.373
    Beğenileri:
    126
    Ödül Puanları:
    5.480
    Yer:
    Türkiye

    Kuzey Kıbrıs TÜRK CUMHURİYETi'nin Gelenek, Görenek ve Adetleri


    TOPLUM HAYATINDA gelenek, görenek ve adetlerin en güzel yansıdığı ve ortaya çıktığı ortamlar çeşitli törenler ve kutlama günleridir. Bunlar arasında düğünler, sünnet törenleri, Bayram törenleri, çocuk doğumu, çocukların okula başlaması yer almaktadır. Kıbrıs Türk toplumunun karakteristiklerinden biri de “Konuk Ağırlama” tarzıdır. Bu durum, tüm dünyada bilinen geleneksel Türk konukseverliğinin bir yansımasıdır. İkram yapılırken her zaman yaşlı kişilere öncelik tanınması adettendi. Kıbrıs insanı, ikramda önceliği daima kahveye vermiş, bunun yanı sıra şerbetler de tercih edilmişti. Bunlar arasında bal, gül, şeker, harup ve macun şerbetleri baştaydı. Çeşitli meyvelerden hazırlanan macun sunumu da ayrı bir zevkti

    Halk Dansları

    KIBRIS TÜRK HALKI, çeşitli etkinliklerde (düğün, kına gecesi, ekin kaldırma gibi) halk dansları oynamaktadır. Bu danslar genellikle Karşılamalar, Mendil Oyunları, Zeybekler, Kadın Oyunları, Dramatize Oyunlar ve Kasap Oyunları sırası izlenerek oynanılır. Karşılamalar, “Kadın ve Erkek Karşılamaları” olarak gruplandırılır. Kadınların oyunun temposu genellikle daha ağırdır. Karşılamalar dört kısımdan oluşmakta olup, dört ayrı ritme sahiptirler. Mendil oyunları veya sirtolar; orta hızda, neşeli ve erkekçe figürler içermektedir. Başlıca sirtolar olarak; Aziye sirtosu, İskele sirtosu, Karagözlü sirtosu, Kına sirtosu sayılabilir.

    Geleneksel El Sanatları

    Yemeniler;

    Geçmişte yemenilerin kullanımı oldukça yaygın olup, çeşitli süslemeleriyle kadın dünyasının zenginliğini ortaya koymaktaydı. Kıbrıs’ta kullanılan yemeniler genelde tam kare biçiminde olup; önceleri sadece kenarlarına motif işlenir, iç kısımları sade bırakılırdı.Daha sonra yemenilere dal ve çiçek motifleri basılmaya başlandı. Günümüzde yemeni modern anlamda eşarp olarak gelenek başka bir düzlemde sürdürülmektedir.

    Lefkara İşi;
    Lefkara işi Kıbrıs’ta yapılan yerel el sanatlarının en önemlilerinden birisidir. İlk olarak, Lefkara köyünden çıktığı için bu adı almıştır. Lefkara işi 2 grupta toplanır; “Keten üzerine Lefkara işi” ve “İğne işi Lefkara”. İkisinin de işlemesi sırasında yastık kullanılır. Lefkara işi geçmiş dönemlerde halkın kendi kullanımı için yapılırken, sonraları ticari amaçlı olarak ve günümüzde özellikle turistik el işleri kapsamında yapılmaktadır.

    Hesap İşi;
    Bu iş daha çok Lapta ve Kazafana bölgesinde yaygın olarak yapılan bir el sanatı türüdür.

    İpek İşi;
    İpek Böceği kozalarından işlene ürünlerdir.

    Bitkisel Örücülük;
    Kendiliğinden yetişen veya kültürü yapılan bazı bitkilerin sapını, yapraklarını, ince dallarını ya olduğu gibi yada yararak ince şeritler haline getirdikten sonra çeşitli şekillerde değerlendirme işidir. Kıbrıs’ta örücülüğün en yaygın olduğu yerler Mesarya ve Karpaz bölgeleridir.

