Evde Peynir Yapımı

jeriko

Özel Üye
Özel üye


MALZEMELER

* 5 litre tam yağlı veya yarım yağlı süt (tercihen tam yağlı)
* 1/2 kg süzme veya normal yoğurt
* 2 yemek kaşığı tuz
* Peyniri koyup suyunu süzmek için yeteri büyüklükte, tüy bırakmayan bez torba

HAZIRLANIŞI


Süt, kaynama sıcaklığına ulaşıncaya kadar ocakta ısıtılır.

Kaynama olayının ilk başlangıcında iken, yoğurt içine ilave edilir. Yoğurt sütün içinde eriyinceye, süt ile homojenize oluncaya kadar karıştırılır. Bu esnada ısıtılmaya devam edilecektir. Bu işlem yaklaşık 5-7 dakika sürmektedir.

Sütün yavaş yavaş pııhtılaşmaya başladığı görülecektir. Pıhtılaşma olayının başladığı esnada, tuz ilave edilir. Isıtmaya ve karıştırmaya devam ederken, pııhtılaşma yavaş yavaş topaklaşmaya başlayacaktır. Bu süreç de yaklaşık 5 dakika sürmektedir.

Bu sürecin sonunda, sütün tamamının peynire dönüştüğü, peynir topakları ile suyun ayrıştığını görülürz. Bu ayrışma, su ve peynir fazlarının tamamen ayrışmasına kadar devam edecektir. Su hafif yeşilimsi bir renk alacaktır.

Bu gözlemi tamamlayıp tencere ocaktan indirilir. Suyu süzülüp peynir topakları torbaya doldurulur. Torbanın ağzı sıkıca bağlanıp üzerine de temiz bir ağırlık konularak bekletilir. En az 12 saat, en iyisi de 24 saat baskı altında kalan peynir bu süre sonunda torbadan çıkarılıp isteğe göre dilimler halinde kesilir.
 

jeriko

Özel Üye
Özel üye


MALZEMELER

* 4 litre süt
* 1/2 fincan hakiki sirke
* 1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI

Süt 88 dereceye kadar ısıtılır. Diğer peynirler için bir termometre gerekebilir. Fakat burada kaynamaya başlayacak bir sıcaklığa kadar ısıtmak yeterlidir.

Ateşten indirilip sirke ilave edilir ve soğuyuncaya kadar karıştırılır. Soğuyunca, kesik(çökelti) ile peynir altı suyunu ayırmak için kevgirden geçirilir.

Kesik bir kap içerisine aktarılır. Üzerine tuz serpilip ve iyice karıştırılır. Az veya çok tuz kullanmak, zevkinize göre denemeyle ayarlanabilir. Daha ipeksi bir peynir yapısı istenirse, küçük bir miktar kaymak ilave edibilir.

Afiyet olsun!
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Malzemeler​

2 kilo sut6 kaşık sirke (fark etmez üzümde elmada) olur

Hazırlanışı​

Sütü tencereye koyun kaynamaya yakın sirkeyi ilave edin. bir iki defa kapristir zaten kıvam aldığını göreceksiniz biraz kaynayınca söndürün. delikli bir tülbentle süzün üzerine ağırlık koyarak iki saat bekletin.

peyniriniz hazır çok dayansın istiyorsanız süzdüğünüz suyun içerisine tuz atin bir kavanoza koyun peyniri dilimleyin içinde saklayın ve afiyetle yiyin. Bu tarifi çoğaltabilirsiniz ben fazlaca yaptım

not kendim yapip kendim yedim :))) benim koca biraz pirpirikli oldugu icin yemedi :))
 
Top