• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Brezilya Yemekleri - Dünya Mutfağı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BREZİLYA YEMEKLERİ - DÜNYA MUTFAĞI

PORTAKALLI PİLAV (BREZİLYA)

Malzemeler
  • 500 ml. su
  • 50 gr. siyah zeytin
  • 250 gr. basmati pirinci
  • Tuz
  • 30 ml. Zeytinyağı
  • 10 gr. acı biber
  • 5 gr. sarmısak tozu
  • 5 gr. kahve rengi şeker
  • 5 gr. portakal kabuğu
  • 50 gr. dolma fıstığı


Yapılışı
Zeytin, portakal kabuğu ve fıstık hariç tüm malzemeler katılarak 40-45 dk. Kısık ateşte pilav pişirilir. Pilav suyunu çektikten sonra geri kalan malzeme üzerine serpiştirilerek servis edilir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
SALAMURA DOMATESLİ ALABALIK FİLETOSU (BREZİLYA)

Malzemeler
  • Kıyılmış maydanoz 20 gr
  • Dövülmüş Sarımsak 4 diş
  • Zeytinyağı 50 ml
  • Küp doğranmış Domates 750 gr
  • Domates püresi 50 gr
  • Tuz, Karabiber Yeterince
  • Limon Suyu 2 Adetten
  • Alabalık Filetosu 8 Fileto


Yapılışı
Alabalıkları temizleyin ve filetolar şeklinde kesin.
Geniş yüksekliği az bir kapta,zeytin yağını orta ateşte ısıtın ve Soğan ve sarımsağı pişinceye kadar kavurun.
Domates püresini ve doğranmış domatesleri ekleyin. 5-10 dakika boyunca karıştırın.
Limonsuyu, tuz ve karabiber ile filetoları marine edin.
Sıcak domates sosunun içine filetoları tek katman şeklinde dizin. Kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ateşten alın.
Balık fletolarını servis tabağına dizin üzerine bir kaşık yardımıyla sos koyun.
Kıyılmış maydanozları bütün tabağın ve yemeğinüzerine gelecek, dekoratif görünecek şekilde serpin.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BİSCOİTOS DE MAİZENA (BREZİLYA)


  • 2 su bardağı mısır nişastası
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta 180 gr. tereyağı
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz


Derin bir kapta nişastayı, şekeri ve tuzu iyice karıştırın. Yumurtayı, küçük parçalar halinde kestiğiniz tereyağını nişasta ve şeker karışımına katın. Parmak uçlarınızla başlayarak, daha sonra ellerinizle iyice yoğurun. Üzerini temiz bir mutfak beziyle örtün ve 15 dakika buzdolabında dinlendirin.
Fırını 160 derecede, orta ısıda kızdırın. Daha sonra hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve avucunuzun içinde yuvarlayarak küçük bisküviler hazırlayın. Yağladığınız bir fırın tepsisine biraz aralıklı olarak dizin. Bir çatalla üzerlerini süsleyerek sıcak firma atın ve 7-8 dakika pişirin. Eğer bisküvileri daha büyük hazırlamak isterseniz, pişirme süresini uzatmayı unutmayın.
Daha sonra soğumuş bisküvileri dikkatlice bir tabağa alarak, özellikle taze filtre kahve veya Sıcak Çikolatanın yanında servis yapın.

Not: Nişastalı bisküviler biraz sert ama çok lezzetli bisküvilerdir. Zaten aslında bisküvi değil "biskot" denilen bir nevi etimektir. Kullandığınız nişastanın cinsine göre bisküvilerinizin sertliği değişebilir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
MISIR NİŞASTALI KURABİYELER (BREZİLYA)


  • 4 su bardağı mısır nişastası
  • 60 gr. hindistancevizi rendesi
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1.5 su bardağı yumuşak margarin
  • 1 tutam tuz


Fırını 180 derecede, ortadan biraz sıcak olarak kızdırın. Derin bir kapta nişastayı, şeker, tuz ve hindistan cevizi rendesi ile iyice karıştırın. Üzerine yumurtayı ve küçük parçalar halinde margarini ekleyin. Parmak uçlarınız ile çalışarak tart hamuru gibi bir hamur yapın. Hamuru uzunlamasına yuvarlayarak 5 cm. çapında uzun, salam gibi kalın bir rulo haline getirin. Bir fırın tepsisini yağlayın. Daha sonra bu rulodan 2,5 cm. kalınlığında dilimler kesin. Bu dilimleri yağladığınız tepsiye dizin. Bir çatalın ucuyla üstlerini çizerek süsleyin ve sıcak fırına atarak 15 dakika pişirin. Kurabiyeleriniz tamamen soğuyunca dikkatlice bir pasta tabağına alarak servis yapın.

