• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Boşaltım Sistemi-Boşaltım sistemi hastalıkları

Suskun

V.I.P
V.I.P
Boşaltım Sistemi
Hücrelerdeki protein metabolizması sonucunda oluşan amonyaklar, hücrelerden kan damarları ve kan dolaşımı aracılığıyla karaciğerden geçerler ve amonyak, karaciğer hücreleri tarafından üre ve üre asitine dönüştürülür. Ancak, üre asiti vücudun tüm hücreleri tarafından da üretilir. Üre asiti ve diğer bazı maddelerin hücrelerde birikimi insanı ölüme kadar götürür. Bu nedenle, suda eriyen üre ve üre asiti, vücut için artık bir yararı olmayan diğer bazı maddeler, hücrelerden kan dolaşımı sistemiyle böbreklere taşınırlar, böylece, kandaki zararlı maddeler böbrekler ve idrar yollarıyla düzgün olarak her gün vücut dışına atılırlar.

İnsanlarda Boşaltım Sistemi Organları; böbrekler, idrar torbası, idrar yolları ve idrarı dışarı veren organlardan oluşmuştur.
QWLNj.jpg

Böbrekler

Her insanda, 10-12 santim uzunluğunda ve 120-200 gram ağırlığında biri sağda ve biri solda olmak üzere iki böbrek vardır. Böbrekler, karın boşluğunun üst arka duvarında ve omurganın bel bölgesinde bulunur. Fasulye biçiminde olan böbrekler birer yağ yatağı içindedir. Böbreklerin üst tepelerinde, böbreküstü bezi (adrenalin, sürrenal) adı verilen ve kana önemli hormonlar salgılayan birer adet iç salgı bezi vardır. Böbreklerin üstü kapsül adını alan sert bir bağdokusuyla kaplıdır. Atardamarlar, toplardamarlar, sinirler ve idrar yolu böbreğin karın bölgesinden girerler ve bu giriş noktası bilum adını alır. Her böbreğe bir atardamar girer ve her böbrekten bir toplardamar çıkar.

Böbrek; havuzcuk (pelvis), öz bölgesi ve kabuk bölgesi olmak üzere üç temel bölgeden oluşmuştur. Böbreklerin çalışması, böbreküstü beziyle beyindeki hipofiz iç salgı bezlerinin kana verdikleri hormonlar ve vejetatif sinir sisteminden gelen sinirlerle yönetilir. Çiçek, difteri, eklem romatizması ve diğer bazı hastalıklar böbrek iltihabını oluştururlar. Böbreklerin iltihaplanmasına içki ve diğer zehirlenmeler de neden olabilir. Böbreklerin yetmezliği nedeniyle üremi hastalığı oluşur.

Atık maddeleri uzaklaştıran organlar

Deri: Suyu ve tuzu terleme ile atar

Akciğerler: Korbondioksit ve suyu soluk verme ile atar.

Kalın bağırsak: Besin atıklarını dışkı ile atar

Karaciğer: Proteinlerin sindirilmesi ile oluşan zehirli maddeyi daha az zehirli olan maddeye dönüştürür.

Böbrekler: Kan içindeki atıkları idrar şeklinde atar.

Boşaltım sistemi Dört kısımdan oluşur.


1 Böbrekler:
Böbrekler bel hizasında 2 tane ve fasülyeye benzer. Kabuk öz ve havuzcuk olmak üzere 3 kısmı vardır.böbreğin süzme birimi olan nefronlar kabuk kısmında bulunur.Kan böbrek atardamarı ile böbreğe gelir.nefronlarda süzülür.Süzülen kan böbrek toplar damarı ile böbrekten çıkar.

2 İdrar kanalı(üreter) : böbreklerde oluşan idrar ,idrar kanalı ile idrar, idrar kesesine gönderilir.

3 İdrar torbası(mesane): İdrarın biriktiği yerdir.

4 Boşaltım kanalı (üretra): İdrarın dışarı atıldğı kısımdır.
r7kAJ.jpg
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Boşaltım Sistemi Nedir?
Vücudumuzda gereksiz halde bulunan maddelerin, vücuttan ve hücrelerden atılmasına boşaltım denilmektedir. Boşaltım sistemi ise, bu döngüyü gerçekleştirmek üzere gereken sisteme denmektedir. Yani boşaltma işini gerçekleştiren sisteme boşaltım
qAyM4.jpg
sistemi denmektedir. Boşaltım, kanımızda bulunan vücuda ve hücrelere zararlı maddelerin ayrılarak idrar yolu ile vücudumuzdan atılması yolu ile gerçekleşir. Ayrıca, nefes alıp vermek veya terlemede bir çeşit boşaltım yoludur. Boşaltım sisteminde çalışan organları sayacak olur isek, idrar kesesi, böbrekler, sidik kanalı ve üreterlerdir.

