KARPUZUN FAYDALARI

kAşİf

Düşünmek lazım..
Özel üye
Karpuz, güçlü bir antioksidandır. C ve A vitaminleri açısından zengin olan karpuz bizi hastalıklardan da koruyor. İşte diğer faydaları…

Watermelon-garden.jpg

  1. C ve A vitaminleri açısından oldukça zengindir. Özellikle beta-karoten deposu olarak bilinir.
  2. Likopen olarak bilinen bir antioksidan karpuzda bol miktarda bulunur. Bu antioksidanlar vücutta dolaşırken zararlı maddeleri etkisiz hale getirir. Bu zararlı maddeler kolesterolün kan damarlarına yapışmasına neden olurkalp krizine yol açabilir. Karpuzdaki antioksidanlar bu maddelere karşı savaşır. Likopen karpuzda da bulunan ve meyveye kırmızı rengi veren bir antioksidandır. Likopen prostat kanseri riskini de azaltır.
  3. Karpuz terleme sebebiyle kaybettiğimi sodyum ve potasyum yönünden de zengindir.
  4. Karpuz likopen açısından en zengin besin maddesidir.
  5. Enerji üretimi için gerekli olan B vitamini karpuzda bol miktarda bulunur. Gıda uzmanları karpuzda özellikle B6 ve B1 vitaminlerinin bulunduğuna dikkat çekmektedir.
  6. Karpuz kişinin hararetini alan ve serinletici etki gösteren bir meyvedir.
  7. Karpuzda bulunan antioksidanlar astım, kolon kanseri, kalp rahatsızlıkları, romatoid arterit ve prostat kanseri riskinin azaltılmasında yardımcı olur.
  8. Karpuz, yağsız bir besindir ancak enerji üretimini artırır. Ayrıca yaşa bağlı dejenerasyona karşı da vücudu korur.

miliyet, 22/062011
Karpuzla Gelen Sağlık
Yaz diyetlerinin vazgeçilmezlerinden olan karpuz, düşük kalori değerinin yanı sıra betakaroten başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı etkili maddeler içermesi nedeniyle de tavsiye ediliyor.
Bol miktarda C vitamini barındıran karpuzun aynı zamanda antioksidan özelliği olduğunu ve çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan betakaroten içerdiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Erkan Erdal, karpuzda bulunan yüksek miktarda potasyumunun kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğunu vurguladı.
Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğu için karpuz bağırsak hareketlerini de düzenler.Bağırsak kanserini önlemede de karpuz rol oynar.

ÇEKİRDEKLERİ DE YARARLI
Karpuz çekirdeklerinin de içinde bulunan "cucurbocitrin" adlı madde kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Çekirdeklerin içinde yer alan bu madde böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine de yardımcı olur. Karpuzu yaz aylarında hazırlanan diyet programlarına mutlaka dahil edilmelidir. Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi düşük olduğundan, yaz aylarında yapılan diyetlerde karpuzun özel bir yeri vardır.

BİR PORSİYONDA 45 KALORİ
Kalorisinin düşük olmasına karşın, karpuzun "sınırsız" tüketilmesinin de söz konusu değildir. Diyet yapanlar tüketecekleri karpuzun miktarının ölçülü olmalıdırlar. Orta büyüklükte bir karpuzun 8'de bir diliminde yaklaşık 45 kalori vardır. Bu miktar bir porsiyon için yeterlidir.

Karpuz seçerken olgun, koyu renkli çekirdekli olmasına dikkat edilmesi gerekir. Karpuzun çekirdekleri kurutulup ezilerek yenilebilirde.
ntvmsnbc, 10/07/2007
Karpuzu Yemekten Önce Yiyin
Karpuzda bol miktarda C vitamini var. Karpuzun hem kalorisi düşük, hem de yağ ve kolesterol içermiyor. Karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için mide boşken yenilmesi, yemeklerin sonuna bırakılmaması tavsiye ediliyor.
Birçok faydasının yanı sıra yaz aylarının lezzetli bir serinleme meyvesi olan karpuzun açken tüketilmesi önerildi. Uzmanlar, karpuzun içerisinde bulunan maddelerden daha iyi yararlanmak için yemekten sonra değil açken yenilmesini tavsiye ediyor. Bu şekilde sindirim güçlüğü de engelleniyor .Ancak aşırı soğuk değil, normal soğuk olarak tüketilmelidir.
Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi uzman doktor Dursun Bostancı, karpuzun insan vücuduna sayısız yararları olduğunu kaydediyor. Karpuz bol miktarda C vitamini, iyi bir lif kaynağı ve antioksidan içerir. Karpuz çeşitli kanser türlerine karşı olan beta karoten içerir. Barındırdığı yüksek potasyum ile de kan ve basıncın düzenlenmesine yardımcı olur. Lif kaynağı olması sebebiyle bağırsak hareketlerini düzenler. Ayrıca böbrekler için de ideal bir besin kaynağıdır. Böbrekleri çalıştırır, idrar söktürür, üre ve ürat tuzlarını temizler. Az miktarda bile olsa içerdiği 'likopen' maddesi sayesinde kalbi enfarktüsten korur. Bunun yanında karpuzun yüksek miktarda su içermesi sebebiyle su kaybını da engeller.
İyi bir karpuz nasıl anlaşılır?
Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için seçilen karpuzun kabuğu parlak değil, mat olması gerekir. Ayrıca kabuğunu tırnağınızla hafifçe dokunduğunuzda yeşil kısmı kolayca kazınması ve toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olması iyi bir karpuz olduğunu gösterir. Eğer karpuz kesmece alınacaksa; içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmelidir.
zaman, 11/07/2007
Böbrek Taşı Olan Karpuz Yesin
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun sayısız faydası var.
Karpuz, kum ve taştan yakınanların tercih etmeleri gereken bir meyve
 

kAşİf

Düşünmek lazım..
Özel üye
Karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan betakaroten içerdiğini belirten uzmanlar; içeriğindeki yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğunu vurguluyor.

Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan, bağırsak hareketlerini düzenleyen ve bağırsak kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdekleri de, içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Mevsiminde o lezzeti çok güzel.
Antioksidan özelliği nedeniyle toksık atımında oldukça faydalı. Ayrıca glukoz deposu olması nedeniyle diyabet hastalarının karpuz tüketimi konusunda dikkat etmesi gerekli.
 
Top