Boyun Düzleşmesi - Boyun Düzleşmesi Nedenleri Tedavisi

Suskun

V.I.P
V.I.P
Boyun Düzleşmesi - Boyun Düzleşmesi Nedenleri Tedavisi

Boyun düzleşmesi, boyun ağrısı şikayeti ile doktora giden hastaların önemli bir kısmına, ağrılarının sebebi olarak söylenmektedir.

Boyun düzleşmesi nedir, neden oluşur, iyileşir mi? Tedavi edilmezse neler olabilir. İsterseniz bu sorulara tek tek cevap verelim.

Boyun düzleşmesi Nedir?
Omurgamızın doğal bir anatomik duruşu vardır. Boyun bölgemizdeki ve bel bölgemizdeki içe kavis, bu anatomik doğal duruşun temelidir. Bu doğal anatomik duruşun devamlılığını sağlayan, omurgalar arasındaki disk adını verdiğimiz yumuşak, özel yapılardır. Bu özel yapıların iç kısmından başlayarak yırtılması ve omuriliğe doğru zamanla yavaş yavaş kayması omurga mekaniğini bozarak boyun düzleşmesine neden olur.


Boyun Düzleşmesi Neden Oluşur?

•Uzun süreli öne eğili pozisyonda oturarak çalışmak
•Ağır kaldırmak
•Yüksek yastık kullanmak
•Koltuk kanepe kenarına başı yaslayarak uyumak, dinlenmek alışkanlığı
•Boyun öne eğik, kötü duruş alışkanlığı, zaman içinde yukarıda anlattığımız olayların gelişmesine ve boyun düzleşmesine neden olur.

Boyun Düzleşmesi Tedavi edilmezse nelere yol açabilir?
Yırtılıp kayan disklerdeki deformasyon ve kabarma giderek artarsa, boyun düzleşmesi sonunda boyun fıtığına neden olabilir. Boyun fonksiyonlarının bozulması, boyun ve omuz kaslarında gerginlik ve ağrı, başağrısı, başdönmesi gibi şikayetlere neden olabilir.
Boyun hareketlerinde kısıtlanma, gece ağrı nedeniyle uyanma, sabah boyun ağrısıyla uyanma gibi şikayetler olabilir.


Boyun Düzleşmesi Tedavi Edilebilir mi?
Düzleşmiş boyun kavsini tekrar eski haline döndürmek mümkündür.Belli aralıklarla boyun kavsini yeniden oluşturan egzersiz programı, gerekirse elle yapılan hafif germe ve mobilizasyon teknikleri, boyun yastığı kullanımı ve duruşu düzeltme çabaları 2-3 hafta içinde olumlu sonuçlarını verecektir. Verilen programı yaşam alışkanlığı haline getirmek, boyun fıtığının oluşmasına karşı önemli ölçüde koruma sağlar.
Boyun kavisini tekrar eski haline dönmesi ile hastanın yakınmaları tamamen geçer. Aynı zaman da ileriye dönük boyun fıtığı riskinden de kurtulmuş olur.Eski haline dönen doğal boyun kavisini koruyacak şekilde günlük yaşamı sürdürmeyi öğretmek şarttır.
Boyun kavisini düzeltici egzersiz programı verilmeden, günlük yaşam alışkanlıklarını değiştirmeden yalnızca aletlerle yapılan fiziksel tedavi yeterli değildir.Boyunluk kullanmanın, şiddetli ağrılı 3-4 günlük dönem dışında faydadan çok zararı vardır. Aylarca takılması önerilen boyunluk tedavileri günümüzde terkedilmiştir.


Dr. Vildan Çerçi
 

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Masa başında bir konuya veya işe uzun süre odaklandığınızda size rahatsızlık veren, başınızda bir ağrı, düşüncelerinizi toparlayamıyorsunuz. Ağrı ensenize, omuzlarınıza doğru yayılıyor, içinizde bir isteksizlik, yaptığınız işin hangi konuda olduğunu bile unutmuş gibisiniz. şu anda yatakta olsam, biri gelse de boynumu, omuzlarımı ovsa diye hayal ediyorsunuz. İşinize konsantrasyonuz oldukça azalmış durumda..

Eğer yukarıda bahsettiğimiz durum, bir iki günden fazla sürüyor veya sık sık tekrarlanıyorsa boynunuzda bir problem var, uzman bir doktora başvurmanız gerekiyor demektir.

Boyun düzleşmesi (Boyun gerginliği) oluşmaması için nelere dikkat etmeliyiz?

boyun düzleşmesi

Boyunda oluşan problemler
Boyunda en sık rastlanılan problem boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan aks düzleşmesidir. Normalde “C” harfi şeklinde olan boyun düz bir çizgi şeklini alır.

Boyun düzleşmesinin belirtileri
Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi (vertebral arterler) gerilir ve beyine yeterince kan gidemez, kişide başağrısı, başdönmesi, bulantı, unutkanlık, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecede alınganlık, isteksizlik oluşur.

Boyun düzleşmesi teşhisi
Boyun düzleşmesi teşhisi için uygulanacak en iyi yöntemler fiziksel muayene ve MR filmi çekimidir. MR ile hastalığın ne derece ilerlediği de saptanır.

Boyun düzleşmesi tedavisi

Boyun düzleşmesi çok ilerlememiş, henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat ile önlenebilir. Fakat boyun düzleşmesi ilerlemiş, ağrılar kollara da yayılıyorsa tedaviye fizik tedavinin de eklenmesi gerekir. Eğer mevcut hastalığa eklenen ileri derecede bir boyun fıtığı da varsa cerrahi müdahale de gerekebilir.

Boyun düzleşmesi tedavi edilmezse ne olur
Boyun düzleşmesi tedavi edilmezse ba?a?rıları sıklaşır ve a?rı kesici ilaçlara cevap vermez hale gelir, kişide mutsuzluk hali depresyona dönüşür. Sürekli boyun düzleşmesi boyun fıtıklarına zemin sağlar, kollarda uyuşukluk, güçsüzlük oluşur. Dengesizlik ve yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkar.

Boyun düzleşmesi oluşmaması için
Boyun düzleşmesi oluşmaması için öncelikle stres ve üzüntülerden uzak durmalıyız. ??imizdeki, aile hayatımızdaki gerginlikler ilk olarak boynumuza akseder. Mutsuz olduğumuz işlerden ayrılıp severek yapaca??mız işleri seçmeli, mutsuz beraberliklerde Israrcı olmamalıyız. Tüm zamanımızı yoğun iş temposu içinde geçirmemeli, hobilerimize, zevkle yaptığımız faaliyetlere de zaman ayırmalıyız. Ayrıca ağır kaldırmak, tek kolla yük ta??mak, yukarıya uzanmak, uzun süre hareketsiz kalmak, Islak saçla d??arı çıkmak, vantilatör, klima önünde, hava cereyan? olan yerlerde durmak çok sakıncalıdır.

-Alıntı-
 
Top