Not: Kalanları dilerseniz hermetik yani kapağı çok iyi kapanan, hava geçirmeyen teneke bir kutuda saklayabilirsiniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
PATATES RULOSU (BREZİLYA)

Patates rulosu için:
  • 5 adet iri patates
  • 50 gr. tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı parmesan peyniri rendesi veya eski kaşar rendesi
  • 1 tatlı kaşığı kıyılmış maydonoz
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta
  • karabiber
  • tuz
İç için:
  • 1 kırmızı biber
  • 1 baş soğan
  • 50 gr. tereyağı
  • 1/2 demet maydanoz
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • karabiber
  • tuz


Maydanozları temizleyip kıyın. Soğanı ve kırmızı biberi temizleyip ince ince kıyın. Tavada 25 gr. tereyağını eritin, kızınca içine soğanı ve biberi atın ve karıştırarak yumuşayıncaya kadar pişirin. Kıyılmış maydanozdan 2 çorba kaşığı karışıma ilave edin ve tekrar karıştırıp ateşten alın, bir kenara bırakın. Küçük bir tencerede tereyağının kalanını eritin. İçine unu atın, bir parça karıştırıp bir tel çırpıcı ile çırparak içine soğuk sütü yavaş yavaş ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak sosunuz koyulaşıncaya kadar 5-6 dakika pişirin. Sosu karışıma ekleyin ve karıştırın. Tuzunu karabiberini ekleyip soğumaya bırakın.
Patates rulosu için; patatesleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bir bıçak sokarak piştiklerini kontrol edebilirsiniz. Suyunu süzüp soğuk sudan geçirin. Soğuyunca kabuklarını soyup bir çatalla ezerek püre haline getirin. İçine tereyağını, sütün dörtte üçünü, rendelenmiş parmesan peynirini, kıyılmış maydanozu kabartma tozunu ve unu ilave edertk hep birlikte karıştırın. Yumurtaların sarısını beyazından ayırın. Sarılarını kalan süt ile bir parça çırpın ve patates hamuruna ekleyin. Tuzunu karabiberini ekleyip tekrar hepsini birlikte karıştırın.
Yumurta beyazlarını karbeyaz haline gelinceye kadar çırpıp patates hamuruna katın ve alttan üste doğru çevirerek karıştırın. Hamurunuz bir parça akıcı olmalıdır.
Dört köşe fırın tepsisini yağlayıp, içine yağlı kağıdı düzgünce keserek yayın. Kağıdı da iyice yağlayıp ortasına patates hamuru karışımınızı dökün ve bir spatula ile yayın. 180 derecede, ortadan biraz fazla kızdırdığınız fırında 20-25 dakika, hamurun üstü hafif kahverengi oluncaya kadar pişirin.
Hamurunuz pişince, fırından çıkarın ve nemli bir mutfak bezinin üzerine dikkatlice alın. 5 dakika kadar soğutup, yağlı kağıdı sıyırarak çıkarım.
Patates hamurunuzun üzerine daha önce hazırladığınız içi döküp, yine bir spatula ile yayın ve hamurun dar kenarından nemli bezin de yardımı ile kıvırarak aynı bir rulo-pasta gibi sarın. Patates Rulosunu 2 parmak kalınlığında dilimler halinde keserek sıcak olarak servis yapın.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
MOQUECA (BREZİLYA)


  • 1 kg. dilimlenmiş levrek
  • 1/2 su bardağı sirke
  • 2 diş sarımsak
  • 1 limon
  • sıvıyağ
  • tuz

sos için;
  • 2 baş soğan
  • 4 dolmalık yeşil biber
  • 3 domates
  • 1 demet maydanoz
  • 1/2 su bardağı sirke
  • 1/2 limon
  • 1 tatlı kaşığı hint safranı
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • tuz

