Hangi Yaşta Hangi Sütü içelim?

Düş

Özel Üye
Özel üye
Süt doğduğumuz andan itibaren temel besin kaynağımızdır. Bebeklik döneminde hayati öneme sahip olmakla beraber, tüm hayatımız boyunca sağlığımızı korumak, kemik hastalıklarından korunmak için bu önemli kalsiyum kaynağına ihtiyaç duyarız ve önemini asla yitirmez.

Hayatın ilk günlerinden bir yaşına kadar bebekler için en iyi içecek anne sütüdür. İlk altı ayda anne sütünün verilmesinde bir problem ortaya çıkarsa, bunun yerine geçebilecek tek besin bebek mamasıdır. Bir yaşına kadar tam yağlı süt (inek, koyun ya da keçi sütü) verilmesi önerilmez çünkü bebeklerin ihtiyacı olan besin öğelerini doğru miktarda içermez.

Bir yaşından itibaren tam yağlı inek sütüne geçilmesinin bir sakıncası yoktur. İki, üç yaşlarına kadar yeteri kadar enerji ve vitamin-mineral almak için tam yağlı süt tüketilmesi önemlidir.

Süt ve süt ürünleri hayvansal ürünler oldukları için toplam yağ ve doymuş yağ oranları da yüksektir. İki, üç yaşından itibaren artık doymuş yağ alımını azaltmak, daha yüksek oranda kalsiyum alabilmek için yarım yağlı süt tüketilmesi önerilir. Besin çeşitliliği arttığı için çocukların gerekli besin öğelerini ve yeteri kadar enerji alması giderek daha da kolaylaşır. Çocukların bu yaşlarda süt içmeyi bırakmaması için sütü sevdiren yarım yağlı aromalı çeşitler ya da vitamin ve mineral ile zenginleştirilmiş kakao tozlarından yardım alabilirsiniz.

İki yaşından itibaren sütü sindiren enzim vücudumuzda azalmaya başlar ve süt içimine uzun süre ara verildiğinde aktivitesi iyice azaldığı için bir süre sonra sütün sindirimi iyice zorlaşır. Bu durumla karşılaşmamak için çocuklarınızın her gün süt içmesine özen göstermelisiniz.

Eğer çocuğunuz ihtiyacının üzerinde enerji alıyor ve normal kilosunun üzerine çıkıyorsa beş, altı yaşından itibaren yağsız süt tüketilmesinin hiçbir sakıncası yoktur. Çünkü artık yağda eriyen vitaminleri süt dışındaki kaynaklardan da yeteri kadar alabilecek bir beslenme şekline sahiptir. Tabii ki bu durum biz yetişkinler için de geçerli olduğu için rahatlıkla yağsız süt içerek fazla kalori ve yağ almadan kalsiyum ihtiyacımızı karşılayabilir, kalsiyumun metabolizma hızlandıran ve yağ atımını arttıran etkisinden faydalanarak kilo kontrolü sağlayabiliriz.

Yarım yağlı ve yağsız sütler, tam yağlı sütten sadece yağın uzaklaştırılması ile hiçbir koruyucu katkı maddesi katılmadan üretildiği için, yaş gruplarının ve çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarına göre rahatlıkla tercih edilebilir.

Hayatta dimdik durabilmek için sütünüz sofranızdan eksik olmasın.
 
Top