Et ve yumurta tüketilirken nelere dikkat edilmelidir?
Çabuk bozulabilen kırmızı et, tavuk, balık gibi besinler uzun süre saklanamadığından buzdolabında saklamak koşuluyla 1–2 gün için*de tüketilmelidir.
Etler hemen tüketilmeyecekse birer yemeklik şeklin*de, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdo*labı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 3–4 ay süre ile dondurularak saklanabilir. Dondurulmuş besinler, çözdürüldükten sonra yeniden dondurul*mamalı, çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilme*lidir.
Çözülme işi, oda sıcaklığında, soba/radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde yapılmamalı, buzdolabının alt raf*larında bekletilerek yapılmalıdır.
Etler pişirilirken haşlama, fırında veya ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalı, kavurma, kızartma, gibi işlemlerden kaçınıl*malıdır.
Mangalda veya barbeküde et pişirirken et ile ateş arasındaki mesa*fenin en az 10-15 cm olmasına dikkat edilmelidir.
Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır.
Yumurta buzdolabında saklanmalı, kullanmadan önce mutlaka yı*kanmalı ve kurulanmalıdır.
Hastalık etkeni olabildiği gibi bazı vitaminlerin kullanımı*nı da engellediğinden çiğ yumurta tüketilmemelidir.
Yumurta en fazla 8–10 dakika süreyle haşlanmalıdır. Daha uzun süre haşlanmış yumurtanın sarısı etrafında olu*şan yeşil renk, besin değerinin azaldığının göstergesidir.
Çabuk bozulabilen kırmızı et, tavuk, balık gibi besinler uzun süre saklanamadığından buzdolabında saklamak koşuluyla 1–2 gün için*de tüketilmelidir.
Etler hemen tüketilmeyecekse birer yemeklik şeklin*de, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdo*labı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 3–4 ay süre ile dondurularak saklanabilir. Dondurulmuş besinler, çözdürüldükten sonra yeniden dondurul*mamalı, çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilme*lidir.
Çözülme işi, oda sıcaklığında, soba/radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde yapılmamalı, buzdolabının alt raf*larında bekletilerek yapılmalıdır.
Etler pişirilirken haşlama, fırında veya ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalı, kavurma, kızartma, gibi işlemlerden kaçınıl*malıdır.
Mangalda veya barbeküde et pişirirken et ile ateş arasındaki mesa*fenin en az 10-15 cm olmasına dikkat edilmelidir.
Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır.
Yumurta buzdolabında saklanmalı, kullanmadan önce mutlaka yı*kanmalı ve kurulanmalıdır.
Hastalık etkeni olabildiği gibi bazı vitaminlerin kullanımı*nı da engellediğinden çiğ yumurta tüketilmemelidir.
Yumurta en fazla 8–10 dakika süreyle haşlanmalıdır. Daha uzun süre haşlanmış yumurtanın sarısı etrafında olu*şan yeşil renk, besin değerinin azaldığının göstergesidir.