Renk Seçimi
+ + + + + + + + + + + + + + X

Finlandiya Yemekleri - Dünya Mutfağı

Konusu 'Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri' forumundadır ve ZeyNoO tarafından 13 Ocak 2012 başlatılmıştır.

  1. ZeyNoO

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Geçen Ayın Lideri

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    57.552
    Beğenileri:
    2.883
    Ödül Puanları:
    10.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    Finlandiya Yemekleri - Dünya Mutfağı

    FİNLANDİYA USULÜ TAVŞAN


    • 2,5 kg'lık 1 tavşan (derisi yüzülüp 6 parçaya ayrılmış)
    • 2 su bardağı et suyu
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 2 defne yaprağı
    • 1 orta boy soğan (dörde bölünmüş)
    • 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
    • 3 çorba kaşığı un
    • 125 gr (1/2 su bardağı) krema


    Büyük ve derince bir tabakta et suyu, tuz, karabiber, defne yaprağı ve soğanı karıştırınız. Tavşan parçalarını hazırladığınız bu marinada yatırıp, arasıra çevirerek 5 saat serin bir yerde bekletiniz. Tavşan parçalarını marinaddan çıkarıp, kağıt peçeteyle kurulayınız. Kalan marinadı bir kaseye süzüp, süzgeçte kalan soğan ve defne yapraklarını atınız. Orta boy bir tencereye 3 çorba kaşığı tereyağı koyup, orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca birkaç tavşan parçası koyup, maşayla arasıra çevirerek 7-8 dakika pişirdikten sonra, delikli kepçeyle bir servis tabağına çıkarınız. Bütün parçaları kızartıp servis tabağına çıkardıktan sonra, tencereyi ateşten alınız. Kalan 1 çorba kaşığı tereyağı tencereye koyup, eriyinceye kadar karıştırınız. Tahta bir kaşıkla unu ekleyip, pürtüksüz bir bulamaç elde ediniz. Kaseye süzdüğünüz marinadı ve kremayı yavaş yavaş ekleyiniz. Tencereyi yeniden ateşe oturtup, sosu koyulaşmaya başlayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişiriniz. Tavşan parçalarını ekleyip ateşi iyice kısarak, tencerenin kapağını kapatınız. Tavşan parçalarını, 1,5-2 saat, yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, yemeğinizi ısıtılmış bir servis tabağına aktararak, servis ediniz.

    Not: Bu lezzetli Fin yemeğini, yanında pilav ve yeşil salatayla servis edebilirsiniz.ot:
     
  2. ZeyNoO

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Geçen Ayın Lideri

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    57.552
    Beğenileri:
    2.883
    Ödül Puanları:
    10.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    FİNLANDİYA ÜSULU REZENELİ YAHNİ


    • 500 gr kuzu but (kuşbaşı doğranmış)
    • 1 adet soğan (4'e kesilmiş)
    • 1 adet defne yaprağı
    • 1 adet rezene (tel tel doğranmış)
    • 1/2 adet limon kabuğu rendesi
    • 1 çay kaşığı tane karabiber
    • 1/2 adet portakal kabuğu rendesi
    • 1 çay bardağı süzme yoğurt
    • 1 tatlı kaşığı hardal
    • 1 adet yumurta sarısı
    • 1/2 bağ dereotu
    • 2 bardak su


    Soğan,et,su,tane karabiber,dereotu ve defne yaprağını yaklaşık 1 saat tıngırdatın.
    Ardından etleri rezeneleri ialave edin ve 15 dakika daha pişirme işlemine devam edin.
    Ayrı bir kapta limon kabuğu,portakal kabuğu,süzme yoğurt,yumurta sarısı ve hardalı karıştırarak tencereye ilave edin ve 5 dakika daha pişirin.
     
  3. ZeyNoO

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Geçen Ayın Lideri

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    57.552
    Beğenileri:
    2.883
    Ödül Puanları:
    10.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    FİNLANDİYA USULÜ SEBZE ÇORBASI


    • 1 küçük karnıbahar (ayıklanıp, çiçeklerine ayrılmış)
    • 250 gr iç bezelye
    • 250 gr taze fasulye (kılçıkları ayıklanmış)
    • 6 küçük havuç (kazınıp, halka biçimi dilimlenmiş)
    • 6 taze patates (kabukları kazınıp, her biri ikiye bölünmüş)
    • 3 küçük kabuk (kazınıp, dilimlenmiş)
    • 1 tatil kaşığı tuz
    • 125 gr ıspanak (yıkanıp, kurulanmış)
    • 2 yumurtanın sarısı
    • 200 gr (1 su bardağı) süt
    • 1 kahve kaşığı karabiber
    • 60 gr (1/4 su bardağı) krema
    • 2 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)

