• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Dünyanın kendi etrafında dönüşü olmasaydı ne olurdu?

Suskun

V.I.P
V.I.P
eCFrOXI.jpg

Dünya kendi etrafında yaklaşık olarak saatte 1800 kilometre hızla dönüyor. Normalde hissetmediğimiz bu hızı dünyanın durması halinde hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.

Dünya dursaydı, öncelikle atmosfer dünyadan bağımsız olarak aynı hızla dönmeye devam ederdi ve yeryüzünde ne varsa silip süpürürdü. Bu demek oluyor ki kayalar, topraklar, ağaçlar, binalar, hayvanlar ve tabii insanlar bu hızın etkisiyle atmosfere doğru savrulurdu.

Bu olasılığın yanında bir başka husus da kendi etrafında dönmeyen bir dünyanın, etrafında dönmeye devam ettiği güneşle olan ilişkisinin değişmesi.

Gezegenimizin Güneş e bakan yüzü altı ay boyunca aydınlık kalırdı. Ve tabii diğer yüzü de altı ay boyunca karanlık olurdu.

Yılın ikinci yarısında ise durum tam tersine dönerdi. Yani bizim mevsimlerle yavaş yavaş hissettiğimiz ısı değişimi hem bir anda meydana gelir hem de şu andakinden kat be kat fazla olurdu.

Bu yüksek ısı değişimi rüzgar sirkülasyonununu da etkilerdi ve hava akımları şu an olduğu gibi ekvatora paralel yönde değil, ekvatordan kutuplara doğru yönelirlerdi.

Daha ilgi çekici olansa Güneş in gökyüzünde duruşunda yaşanacaklar. Dünyanın yörüngesi ve eksen eğimi sebebiyle Güneş, gökyüzünde güneye doğru mevsimsel olarak yukarı ve aşağıya doğru haraket ederdi.

Dünyanın durması bir sonuç daha doğurabilir; o da radyasyon dengesinin altüst olması.

Dünyanın dönmesine bağlı dinamo etkisinin oluşturduğu manyetik bir alanı vardır. Eğer dünya dönmeseydi manyetik alanın etkisi kaybolacaktı. Kuzey ışıkları artık görülemeyecek ve bizi kozmik ışınlardan koruyan radyasyon dengesi yok olacaktı.
 
Düzenleyen yönetici:
Top