Enerji nedir ? Enerji türleri nelerdir?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Enerji nedir ? Enerji çeşitleri nelerdir?
Enerji Nedir?

Enerji çevremizdeki birçok olayın gerçekleşmesine neden olmaktadır. Gündüz vakitlerinde pencereden dışarıya baktığımızda güneşten gelen enerjinin dünyamıza aydınlattığını ve ısıttığını izleyebiliriz. Akşamları cadde lambalarının elektrik enerjisini kullanarak yolları aydınlattığını görebiliriz. Arabalar hareket ettiğinde benzindeki enerjinin hareket enerjisine dönüştürdüğünü görebiliriz. Yediğimiz yiyeceklerde depolanmış enerjiyi çalışmak ve oynamak için harcadığımızı anlayabiliriz.

Bu kadar iç içe olduğumuz enerjinin tanımını nasıl yapabiliriz? En basit anlamda enerjinin tanımı şöyledir:Enerji iş yapma yeteneğidir.


Enerji çeşitli şekillerde bulunabilir. Fakat bu şekillerin tamamı iki ana başlığa indirgenebilir. Bunlar kinetik enerji ve potansiyel enerjidir.

1. Potansiyel enerji:Bir nesnenin konumundan dolayıdiğer nesnelere bağlı olan enerjisidir.Depolanmış enerji olarak da adlandırılır.
1. Yer çekimi Potansiyel Enerjisi: Bir kütle bulunduğu yerden düşey konumdaki alt bir noktaya göre yüksekte ise sahip olduğu enerjiye Yer çekimi Potansiyel Enerjisi denir
2. Isı(Termal) Potansiyel Enerjisi:Isı sebebi ile oluşan enerji olup aslında molekül ve atomların kinetik enerjisidir.
3. Elektrik Potansiyel Enerjisi:Elektrik yüklemesi sebebi ile ortaya çıkan enerjidir.Yüklenmiş partiküllerin hareket enerjisidir.
4. Kimyasal Potansiyel Enerji:Atomlar arasındaki kimyasal bağlar sebebi ile oluşan enerji olup kimyasal bağlar tarafından depolanmış olan enerjidir.
5. Nükleer Potansiyel Enerji: Atom çekirdeklerinin kararsızlığı nedeni ile oluşan enerjidir. Bu durumdaki nesne elektromanyetik dalga veya ışık yaydığı için yayınım enerjisi olarak da adlandırılır. Atom çekirdekleri tarafından depolanmış enerjidir.
6. Manyetik Potansiyel Enerji:
7. Elastik Potansiyel Enerji:
2. Kinetik enerji:
Hareketin sebep olduğu enerjidir.


Enerji Kaynakları

Enerji kaynağı yakıt olarak tanımlanır. Yakıt; kömür odun petrol gaz gibi yanabilen maddelerdir. Bu tanım uranyum ve diğer nükleer enerji üreten maddeleri de içine alacak şekilde genişletilebilir.

Dünya toplam eneri gereksinimi 15 trilyon KWs dır. Bu enerji ihtiyacının %80 lik bölümü kömür petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardan geri kalan %20 lik kısmı ise hidrolik nükleer enerji rüzgar enerjisi güneş enerjisi jeotermal enerji bitki ve hayvan atıkları (biyokütle) tarafından karşılanmaktadır. Türkiye de ise elektrik enerjisi üretiminde kaynakların payları;
Doğalgaz è %38
Hidrolik è %31
Kömür è %25
Petrol è %65
Diğer è %05 (rüzgar güneş jeotermal biyokütle)
olmuştur.
 
Top