Kış Turizmi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P

Kış Turizmine Elverişli Yerler​

Alternatif bir turizm çeşidi olarak kış turizmi; Türkiye’deki önemini yatırımlar, ağırlanan turist sayısı ve akademik çalışmalar boyutuyla her geçen gün artırmaktadır. Bu araştırmada Türkiye’de kış turizmine yönelik farklı disiplinlerdeki çalışmalar meta analizi kapsamında irdelenerek bir bakış açısı oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Türkiye’deki kış turizmine yönelik çalışmaların nitel bulguları değerlendirilerek benzer ve farklı yönlerinin ortaya çıkarılması, yorumlanması ve yeni çıkarımlar yapılmasına odaklanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kış turizmine yönelik yapılan çalışmalar; turizm, coğrafya, mimarlık ve beden eğitimi disiplinlerinde yoğunlaşmaktadır. Çalışmalarda öne çıkan temalar ise ev sahibi toplumun ve ziyaretçilerin kış turizmine yönelik düşünceleri, sürdürülebilirlik, çevre düzenlemesi, iklim, turizm planlaması ve kırsal kalkınma boyutlarında şekillenmektedir.

kis-turizmi.jpg
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Kış Sporları Merkezleri İsim ve Bağlı Olduğu İller
- Erciyes Kış Sporları Turizm Merkezi – KAYSERİ
- Palandöken Kış Sporları Turizm Merkezi – ERZURUM
- Sarıkamış Süphan Cıbıltepe Balıkdağ Çamurludağ Turizm Merkezi – KARS
- Uludağ Kış Sporları Turizm Merkezi – BURSA
- Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi – KASTAMONU/ÇANKIRI
- Davraz Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi – ISPARTA
- Köroğlu Dağı Turizm Alanı – BOLU
- Hasandağı Kış Sporları Turizm Merkezi – AKSARAY
- Zigana Turizm Merkezi – GÜMÜŞHANE
- Alanya Akdağ Kış Sporları Turizm Merkezi – ANTALYA
- Kop Dağı Turizm Merkezi – BAYBURT
- Ladik Akdağ Kış Sporları Turizm Merkezi – SAMSUN
- Ilgaz Kadınçayırı Yıldıztepe KTKGB ( Eski TM ) – ÇANKIRI
- Çakırgöl Turizm Merkezi – GÜMÜŞHANE
- Kartepe Turizm Merkezi – KOCAELİ
- Alanya Akseki Turizm Merkezi – ANTALYA
- Sapgör Kış Sporları Turizm Merkezi – BİTLİS
- Ergan Dağı KTKGB (Eski TM) – ERZİNCAN
- Tarsus Gülek Karboğazı KTKGB – MERSİN
- Fethiye Seki-Eren Dağı Kış Sporları Turizm merkezi - MUĞLA
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Erciyes Kış Sporları Turizm Merkezi – KAYSERİ

Orta Anadolunun 3916 metre ile en yükskek doruğu olan Erciyes Dağı, dağcılık ve kayak sporu bakımından ülkemizin en önemli dağlarından biridir. Sönmüş bir volkandan oluşan dağın tepeleri, her mevsimde karla örtülü olmasından dolayı muhteşem bir görüntüye sahiptir. Helikopterli kayak, yaz kayağı gibi spor faaliyetlerine de elverişli olan Erciyesin yamaçları 2200 ile 3100 metre yüksekliğinde bulunuyor. Kayak merkezinde 2 adet teleski ile 1 adet telesiyej bulunuyor.

Bölgede bulunan konaklama tesislerinin yanı sıra Kayserideki konaklama tesisleri de tercih edilebilir. Ayrıca kayak merkezinde büyük bir sağlık ocağı da olası bir kaza sırasında müdahale edebilmektedir.

Şehir merkezinden 30 dakika mesafede bulunan Erciyese en yakın havaalanı Kayseri –Erkilettir. Şehir merkezinden özel araçlarla ulaşılan Erciyese gittiğinizde dönmek istemeyeceksiniz!
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Palandöken Kış Sporları Turizm Merkezi – ERZURUM

Türkiyenin en yüksek ve soğuk illerinden olan Erzurumda 3185 metre zirvesiyle kar turizminin en canlısının yaşandığı Palandöken dağları, yılın 150 günü karla örtülü… 2-3 metreyi bulan kar kalınlığı ile aralık-mayıs aylarında kış etkinliklerine en uygun dönemine yaşayan Palandöken Kayak Merkezinin pistleri dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasındadır… Toplam uzunluğu 28 kmyi bulan Palandöken pistlerinin başlangıç ve barış noktası arasındaki yükseklik farkı 1000 m. dir. Ayrıca Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için 2 adet tescilli pisti (Ejder ve Kapıkaya) bulunuyor. Kayak Merkezinde 5 adet telesiyej (toplam 4500 kişi/saat kapasiteli), 1 adet teleski (300 kişi/saat kapasiteli), 2 adet baby lift (toplam 1800 kapasiteli), 1 adet gondol lift (1500 kişi/saat kapasiteli) hizmet veriyor.