Sarımsakları soyup bir havanda dövün. Limonu sıkın. Levrek dilimlerinin üzerine sarmısakları sürün. Limon suyunu, sirkeyi ve yağı gezdirip 4 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Soğanların kabuklarını soyup ufak ufak doğrayın. Biberleri yıkayın. Çekirdeklerini ve saplarını atıp ince ince dogravın. Domatesleri küçük küçük kesin. Maydanozları yıkayıp ayıklayın ve ince ince kıyın. Limonu sıkın.
Derin bir kapta soğanları, domatesleri, biberleri, tuzu ve kıyılmış maydanozları karıştırın. Biraz tuz koyup yarım limonun suyunu, yarım su bardağı sıvıyağı ve yarım su bardağı sirkeyi ilave edin. Hepsini birden karıştırın ve buzdolabında 4 saat kadar dinlendirin.
Yapışmaz tencerenin dibine önce marine edilmiş balık dilimlerini dizin Üzerlerini kapatacak kadar sebze karışımından koyun. Sebze karışımı ile kapatın. Kalan balık dilimlerim de koyup en son sebze karışımı ile bitirin. 1 su bardağı su ilave edip hint safranını serpin ve en son sıvıyağı ilave ederek kapağını kapatın. 20 dakika hafif ateşte pişirin.
Pişince tencereyi ateşten çekin, balıkları servis tabağına çıkarın üzerine sebze sosunu dökün, haşlanmış patates veya haşlanmış pirinçle sıcak olarak servis yapın.

Not: Dilerseniz bu yemeği soğuk olarak da yiyebilirsiniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
BAKALAYA KÖFTESİ (BREZİLYA)

  • Yarım kg beyaz balık fletosu
  • 1 adet haşlanmış patates
  • 2 adet taze soğan
  • 1 adet yumurta
  • 8-10 dal dereotu
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için:
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 2 adet yumurta
  • Kızartmak için:
  • 2 su bardağı sıvıyağ


Balık dağılmayacak kadar haşlanır, didiklenir. Üzerine ezilmiş patates, kıyılmış dereotu, soğan, yumurta, tuz, toz biber eklenir yoğrulur. Bütünleşmiyorsa biraz un eklenebilir. Sonra yarım limon kadar parçalar alınır, minik beyzbol topu şekli verilir. Köfteler önce çırpılmış yumurtaya batırılır, sonra galeta ununa bulanır ve sıcak yağda altın renginde kızartılır.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
FASULYE ÇORBASI (BREZİLYA)


  • 200 gr. kuru fasulye,
  • baharat torbası (temiz bir tülbente sarılıp ağzı uzunca bir iple bağlanmış bir torba içinde dilediğiniz baharlar),
  • 2 soğan (1 diş karanfil batırılmış),
  • 1 diş sarımsak,
  • tuz,
  • 30 gr. tereyağ,
  • 3 taze domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek küçük kuşbaşı doğranmış veya 1 çorba kaşığı domates salçası),
  • karabiber,
  • 1 tutam toz şeker,

Üzerine:
  • 2 dilim tost ekmeği,
  • 15 gr. tereyağı
  • Haşlama suyuna 1 tablet et suyu atın.


Kuru fasulyeyi bir tencereye koyup üzerini örtecek kadar su ilave ettikten sonra 2-3 saat, fasulyeler kabarıncaya kadar, dinlenmeye bırakın. Fasulyeler kabarınca süzüp, tekrar tencereye koyun. Üzerine su katıp baharat torbası, bir diş karanfil batırılmış yarım soğan ve soyulmuş sarımsağı ilave ederek orta ateşte 1 saat pişirin. (İlk yarım saatten sonra tuzunu ilave edin).
Bu arada kalan 1+1/2 soğanı piyaz doğrayın. Büyükçe bir tencerede tereyağı orta ateşte eritin. Yağ kızınca piyaz doğranmış soğanları ve domatesleri (veya domates salçasını) katın. Tuzunu, biberini ve şekerini de koyup, ara sıra karıştırarak 4-5 dakika pişirdikten sonra tencereyi ateşten alın.
Fasulyeler iyice pişince tencereyi ateşten alıp fasulyeleri bir kevgire çıkarın. (Pişme suyunu saklayın) Haşlanmış fasulyeleri bir sebze değirmeninden geçirerek püre haline getirin.
Salçanın piştiği tencereyi tekrar orta ateşe koyup ısıtın. Salça ısınınca fasulye püresini ilave edip karıştırın. Fasulyelerin pişme suyundan da 1,5 litre katıp, sık sık karıştırarak, 30 dakika daha pişirin. Tencereyi ateşten alın.
Tost ekmeği dilimlerini iri zar biçiminde doğrayın. Küçük bir tavada 15 gr. tereyağı, orta ateşte eritin. Yağ kızınca ekmekleri ilave edip altın sarısı bir renk alana kadar her iki yanlarını da kızartın. Tavayı ateşten alın.
Tenceredeki çorbayı ısıtılmış bir kaseye aktarıp üzerine de tavadaki ekmekleri ve yağı döktükten sonra, sıcak olarak, servis edin.

