Defterlerin kayıt düzeni ile ilgili hususlar

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Defterlerin kayıt düzeni ile ilgili hususlar

Mükellefler tutacakları defterlere kaydedecekleri muameleler ile ilgili olarak, Vergi Usul Kanununda yer alan kayıt nizamı hükümlerine uymak zorundadırlar.
Defterlerin Türkçe tutulması ve kayıtların mürekkepli kalemle veya makine ile yazılması gerekir. Geçici olarak yapılan toplamalar haricinde kurşun kalemle kayıt yapılamaz. Yevmiye maddelerinde yapılan yanlışlar ancak muhasebe kurallarına göre düzeltme konusu yapılabilir.
Defterlerde kayıtlar arasında boş satır bırakılamayacağı gibi yanlış kayıtlar ve toplamalar, üzeri okunacak şekilde çizilmek suretiyle iptal edilebilir. Defter kayıtları herkesçe anlaşılacak biçimde net, açık ve düzgün olmalıdır.
Muameleler defterlere zamanında işlenmelidir. Kayıtların on günden fazla geciktirilmemesi esastır. Ancak kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafına haiz belgelere dayandıran işletmelerde muamelelerin bu belgelere işlenmesi, VUK’una göre deftere işlenmiş hükmünde sayılmaktadır. Bununla birlikte bu halde de muamelelerin asıl defterlere kaydedilmesi gerekmekte olup, muamelelerin asıl defterlere kaydedilmesi 45 günden fazla geciktirilemez. Serbest meslek kazanç defterine ise muamelelerin günü gününe kaydedilmesi gerekmektedir.
 

Top