Boşaltım Sistemi Hastalıkları Nelerdir?
Boşaltım sistemi hastalıkları, boşaltım sistemimizde bulunan organların görevini yapamayacak şekilde deforme olması veya mikrop kaparak iltihaplanmasıdır. En çok rastlanan boşaltım sistemi hastalıklarını, böbrek iltihaplanması(nefrit), mesane iltihabı, albümin, sistit, üremi, böbrek yetmezliği ve böbrek taşı olarak açıklayabiliriz. Bu hastalıkların neler olduklarını ise aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz.

Böbrek İltihaplanması (Nefrit): Nefrit hastalığı vücudumuzda bulunan böbreklerin iltihaplanmasıdır. Akut ve kronik böbrek iltihaplanması olmak üzere 2 türlü nefrit vardır. Bu iltihap çeşidindeki mikrop, diğer iltihap mikroplarından farklı olmakla birlikte böbreğin dokusuna zarar vererek böbreğin çalışmasını azaltmaktadır.
Akut nefritte, böbreğin bulunduğu yerlerde ani ağrılar oluşmaktadır. Kişi idrara çıktığında ani yanmalarla kendini gösterir. Bazen bir böbrekte bazen de iki böbrekte görülebilir.
2NTM4.jpg

Kronik nefritte ise, akut nefritin sonrasında oluşmaktadır. Akut nefrit tedavi edilmemiş veya fark edilmemiş ise kişide kronik nefrit oluşmuştur.

Böbrek Yetmezliği: Böbrek yetmezliği akut ve kronik olmak üzere iki çeşittir. Bu hastalıkta kişide bulunan böbrekler faaliyetlerini tam olarak yapmamaktadır. Kişinin böbrek yetmezliğine yakalanıp yakalanmadığını öğrenmek için, kanda bulunan üre ve kreatin oranın bilinmesi gerekir.

Böbrek Taşı:
İdrar yollarındaki iltihaplanma sonrası tıkanma durumu oluşmuş ise, idrar yolu ile dışarı atılamayan zararlı maddeler vücudumuza çöker ve böbrek taşlarını oluşturur.

Mesane İltihabı (Sistit) : Sistit denilen boşaltım sistemi hastalığıdır. İdrar kesesinin yani mesanenin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Bu yüzden bu hastalığa, mesane ya da idrar kesesi iltihaplanması da denilmektedir.

Albümin: Böbreklerimizdeki idrarı süzmeye yarayan kapsüllerin görevlerini tam olarak yerine getirmemesi nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır.

Üremi: Kişideki böbreklerin üreyi ayrıştıramaması nedeniyle ortaya çıkan bir boşaltım sistemi hastalığıdır. Bu hastalık nedeniyle kandaki üre oranı yükselir.

Boşaltım Sistemi Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Boşaltım sistemi hastalıklarında birçok hastalığa özgü belirtiler görülebilir. Ancak genel belirtiler;
• İdrar yapmak için sık sık tuvalete çıkma
• Terleme hissi ve yüksek ateş
• Karın kısmında ve kasıklarda şiddetli ağrılar. Bu ağrılar bazen makat kısmında da görülebilir.
• Kişide yorgunluk
• Kişinin idrarının yaparken oluşan yanma ve ağrı hissi
• Bulantı ve kusma
• İdrardan kan gelmesi
• İdrardaki bulanıklık ve kötü kokulu olması
• El ve ayak kısımlarında ödem
• Kişinin idrara hiç çıkamama
Şeklinde sıralanabilir.

Boşaltım Sistemi Hastalıklarının Tedavisi nasıl yapılır?
Genel olarak dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bunlar;

İdrar yollarını ve böbrekleri soğuğa karşı korumak,
Temizliğe gereken önemi göstermek,
Günde en az 2-3 litre su içmek şeklinde maddelendirilir.