    Kuzey Kıbrıs Mutfağı

    KIBRIS MUTFAĞI, tarih boyunca değişik kültürlerden etkilenmiştir. Bu yüzden tamamen Kıbrıs’ a ait herhangi bir yemek yoktur. Fakat orijinlerinde yapılan ufak değişikliklerle Kıbrıslılar lezzetli yemekler yaratmayı başarmışlardır.Her yemek kendine özgü bir lezzet taşır, yemeğin pişirilmesi ve sunumu Kıbrıs insanın karakterini yansıtır. ‘ Molohiya ’ Arap orijinli bir yemek olmasına rağmen hazırlanışı lezzeti ve sunumu ile Kıbrıs lezzetine hitap eder.Bazı yemeklerin adı, hazırlanışı ve lezzeti bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Kuzey Kıbrıs damak zevki olanların uğrak yeridir. Çeşitli sebze yemekleri, ızgaralar, hamur işleri, balık, çorbalar, kebaplar, lahmacun ve pideler Kıbrıs mutfağının sadece bir kısmıdır. Bir çok meze çeşidi, tatlılar, kekler, aparatif olarak yenilebileceği gibi ana yemeklerden sonra da yenilebilir. Yerel mutfağın dışında birçok restorantta Çin, İtalyan, Fransız ve Hint yemeklerini tadabilirsiniz.

    ÇORBALAR

    Mercimek çorbası

    Tarhana çorbası
    Pirinç çorbası
    Erişte çorbası
    Sebze çorbası
    Humus çorbası
    Paça çorbası
    Tavuk çorbası
    Erişteli mercimek çorbası

    MEZELER

    Humus
    Cacık
    Tahin
    Turşular
    Patates salatası
    Samarella
    Lahana ve yoğurt salatası
    Bakla salatası
    Kızarmış hellim
    Çakızdez
    Ahtabot
    Kalamar
    Gabbar
    Dil
    Beyin
    Pastırma

    PİLAVLAR

    Pirinç pilavı
    Bulgur pilavı
    Mücendra pilavı
    Herse

    ANA YEMEKLER

    Şeftali Kebabı
    Fırın Kebabı
    Şiş Kebabı
    Köfte
    Musakka
    Molehiya
    Bamya
    Yalancı Dolma
    Et Dolması
    Bumbar
    Pırasa
    Kuru fasulye
    Taze fasulye
    Kolokas
    Karnabahar
    Ispanak

    HAMUR İŞLERİ VE BÖREKLER

    Tatar Böreği
    Pirohu
    Nor böreği
    Kıymalı börek
    Ispanak böreği
    Kabak böreği
    Mantar böreği
    Zeytinli
    Hellimli
    Bidda
    Çörek
    Tahinli
    Pilavuna

    TATLILAR

    Fırın Katmeri
    Samsı
    Tel kadayıfı
    Ekmek kadayıfı
    Şamişi
    Lokma
    Şammali
    Bişi
    Sucuk
    Köfter
    Paluze
    Golifa
    Simit helvası
    Erişteli sütlaç

    REÇELLER, MARMELATLAR VE KOMPOSTOLAR

    Ceviz macunu
    Turunç macunu
    Bergamut macunu
    Ayva macunu
    Hurma macunu
    İncir macunu
    Karpuz Macunu
    Kabak macunu
    Alıç reçeli
    Çilek reçeli
    Portokal reçeli
    Erik reçeli
    Üzüm reçeli
    Şeftali Kompostosu
    Elma Kompostosu
    Armut Kompostosu
    Harup Pekmezi

    İÇECEKLER

    Şerbet
    Limonata
    Ayran
    Zivaniya
    Şarap
    Rakı
    Brandy
    Bira
    Tarihçe​

    KIBRIS'IN bir ada oluşu türlerin zenginleşmesine engel olmuştur.Geçmiş yıllarda daha fazla sayı ve türde hayvanlar bulunduğu tahmin edilmektedir.
    Kıbrıs’ın ilk çağlarına ait buluntular göstermektedir ki, bir zamanlar Kıbrıs’ta filler ve hipopotamlar yaşamıştır.
    Yabani dağ koyunu, yaban domuzu, tavşan, tilki, kirpi ve İran türü küçük geyik de adanın kendi hayvanları arasında bulunmaktadır.
    Karpaz Milli Parkı'nda 250 civarında özgürce yaşayan Yabani Eşek bulunmaktadır
     

Sayfayı Paylaş