Bölgede konaklamak isteyenler için ise; 4 ve 5 yıldızlı konaklama tesisi alternatifleri bulunuyor. Bu tesislerde kayak dersi ve malzeme kiralama imkanları da bulunuyor.

Nasıl gidilir?
Erzuruma Ankara ve İstanbuldan her gün uçak seferleri düzenleniyor. Palandöken Kayak Merkezi Erzurum Şehir Merkezine 5 km. uzaklıktadır. Hava alanına ise yalnızca 10 dakika mesafededir. Kış mevsimi boyunca şehir merkezinden halk otobüsü seferleri bulunmaktadır.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Sarıkamış Süphan Cıbıltepe Balıkdağ Çamurludağ Turizm Merkezi – KARS

Dünyaca ünlü diğer bir kayak merkezimiz ise; Sarıkamıştır. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Sarıkamış, 2634 metre yüksekliğindedir. Aralık ve mart aylarında en uygun yağış ve pist imkanlarına sahip olan Sarıkamış "Alp dağları"na mahsus olan "kristal kar" özelliğine sahip olmasından ötürü, kayak sporu için özellikle tercih edilen yerlerden biridir.

Toplamda 12 kilometreyi bulan 5 etaplı pistlerde kayak yaparken eşsiz kristal kara hayran olacaksınız. 2 adet telesiyej, 1 adet teleski ile konuklarına hizmet veren Sarıkamışta çeşitli konaklama tesisleri de bulunuyor. Kayak eğitimi ve malzeme kiralaması gibi hizmetlerin de sunulduğu bölge, Karsın merkezine 60 km uzaklıkta bulunuyor.

Nasıl gidilir?
Kars Havaalanına 4o dakika, Erzurum Havaalanına ise 90 dakika uzaklıkta bulunan Sarıkamışa ulaşım özel araçlarla yapılıyor.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Uludağ Kış Sporları Turizm Merkezi – BURSA

"Beyaz cennet" lakabıyla, her yıl kış sezonunda tıka basa dolan, pistleriyle ve özellikle İstanbula yakınlığıyla bilinen Uludağ, bu yıl yine sezona hazır. Aynı zamanda Milli Park ilan edilen Uludağ, hem kışı hem de yazıyla da oldukça rağbet görmektedir. Yazın günübirlik piknik etkinliklerine evsahipliği yapan bölgede trekking de yapılabiliyor. 2545 metre yükseklikte kayak keyfini yaşamak isteyenlerin tercihi olan Uludağda, kayak sezonu aralık ve nisan ayları arasında yaşanıyor. 20 km uzunluğunda pistlerin bulunduğu dağda, kar yüksekliği 3 metreyi buluyor. 8 telesiyej ve 7 teleski Uludağdaki kayakçılara hizmet veriyor.

Kendi içinde ikiye ayrılan Uludağ Kayak Merkezi, I. ve II. Gelişim Bölgelerinden oluşuyor. I. Gelişim Bölgesi adı verilen bölgede şu anda 16 tesis faaliyette bulunuyor. II. Gelişim Bölgesinde ise 3300 yatak kapasiteli 11 konaklama tesisi bulunuyor. Ayrıca Uludağ gündüz kayak yapanların mekanı olmakla beraber gece eğlenceleri ile de ün salmıştır.

Nasıl gidilir?
Uludağa hem karayolundan hem de teleferikle ulaşabilirsiniz. Bursaya 40 km olan Uludağa kış aylarında her gün Bursa merkezinden kalkan minibüsler ile de ulaşabilirsiniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi – KASTAMONU/ÇANKIRI

2850 metrelik zirvesi ile Ilgaz Milli Parkı içinde yer alıyor. Dört mevsim turizme elverişli olan Ilgaz, kış aylarında turist ziyaretçileri ile dolup taşıyor. Kasım ayında başlayan kış turizmi nisan ayına kadar sürüyor. 2000 metrelik pistlerin bulunduğu Ilgazda kar kalınlığı 50 ile 200 cm arasında değişiyor. 1 adet teleski tesisi ile bir de çift iskemleli telesiyej tesisi bulunan Ilgazda bir de babaylift bulunuyor. Merkezin çevresinde 3 adet otel ile bir de tatil kompleksi bulunuyor.

