• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Defterlerin tasdiki ile ilgili hususlar

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Defterlerin tasdiki ile ilgili hususlar

VUK’nun 220 ve müteakip maddelerinde bu kanuna göre tutulması gereken defterlerle ilgili tasdike ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Aşağıda sayılan defterlerin tasdiki zorunludur.

1.Yevmiye ve envanter defteri,
2.İşletme defteri,
3.Çiftçi işletme defteri,
4.İmalat ve istihsal vergisi defterleri,
5.Nakliyat vergisi defteri,
6.Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri,
7.Serbest meslek kazanç defteri,
8.Kanunla yukarıda sayılanların yerine kullanılmasına cevaz verilen defterler.

Vergi Usul Kanununda yazılı defterleri tutacak olanlar, bu defterleri kanunda belirtilen süreler içinde tasdik ettirmek zorundadırlar.

Buna göre;
-Öteden beri işe devam edenler, defteri kullanacakları yıldan önceki son ay içinde,
-Maliye Bakanlığınca özel hesap dönemi tayin olunanlar kullanacakları hesap döneminden önceki son ay içinde,
-Yeni işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve mükellefiyeti değişenler işe başlama, sınıf değiştirme ve mükellefiyet değiştirme tarihinden önce,
-Vergi muafiyeti kalkanlar muaflıktan çıkma tarihinden itibaren on gün içinde,
-Yıl içinde yeni defter kullanmak zorunda olanlar kullanmaya başlamadan önce,
-Defterlerini ertesi yıl da kullanmak isteyenler Ocak ayı içinde ve bunlardan hesap dönemleri Maliye Bakanlığınca tespit olunanlar bu dönemin ilk ayı içinde, defterlerini tasdik ettirmek zorundadırlar.​

Mükellefler defterlerini işyerinin bulunduğu yerdeki, işyeri olmayanlar için ikametgahının bulunduğu yerdeki noter veya noterlik görevini ifa eden kişilere tasdik ettirirler.
Tasdik, ciltli defterlerin sahifelerinin veya müteharrik yapraklı defterlerde her bir yaprağın sıra numarası ile teselsül ettirilmek ve mühürlenmek suretiyle yapılır.
Defter-i Kebir Vergi Usul Kanununa göre tutulması gereken defterler arasında sayılmakla birlikte tasdik edilecek defterler arasında sayılmamıştır. Bu nedenle defteri kebirin tasdik ettirilmemesi halinde Vergi Usul Kanunu uyarınca yaptırım uygulanması mümkün değildir. Bununla birlikte Defter-i Kebir de diğer yasal defterler gibi uygulamada tasdik ettirilmektedir.
Tasdike tabi defterlerin tasdik ettirilmemesi veya süresi içinde tasdik ettirilmemesi usulsüzlük fiilini oluşturur. Bu fiil usulsüzlük cezasını gerektirmekle birlikte aynı zamanda tasdik işleminin yaptırılmaması dönem kazancının re’sen takdiri nedeni sayılmaktadır.

 

Top