Dekupaj Nasıl Yapılır?

LoSt_LoVe

Forum Onuru
Dekupaj, herhangi bir nesneyi değişik renk ve desenlerde kağıt parçalarını yapıştırarak kaplama sanatıdır. Tekniğin kaynağının Doğu Sibirya’daki göçebelerin, ölülerin mezarlarını süslemek için keçe parçalarını kullanması olduğu düşünülüyor. Dekupaj tekniği Sibirya’dan sonra 12. yüzyılda Çin’de kutuların, pencerelerin ve fenerlerin kesilmiş kağıt parçalarıyla süslenmesi şeklinde görülmüş. 17. yüzyılda ise İtalya’da, özellikle Venedik’te, Uzak Doğu ile olan yakın ticaret ilişkileri sonucunda dekupaj sanatı Avrupa’ya giriş yapmış.

Dekupaj


Malzemeler:
  • Ahşap obje,
  • 1'nolu zemin fırçası,ahşap zımparası (180 atlas),
  • desen (A4 kağıdından),
  • akrilik boya,
  • dekupaj tutkalı,
  • ıslak bez, çakmak, su bazlı vernik.
İşlem basamakları:

*Obje zımparalanır ve ıslak bir bez ile tozu alınır.
*2 ya da 3 kat(seçilen renk açık ise) akrilik boya ile 1'nolu zemin fırçası kullanılarak boyuyoruz.
*Kuruma tamamlandıktan sonra ahşap zımparası ile boyandığı yönde hafifçe okşar gibi zımparalıyoruz. Aynı renkte son kat boyayıp kurumaya bırakıyoruz.
*Dikkatlice kestiğimiz A4 kâğıdındaki desenimizin kenarlarından desenin şekline göre çakmağı değdirip çekiyoruz.
*Dekupaj tutkalını temiz bir kaba az miktar döküp 1'nolu zemin fırçasıyla desenin boş olan arka kısmına sürüyoruz ve zemine yapıştırıyoruz.10-15 dk tutkalın kurumasını bekliyoruz.
*Su bazlı vernikle vernikliyoruz.
UYARI: Bu teknikte yanıcı madde kullanıldığından 18 yaş altı çocukların denemesi sakıncalıdır.Ancak yetişkin denetiminde yapılması uygundur.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Dekupaj sanatıyla ilgili ikinci bir örnek :


Malzemeler:
Ahşap obje, 1 nolu zemin fırçası, ahşap zımparası(180 atlas), desen(A4 kağıdından), akrilik boya, dekopaj tutkalı, ıslak bez, su bazlı vernik.

Yapılışı:
Ahşap objemizin, yüzeyi pürüssüz olacak bir şekilde ahşap zımparası ile zımparalıyoruz. Zımparalama işlemi bittikten sonra üzerinde kalan tozları ıslak bir bez ile silip yüzeyi toz atıklarından temizliyoruz. Sonra istenilen bir renkte akrilik boya ile boyuyoruz. (seçilen renk,beyaz,bej vb.. gibi açık renk ise)
2 yada 3 kat tek yönde boyanır. Boyama işlemi bittikten sonra ıslak görüntüsü kaybolana kadar kurumaya bırakılır. Kuruma tamamlandıktan sonra ahşap zımparası ile boyandığı yönde hafifçe okşar gibi zımparalıyoruz. (Bu son zımpara işlemi boyanın yüzeyde, oluşabilecek pürüzleri yok etmek için uygulanır.)
Daha sonra tekrar aynı renkte tek kat boyayıp kurumaya bırakıyoruz. Bu işlemlerden sonra seçtiğimiz A4 kağıdındaki desenimizin kenarlarından dikkatlice kesiyoruz. Dekopaj tutkalını temiz bir kaba bir miktar döküp 1'nolu zemin fırçasıyla kesilen desenin boş olan arka tarafına sürüyoruz. Desen üstte kalacak bir şekilde zeminimize yerleştiriyoruz.10-15'dk. tutkalın kurumasını bekliyoruz. Son işlem olarak su bazlı vernik ile vernikliyoruz. Verniğin tam kuruması için 1 gün bekletilmelidir. (1gün bekletilmesinin amacı verniğin yapışkan dokusunun tamamen kaybolması içindir.) Örnek desen: -Ahşap obje önce zımparalanır.Nemli bezle tozu alınır.Resme uygun renklerle bir kat astar boyası çekilir.Kuruduktan sonra tekrar zımparalanır ve ikinci kat boyanır.

54139


-Dekupaj yapılacak resim kenarlarından kesilir.Bu resimler dergilerden, kumaştan,peçeteden çekilmiş renkli fotokopi veya özel hazır dekupaj kağıtları olabilir. Kesilen resmin arkasına ince bir tabaka halinde fırçayla tutkal sürülür.

54140


-Önceden tespit edilen yere yapıştırılır.Hava kabarcığı olmamasına dikkat edilir.

54141


-Objenin kenarlarından taşan tutkallar nemli bezle silinir.
-Resmin üzerine de tutkal sürülür. Yarım saat kuruması için bekletilir. -Dekupaj kağıdının ahşap ile bütünleşmesi için boya ve süngerle doku vererek ahşap yüzeye geçişi sağlanır.

54142


-iki kat vernik sürülerek cilalanır.(not;tepsi gibi suyla temas içinde olan objelere vernikten önce su bazlı vernik sürülmesi tavsiye edilir.

54143
 
Top