Nasıl gidilir?
Kayak merkezi; Ilgaza 30, Kastamonuya 40, Çankırıya 73, Ankaraya 203 km, İstanbula 475 km.mesafede bulunuyor. Ilgaz-Kastamonu yolunun orta noktalarında yer alır. Merkeze en yakın havaalanı 203 km. uzaklıktaki Ankara Esenboğa havaalanıdır. Kayak tesislerine özel araçlarla ulaşmak mümkündür.

6_6_ILGAZ_A.jpg
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Davraz Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi – ISPARTA

4 kmlik parkurlar halinde düzenlenmiş pistlerin bulunduğu Davrazda sezon aralık ve nisan ayları arasında yaşanıyor. 50 ile 200 cm. arasında değişen kar kalınlığı ile uzunluğu 1155 m. olan telesiyej mevcuttur. Restoranları ve kayak evi ile kayakçıların günlük ihtiyaçlarının karşılandığı Davrazda, konaklamak isteyenler Isparta ve Eğridirde bulunan otelleri tercih edebilirler.

Nasıl gidilir?
Ispartaya 26 km uzaklıkta bulunan Davraz Kayak Merkezine ulaşımda, merkezden düzenlenen otobüs seferlerini kullanabilirsiniz. Uçakla ulaşımı tercih edecekler ise Süleyman Demirel Havaalanından 58 km sonra Davraza ulaşabilirler.


GELENDOST_Davraz_Kayak_Merkezi.jpg
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Köroğlu Dağı Turizm Alanı – BOLU (Kartalkaya)

Bolu Köroğlu Dağları üzerinde bulunan Kartalkaya, son yılların gözde kayak merkezleri konumuna gelmiştir. Doğa güzelliği bakımından da diğer merkezlerimize oranla daha eşsiz bir görünüme sahip olan Kartalkaya ve çevresi ormanlarla kaplıdır. Tüm merkezlerde olduğu gibi Aralık ve Mart ayları arasında yaşanan kayak sezonu, Kartalkayada normal şartlar içerisinde 3 metrelik kar kalınlığı ile yaşanıyor.

Kafe-bar ve kayak malzemelerinin kiralanabileceği bir merkezinde bulunduğu Kartalkayada üç büyük konaklama tesisi bulunuyor. Kartalkya tatilinizde, Dorukkaya, Kartal Otel ve Grand Kaya otellerinde konaklayabilirsiniz…

Nasıl gidilir?

Boluya İstanbuldan 275 km de ulaşabilir, şehir merkezinden Kartalkayaya ise ortalama 45 dakikada ulaşabilirsiniz. Kartalkaya Kayak Merkezi ile Bolu arasındaki yol sürekli açık tutulmaktadır. Yolların kar ve buzlanma durumuna karşı araçlarınızda zincir bulundurmanız tavsiye edilir. Boludan ve yol üzerinden de zincir kiralama-satın alma imkanı vardır. Ayrıca Kartalkaya Kayak Merkezine Boludan taksi ile ulaşım imkanı da mevcuttur.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Zigana Turizm Merkezi – GÜMÜŞHANE

Zigana Kış Sporları ve Kayak, bölgenin tek kış sporları merkezi. Zigana, yaz aylarında çim kayağı, kış aylarında kayak turizmine elverişli sayılı merkezlerden bir tanesi.

İklimNemli deniz iklimi ile kara iklimi arasında değişiklik gösterir.
Konum: Karadeniz Bölgesi, Zigana Kayak merkezi Trabzon’a 60 km. Gümüşhane’ye 40 km. uzaklıktadır.
Doğal Özellik Alt seviyeler çam ağaçları ile örtülüdür. Arazi genelde ormanlıktır.
Kayak sezonu: Aralık-Nisan
Kar Kalınlığı: 100-150 cm.

Konaklama ve mekanik Tesisler:
Kayak Merkezinde 1 adet teleski, bir adet Baby-Lift tesisi ile 1 kayak evi bulunmaktadır.
Tesisin uzunluğu 661 metre kapasite ise 843 kişi/saattir. Kayak pistinin genişliği 100-200 metre. Ortalama meyil %20. Hastane, ambulans ve helikopter alanı yok.
Uzaklık:
Ankara’ya 793 km, İstanbul’a 1129 km. İzmir’e 1375 km.dir
 
Top