• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Hangi ot ve baharat, hangi balıkla gider?

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
M2uem.png

Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur. Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu "İpek Yolu" diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır. Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile geniş biçimde kullanmaya başlamıştır.

Otların bir kısmı ise ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir. Otlar da baharatlarla birlikte yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmakrtadır. Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve sair deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağız. Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğimiz kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımlar esas alınmıştır

IRsoF.jpg

Fesleğen:
Yengeç, istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde.

kfYZq.jpg

Defne yaprağı:
Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte

zFS3c.jpg

Keraviye:
Buğulama, haşlama ve dolmalarda

dixH9.gif

Zencefil:
Şark usulü bütün balık yemeklerinde, kavurmalarda, istakozda, sos yapımında, midyede

Y66WP.jpg

Köri:
Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır)

wBtSw.jpg

Mercanköşk:
Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda

BuQ9U.jpg

Hardal:
Toz halinde güveçlerde, yapılmış olarak yengeçle

aff9W.jpg

Muskat:
Yengeç ve istakozla

wQx7Z.jpg

Nane:
Balık ızgaralarda, balık çorbasında, cumbo karides tavada

19g0i.jpg

Paprika:
Dolma ve güveçlerde
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
AS9ji.jpg

Maydanoz:
Balık yanında sunulan tereyağında,soslarda (özellikle limon sosunda), dolmalarda

0DFfh.jpg

Karabiber-beyaz karabiber (tane ve toz):
Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tadlandırmak için

9QO0o.jpg

Kırmızı biber (toz veya pul):
Buğulama ve haşlamalarda, çorbalarda, güveçlerde

Adaçayı:
Dolma ve güveçlerde

OxQDT.jpg

Kekik:
A.B.D.’de bütün deniz ürünleri ile birlikte

Tzcmb.jpg

Tarhun:
Fırın ve soslu balık yemeklerinde

qlPKo.jpg

Biberiye:
Tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, soslu fırın, kavurma ve yahnilerinde

qXRhb.jpg

Sarmısak:
Buğulamalarda, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda, zeytinyağlı soslarda

3Qt06.jpg

Ceviz:
Tarator ve benzeri soslarda

rRmpj.jpg

Badem:
Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak

PbYJO.jpg

Kapari:
Turşu halinde buğulamalarda
 
Top