    Karnıbahar, iç bezelyeyi, taze fasulye, havuç, patates ve kabağı büyük bir tencereye koyup, tuzu serpiniz. Tencereye sebzelerin üstünü örtecek kadar soğuk su koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak suyu kaynatınız. Su kaynayınca ateşi kısıp, sebzeleri 5-10 dakika daha, yumuşamaya başlayana kadar pişiriniz. Ispanağı ekleyip, 5 dakika daha pişirdikten sonra, tencereyi ateşten alınız. Bir delikli kepçeyle sebzeleri tencereden büyük bir kaseye aktarınız. Kaseyi bir kenara bırakınız.
    Küçük bir kasede yumurta sarılarını ve sütü, sebze suyundan da biraz ekleyerek, iyice karışana kadar çırpınız. Yumurta sarılı karışımı, sürekli karıştırarak tencereye ekleyiniz. Büyük kasedeki sebzeleri ve biberi ekleyip, tencereyi yeniden ağır ateşe oturtunuz. Çorba kaynar kaynamaz tencereyi ateşten alıp, kremayı katarak tahta bir kaşıkla iyice karıştırınız.
    Çorbayı ısıtılmış servis kaselerine boşaltıp, üstlerine maydanozu serperek servis ediniz.
     
  4. ZeyNoO

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Geçen Ayın Lideri

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    57.552
    Beğenileri:
    2.883
    Ödül Puanları:
    10.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    FİNLANDİYA EKMEĞİ

    Malzemesi:
    • 200 gr. un
    • 170 gr. margarin
    • 50 gr. şeker
    • 40 gr. doğranmış badem.

    Ayrıca:
    • 1 yumurta sarısı
    • 3 çorba kaşığı şeker


    Hazırlanışı:
    Un, margarin, şeker ve bademden hamuru yoğurun. En az 30 dakika buzdolabında bekletin. Parmak kalınlığında rulolar yapın. Uzunluğu 3-4 cm. olan parçalar halinde ruloları kesin. Hafif üstlerine bastırın. Tepsiye yağlı kağıt serin ve küçük çubukları üzerine dizin. Yumurta sarısı sürdükten sonra üzerlerine toz şeker serpin.
     
  5. ZeyNoO

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Geçen Ayın Lideri

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    57.552
    Beğenileri:
    2.883
    Ödül Puanları:
    10.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    İSKANDİNAV USULÜ MANTARLI YAHNİ (FİNLANDİYA)


    • 500 g yağsız kuzu eti (buttan, bütün yağları alınıp, kuşbaşı doğranmış)
    • 1/2 tatlı kaşığı tuz
    • 1 küçük soğan (4'e bölünmüş)
    • 2 dereotu dalı
    • 1 defne yaprağı
    • 4 tane karabiber
    • 1 rezene (yaklaşık 300 g, ayıklanıp, dilimlenmiş)
    • 125 g mantar (yıkanıp, kurulanmış)
    • 2 tatlı kaşığı mısır nişastası
    • 1 çorba kaşığı süt (tercihen yarım yağlı)
    • 1/2 limon (kabuğu rendelenip, suyu sıkılmış)
    • 1 tatlı kaşığı tozşeker
    • 15 cl. süzme yoğurt
    • 1 tatlı kaşığı hardal (tercihen acı olmayan Alman tipi hardal)
    • 4 çorba kaşığı dereotu (kıyılmış)
    • 1/4 tatlı kaşığı beyazbiber