Not: Aynı çorbayı kuru fasulye yerine barbunya fasulye ile de hazırlayabilirsiniz.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
RİO USULÜ DANA DİLİ (BREZİLYA)


  • 2 kilo süt danası dili,
  • 1 kahve fincanı tereyağı,
  • 2 körpe havuç,
  • 2 sap kereviz,
  • 1 bas soğan,
  • 1 defne yaprağı,
  • 1 çorba kaşığı tuzsuz natürel domates salçası,
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı,
  • yeteri kadar tuz ve karabiber,
  • 2 1/4 bardak et suyu.

Bir gece önceden dilleri suya koyup sabaha kadar öylece tutun. Sonra dilleri iyice yıkadıktan sonra bir tencereye koyun. Dillerin üstünü örtecek kadar sıcak tuzlu su döktükten sonra tencereyi ateşe oturtun. Suyun içine bir sap kerevizle bir havuç ve yarım baş kabuksuz tüm soğan atın. Tencerenin kapağını örtüp hafif ateşte 3 saat kadar pişirin. Dili ateşten indirmeden önce çatalı batırıp dilin pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmişse tencereyi ateşten indirin. Dilleri sudan çıkarıp et tahtasına oturtun. Sıcak sıcak derilerini yüzün.
Beri yanda kalan sebzeleri bir tencereye koyun. Tereyağını ve 3 çorba kaşığı zeytinyağını da döktükten sonra tencereyi ateşe oturtun. Tuzunu, biberini serpip vakit vakit karıştırarak sebzeleri iyice öldürün. Sonra defne yaprağını tencereye atın. Salçayı bir çorba kaşığı et suyunda eritip tenceredeki sebzelerin üstüne dökün. Sebzelerin üstünü örtmesi için yarım litre et suyu kattıktan sonra tencerenin kapağını örtün ve sebzeleri 20 dakika kadar kuvvetli bir ateşte kaynatın. Sebzeler iyice eriyince içlerindeki defne yaprağını çıkardıktan sonra ince delikli tel süzgeçten geçirin ve gene bir tencereye koyun. Bunların üstüne de derisi yüzülmüş dili oturtun. Tencereyi ateşe oturtarak içindekileri yarım saat daha kaynatın. Sonra dilleri salçadan çıkarıp servis tabağına yerleştirin. Tabağın çevresini iç bezelye, patates ve ıspanak püreleriyle süsledikten sonra dilin salçasını da bir salça kâsesine boşaltın Ve sıcak sıcak servis yapın.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ŞEFTALİ MERENGE (BREZİLYA)


  • 1 kilo yarma şeftali,
  • 100 gram pudra sekeri,
  • 150 gram toz şekeri,
  • her şeftaliye dört tane hesabiyle yeteri kadar iç badem,
  • her şeftaliye iki tane hesabiyle yetecek karar acıbadem kurabiyesi,
  • 2 yumurta

Şeftalileri kaynar suya atıp beş dakika içinde tutun, sonra suyu süzerek dökün. Şeftalilerin kabuklarını soyup ikiye bölün. Çekirdeklerini atın. Şeftalileri çekirdek yatakları havada kalacak biçimde bir pyrex tabağa düzenli bir biçimde yerleştirin. Üzerlerine pudra şekerini serpin. Kabı fırına sürüp burada on dakika bırakın.
Pyrex'i fırından çıkarınca şeftalilerin çekirdek yataklarına önce birer badem onların üstüne de birer acıbadem kurabiyesi yerleştirin.
Yumurtaların akını beyaz bir köpük durumuna gelinceye kadar çırpın. Sonra bu çırpılmış yumurta akına azar azar toz şekerini katın (bir kaşık kadarını bir kenarda saklayın). Toz şekeriyle yumurta akı köpüğü iyice karıştıktan sonra şeftalilerin üstünü bu karışımla örtün. Sonra her birinin üstüne birer badem içi oturttuktan ve bir kenarda tutulan toz şekerini serptikten sonra pyrex kayık tabağı gene ılık bir fırına sürün.
Yumurtanın akı sertleşip pembe bir renk alınca kabı fırından çıkarıp şeftalileri tabaklara bölün ve hemen servis yapın.
 

Top