• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Günde 18 Gram Tuz Tüketiyoruz

~meLek~

GalataSaray'ım
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Şahin aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyona neden olduğunu belirtti.

Sağlıklı ve dengeli beslenme için aşırı tuz tüketiminden uzak durmak gerektiğini vurgulayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Şahin "Bir insanın günlük tuz ihtiyacı ortalama 5 gram ama Türk toplumu olarak günde 15-18 gram tuz tüketiyoruz. Günlük ihtiyacımız bir çay kaşığı kadar ama ihtiyacın üç katı tuz tüketiyoruz. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon ve beraberinde kalp damar sağlığı için ciddi risk oluşturuyor” dedi.

Yemeklerde tuz kullanımının azaltılması gerektiğini dile getiren Şahin şöyle devam etti:

"Sağlığımızı korumaya önce sofralarımızdan tuzlukları kaldırarak başlamalıyız. Yemekleri pişirirken ve saklarken daha az tuz kullanılmalı. Balık sebze baklagil beyaz ekmek yerine esmer ekmek pirinç yerine bulgur ile sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz.”

Prof. Dr. Şahin Türk mutfağındaki yemeklerin büyük bölümünün kalp dostu olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Bizim mutfağımızı oluşturan zeytinyağlı yemeklerin hepsi kalp dostu ama biz şimdi Amerikan kültürü olan hazır yiyecekler ve fazla kalorili yemeklere geçerek kalp dostu yemek kültürümüzü kaybetmeye başladık. Akdeniz Ege ve Karadeniz mutfağı kalp dostu. Bunları iyi değerlendirmeliyiz.”

Anadolu Ajansı (AA)
 
Top