• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Güneş Batarken Neden Kırmızı Görünür?

Suskun

V.I.P
V.I.P
4sTOgZ1.jpg


Güneş Batarken Neden Kırmızı Görünür?


Güneşin batışında gökyüzünün aldığı sıcak ve parlak kırmızılık ,en usta ressamların bile fırçalarıyla canlandırmayacakları güzellikte bir görünümdür. Bazen bu görünüme dalar,"güneş ne kadar kırmızı" deriz.

Gerçekte güneşin kırmızı renk almadığı hiçbir şekilde değişmediği herkes tarafından bilinir.Sadece günün belirli bir zamanında bu görünüşü alır. Aynı anda binlerce kilometre ötede batıdan güneşe bakan kimseler, onu hiç de bizim gördüğümüz gibi "kırmızı" görmezler.Güneşin batışından esinlenerek şairlerin yaptığı "bakır bir tepsi" ,"ateşten bir küre ", "kocaman,ateş rengi bir çiçek" gibi benzetmeler onlar için söz konusu değildir.Güneş batışını renklendiren, güneş ışığının atmosferimizde aldığı mesafeden başka bir şey değildir.Güneş alçaldıkça,ışıklarının atmosferde aldığı mesafe daha artar.

Burada sırası gelmişken, güneş ışığının bir renk dizisi karışımı olduğunu özellikle belirtelim. Normal olarak, bu renkler karışımı ışık gözümüze beyazmış gibi gelir. Fakat atmosferde hava, toz, su buharı ve başka maddelerin molekülleri vardır. Güneş ışığı bu moleküllerden geçerken, zerrecikler değişik renkleri yayarlar,dağıtırlar. Yeryüzünün atmosferi, moru, maviyi ve yeşili,kırmızı ve sarı renklere oranla daha çok dağıtır. Dolayısıyla,güneş alçaldıkça ışıkları daha kırmızı ve sarı karışımı bir renk alır.

Işığın bu şekilde dağılıp yayılması, gökyüzünün mavi görünmesini de açıklar. Mor ve mavi ışıkların dalga uzunlukları çok kısadır. Atmosfer tarafından,kırmızı ışık dalgalarına oranla 10 kat fazla dağıtılıp yayılır. Yani kırmızı ışınlar atmosferden geçip ulaştığı halde, mavi ışık dalgaları direk olarak gelmez, hava, su ve toz zerrecikleriyle dağılıp yayılırlar.

Gökyüzünü devamlı olarak mavi görmemiz, işte bu olgunun sonucudur.

Kısaca söylemek gerekirse, güneşin batışı esnasında kırmızılaşması diye bir şey söz konusu değildir. Sadece güneş ışıklarıyla ilgili optik bir işlem olmaktadır.Bu işlem sonucu gözümüze ulaşan ışınlar,batarken güneşi kırmızıymış gibi görmemize sebep olur.
 
Top