Gençler İçin Diş Teli Tedavisi

~meLek~

GalataSaray'ım

Dişlerinde çapraşıklık veya kapanış bozukluğu olan gençler diş çürüğü, diş aşınmaları, diş eti ve eklem problemlerinin görülme riskinin daha fazladır.

Aktif büyüme dönemi ortalama olarak kızlarda 15, erkeklerde ise 16 yaşında sona erer. Büyüme tamamlandıktan sonra çenelerdeki problemi sadece ortodontik yaklaşımlarla çözmek mümkün değildir. Dişsel problemler ise rahatlıkla tedavi edilebilir. Dolayısıyla, büyüme sona ermiş ise ortodontik tedavi yaklaşımları erişkinlerdeki ile aynıdır.

Bu dönemde halk arasında tel takma dediğimiz sabit ortodontik tedaviler yapılmaktadır. Dişler üzerine yapıştırılan braketler ve aradan geçen ark teli aracılığıyla dişlere kuvvet iletilir. Bu kuvvetler sayesinde dişler hareket ettirilir ve istenilen konuma getirilir.

Daimi dişler sürdükten sonra ortodontik tedavi artık dişlerin üzerine yapışan ve tedavi süresince çıkarılmayan braketler ve bu braketlerin içinden geçen tellerle yapılmaktadır. gümüş rengi,altın rengi, şeffaf/diş rengi veya pembe/mavi gibi renkli olabilmektedir.
Çeneleri ilgilendiren problemler mevcut ise, braketlere ilave olarak ağız dışından destek almak gerekir. Aktif büyüme dönemi olan 12-15 yaşları arasında kullanılabilen bu apareyler sayesinde, çenelerdeki büyümeyi yönlendirmek ve anomaliyi tedavi etmek mümkündür.

Tedavi edilmediğinde çoğu ortodontik problem daha da kötüleşir. Eğer kapanış bozukluğunuz varsa dişleriniz çapraşık veya aralıklı olabilir veya birbirleriyle uyumları iyi olmayabilir. Çapraşık dişleri temizlemek ve temiz tutmak zordur. Zaman geçtikçe çapraşıklık nedeniyle diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı bile meydana gelebilir. Bozuk kapanışlar aynı zamanda diş yüzeylerinin anormal aşınmasına, çiğnemede zorluklar ile destek kemik ve diş eti dokularında hasara yol açabilirler. Bozuk bir diş dizilimi çene eklemlerinizde ağrı gelişmesine katkıda bulunabilir.
 
Top