Diğer yönden boşaltım sistemi hastalıklarının tedavisi mutlaka bir doktor kontrolünde yapılmalıdır.
Genelde boşaltım sistemi hastalıklarının tedavisi ilaçla yapılmaktadır. İltihap söktürücü ilaçların yanında mutlaka ağrı kesici ilaçlar alınır. Eğer kum taş gibi nedenlerle boşaltım sistemi hastalıkları meydana gelmiş ise tedavi biraz daha zorlaşır. Kum ve taş gibi faktörlerin mutlaka vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Bunun için
1. İlk olarak kişiye perhiz uygulanır. Özellikle böbreğin süzme sorunlarında, kişinin bazı besinleri kesinlikle tüketmemesi gerekir. Bunların hangi besinler olduğunu doktor belirler.
2. İlaç kullanılır.
3. Lazer veya ses dalgalarıyla taş kırılır. Kumun düşmesine yardımcı olunabilir.
4. Açık ameliyat yoluyla taş bulunduğu boşaltım sistemi organından alınır.
5. Alternatif olarak şifalı bitkilerden yararlanılabilir.

Boşaltım sistemi hastalıklarına karşı Şifalı bitkiler.


Üzüm, Pırasa ve Enginar: Böbrek kumu ve taşı düşürülmesine yardımcı olmaktadır.
Badem: Mesane ve böbrek iltihaplarını iyileştirmeye yardım eder.
Bakla, Çilek, Isırgan Otu, Maydanoz: İdrar yollarını temizler.
Turp: Böbreğimizde bulunan mikropları yok eder.
Ayrıkotu: Böbrekteki ve mesanedeki taşları düşürmeye yardımcı olmakla birlikte iyi bir idrar söktürücüdür.
 
Düzenleyen yönetici:

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Boşaltım Sistemi Hastalıkları nelerdir

Boşaltım sistemi hastalıklarında teşhisi siz koyamayacağınız için bir iç hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekiyor ( hastanelerde dahiliye bölümü) Ayrıca BOŞALTIM SİSTEMİ HASTALIKLARI ciddi hastalıklardır ve tedavi gerektirir Eğer sizinde boşaltım (sindirim) sistemi hastalıkları yaşıyorsanız acilen hastaneye başvurunYinede aşağıda boşaltım sistemi hastalıkları ile genel bir bilgiye sahip olabilirsiniz


Boşaltım sistemi hastalıklarının en yaygınları hakkında bazı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz

Şeker hastalığı: Glikoz bowman kapsülünden idrara geçip ,geri emilemezse olur

-Böbrek İltihabı : Genellikle böbrek havuzcuğunda görülür Belirtileri idrar kaçırma, bel ve karın ağrıları, ateş gibi belirtileri vardır

-Üremi : Atıkların çeşitli sebeplerle arındırılamayıp kanda birikmesi hastalığıdır

-Böbrek Yetmezliği : Böbreklerin %80 e kadar işlevsizliği sonucunda görülür ve kanın atıklardan arındırılamamasına sebep olur Tedavi için organ nakli ve nakle kadar diyaliz makinesine bağlanılması gerekir

Albumin hastalığı: Böbrekteki idrar süzen kapsüllerin bozulmasından meydana gelir

Nefrit: Nefronların iltihaplanmasındandır

Sarılık: İdrarda safra boyalarının görülmesidirSafra kana emilir kandaki safra boyaları idrara geçer ve idrarın rengi koyu kırmızıya dönüşürHastanın göz akı ve derisi de sarımsı olur

Böbrek taşları: İdrarda oksalat, ürat, fosfat eriyik halde bulunurİdrar yollarında bir iltihap yara ,tıkanma olursa bunlar çökelerek böbrek taşlarını yaparBöbrek taşları da böbrek kanamalarına ve şiddetli ağrılara sebep olurKanlı idrar çıkması görülür

-Böbrek Taşı : Süzülen kandaki minerallerin aşırı kısmının böbrekte birikerek taş oluşturmasıdır Böbrek ve boşaltım organında sancı, idrarda kan belirtileridir Süt ve süt ürünlerini kullanmaktan kaçınmak ve fazla miktarda su tüketmek hastalık için iyi gelecektir
 
N

Nehir TANRIVERDİ

Ziyaretçi
NOKTAYA DİKKAT ETMEMİŞSİN.ETSEYDİN ÇOK GÜZEL OLURDU. ŞİMDEDE GÜZEL OLMUŞ. TEŞEKKÜR EDERİZ.
 
Düzenleyen yönetici:
Top