    Kuşbaşı etleri bir tencereye koyup, üstlerini örtecek kadar su ekledikten sonra, tuzun yarısını serpin ve tencereyi harlı ateşe oturtarak, suyu bir taşım kaynatın (arada, yüzeye çıkan köpükleri kaşıkla alıp atın). Kaynayınca soğanlar, dereotu dalları, defne yaprağı ve tane karabiberleri ekleyip, tencerenin kapağını kapatarak, ateşi kısın ve etleri 45 dakika pişirin. Rezeneleri ekleyip, 15 dakika pişirdikten sonra, mantarları ekleyerek, 15 dakika daha pişirin (1 saat 15 dakikalık bu pişirme süresi sonunda, etler iyice yumuşayacaktır). Etleri ve sebzeleri delikli kaşıkla bir başka tencereye aktararak, sıcak kalmalarını sağlayın.
    Tencerede kalan pişme suyunu bir kâse üstüne yerleştirilmiş tel süzgeçten kâseye geçirin (süzdüğünüz su, 30 cl'den [1 1/4 su bardağı] fazlaysa, tencereye koyarak, çektirin). Tencereyi akar su altında çalkalayıp, süzülmüş pişme suyunu yeniden tencereye boşaltın.
    Mısır nişastası ve sütü küçük bir kâsede karıştırıp, tenceredeki pişme suyuna katın. Tencereyi kısık ateşe oturtup, karışımı koyulâşıncaya kadar (yaklaşık 3 dakika) pişirin. Limon kabuğu rendesi, limon suyu ve tozşekeri katıp, iyice karıştırın.
    Öbür tencerede sıcak tuttuğunuz etleri ve sebzeleri ekleyip, üstü açık olarak, kısık ateşte 5 dakika pişirin. Sonra tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakın.
    Bir kâsede süzme yoğurt, hardal, kıyılmış dereotları, beyazbiber ve kalan tuzu karıştırıp, tenceredeki yahninin üstüne boşaltarak, karıştırın ve yahniyi 4 çukur tabağa bölüştürüp, servis yapın.

    SERVİS ÖNERİSİ: Yanında buharda pişirilmiş bezelyeler ve kum havuçlarıyla.

    NOT: Finlandiya' da SOSU YUMURTA VE KREMA KULLANILARAK HAZIRLANAN BU TARİFTE, YOĞURT KULLANILMASIYLA, KOLESTEROL VE KALORİ MİKTARLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR.
     
  6. ZeyNoO

    ZeyNoO ٠•●♥ KuŞ YüreKLi ♥●•٠ AdminE

    Geçen Ayın Lideri

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    57.552
    Beğenileri:
    2.883
    Ödül Puanları:
    10.330
    Cinsiyet:
    Bayan
    Meslek:
    Muhasebe
    Yer:
    ❤ Şehr-i İstanbul ❤
    BALIK PUDİNGİ (FİNLANDİYA)

    Kullanılacak malzeme (4 kişi için)
    • 800 gram yayın veya mersin) balığı
    • 20 gram tereyağı,
    • 2 kaşık patates nişastası,
    • 1/4 litre süt,
    • 1/4 litre çiğ krema,
    • biraz cezi bevva,
    • yeteri kadar kurutulmuş ekmek tozu,
    • tuz ve karabiber.

    Yapımı
    Bir puding kalıbını bol şekilde yağa buladıktan sonra üstüne kurutulmuş ekmek tozunu serpmeli. Kalıbı sağa sola çevirip ekmek tozlarının yağa yapışmasını temin ettikten sonra yapışmayanların dökülmesi için kalıbı ters çevirmeli. Sonra kalıbı düzgün bir şekilde bir kenara koymalı. Balık dilimlerini bol akarsuda iyice yıkadıktan sonra kurulamalı ve makineden iki-üç defa geçirip kıymalı. Kıyılmış balığı yayvan bir porselen kâseye boşaltmalı. Buna az sütte eritilmiş patates nişastasını katmalı. Tuzunu, cevz-i bevva-sını ve karabiberini serptikten sonra bunları karıştırarak birbirine yedirmeli. Karıştırmaya devam ederken kalan sütü sicim gibi ince akıtarak katmalı. Hemen arkasından da çırpılmış kremayı azar azar katmalı ve karışımı yarım saat kadar çırparcasına karıştırmalı. Bu süre sonunda karışımı puding kalıbına boşaltmalı. Üstünü de bir yağlı kâğıtla örtmeli. Fırına puding kalıbını rahatça alacak büyük bir kap koymalı. Bunun içine de kalıbın üçte ikisine ulaşacak kadar kaynar su döktükten sonra kalıbı bu benmarinin içine oturtmalı. Balık pudingini 200 dereceye göre kızdırılmış termostatlı fırında elli dakika kadar benmari içinde pişirmeli. Benmarideki su azalırsa gerektiğinde yeteri kadar kaynar su katılmalıdır ki kalıptaki karışımın her yanı aynı derecede pişmiş olsun.
    Balık pudingi pişince kalıbı benmarisiyle fırından çıkarmalı. Kalıptaki yağ kağıdını (veya yağlı kâğıdı) çıkarıp attıktan sonra puding kalıbını benmariden çıkarmalı ve ısıtılmış bir servis tabağına başaşağı ederek içindekini bu tabağa aktarmalı. Tabağın çevresini isteğe göre haşlanmış patatesle, füme edilmiş som balığıyle, bir-iki dilim limon parçasıyle ve maydanoz yapraklarıyla süsledikten sonra sıcak sıcak servis yapmalı.
     

Sayfayı Paylaş