Karadeniz Bölgesindeki Nehirler

Suskun

V.I.P
V.I.P

Karadeniz Bölgesi Nehirleri

Akarsu bakımından Türkiye'nin en zengin bölgesidir. Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak ve dünyanın en hızlı akan ve en derin nehirlerinden biri olan Çoruh Karadeniz Bölge'mizdedir.
Karadeniz Bölgesi nehirlerinin önemli bir özelliği çok sayıda kola sahip olmalarıdır. Karadeniz Bölgesi ırmaklarının çok sayıda; dere veya çay olarak adlandırılan kolu vardır. Eskişehir'den geçen Porsuk Çayı da Sakarya Irmağı'nın kollarından biridir.

Karadeniz Bölgesi'nin Nehirleri:

* Kızılırmak - Başlıca kolları; Delice Irmağı - Devrez - Gökırmak
* Yeşilırmak - En büyük kolu; Kelkit Çayı
* Sakarya - Başlıca Kolları; Porsuk Çayı - Ankara Çayı
* Çoruh - Çok sayıda kolu vardır.
* Filyos Çayı
* Bartın Çayı
* Harşit Çayı

Çoruh Nehri, Türkiye sınırları içinde, Artvin'de doğup, sınırlarımız dışında Batum'dan Karadeniz'e dökülmektedir.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
ptJcD.jpg

Yeşilırmak
Yeşilırmak Sivas'ın kuzeyinde Kösedağ eteklerinden doğan ve Karadeniz'e dökülen Türkiye'nin en büyük 2.nehridir.

519 km uzunluğundaki Yeşilırmak Tokat Amasya ve Samsun illerinden geçerken çeşitli akarsularla birleşir. Nehir başlıca 3 kolun birleşmesinden meydana gelir. Kelkit Çayı nehrin en büyük koludur. Nehrin kolları ile beraber taşıdığı alüvyonlar Çarşamba Ovasını oluşturmuştur.

Üzerinde Almus, Ataköy, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Barajlarının kurulduğu Yeşilırmak düzensiz bir rejime sahiptir.

Antik çağ filozofu Strabon'un eserlerinde adı İris olarak geçer.








*****************





LQSGn.jpg


Çoruh Nehri

Çoruh Nehri (Gürcüce: ჭოროხი / Çorohi), dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri ve en derin nehridir.Artvin ilinin en büyük akarsuyudur. Bu illerdeki hemen hemen bütün çay ve dereler Çoruh’un kollarını oluştururlar.


Kaynağını Mescid Dağı'nın (3.255 m) batı yüzünden(ortaören ve yağlı köyleri) alır. Önce batı doğrultusunda akıp Bayburt ve İspir'den geçtikten sonra bir yay çizerek Yusufeli'nin YokuşluBorçka’nın içerisinden geçtikten sonra Borçka'nın Muratlı kasabasından geçerek burada il ve ülke sınırlarını terk eder ve Batum'da Karadeniz'e dökülür. Toplam uzunluğu 376 km olan Çoruh Nehrinin il sınırları içerisindeki uzunluğu 150 km olup 100 km'si Yusufeli sınırları içerisinde seyreder. Çoruh’un debisi Mayıs ayında (569/529 m³/sn.) zirveye çıkar. Yıl boyunca en düşük debisi ise 53.09 m³/sn.’dir. Eğim %5’tir.



Çoruh Nehri'nde başta sazan ve kefal olmak üzere birkaç balık türü bulunur. Nehrin Yusufeli sınırları içerisinde seyreden 100 kilometrelik kısmı rafting ve kano gibi su sporları için en uygun ve en zorlu parkurları meydana getirmiştir.
 
Top