• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Bilimsel Yasa Nedir ?Bilimsel Yasanın Özellikleri-Bilimsel yasalara Örnekler

Suskun

V.I.P
V.I.P
Bilimsel Yasa Nedir ?
Bilimsel araştırma yöntemleriyle tespit edilmiş olaylar arasındaki değişmez ilişkiler sistemi.

Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, aynı şartlarda aynı sonuçları verdiği kesin olarak belirlenen, akla ve mantığa uygun, genel kanıya göre kabul görmüş, değişmez nitelik kazanmış, yanlışlanma olasılığı olmayan gerçek bilgiye, yasa (kanun) denir. Yasalar değişmezlik ilkesine sahiptir. Yanlışlamaya çalıştığınızda, yasayı çökertmeniz mümkün olmaz. Yasalar en gerçek değişmezlerdir. Biz bu mevcut değişmezleri kullanarak yeni değişmezler ortaya çıkarmaya çalışırız.

Bilimsel yasa kesin olarak ispatlanmış bilimsel teorilere denir. Bir bilimsel yasa, gözlem ve deneylerle iyi desteklenip kanıtlanmış genel prensiptir. Tipik olarak bilimsel yasalar, tarihi kayıtlardaki deney ve gözlemlerle örtüşen kısıtlı ilkeler kümesidir.

Bilimsel Yasanın Özellikleri
Bilimsel yasa, bilimsel genellemelerin yeterince doğrulanmış olanlarına denir. Doğa açıklamalarında tesadüf ve metafizik açıklamalara karşı, doğa olayları arasındaki değişmez ilişkileri bir sebep-sonuç bağlantısı şeklinde açıklamaya doğa yasası denmiştir. Doğa yasalarının bazıları mekanik, bazıları fiziko-kimyasal, bazıları biyolojiktir. İnsanlarla ilgili bilimlerde psikolojik ve toplumsal yasalardan bahsedilmektedir. Ancak burada yasa koymak çok zordur; çünkü olaylara etki eden maddî ve manevî bir çok etken vardır. Ancak toplumsal olaylarda da istatistiksel olarak bazı olaylar arasında bağlantılar bulup bunu toplumsal yasa olarak sunmak mümkündür.

Bilimsel yasanın özellikleri olarak şunlar sayılabilir: Bilimsel yasa kaçınılmaz, tümel (üniversal), basit , sarsılmaz (determinist) ve matematik dille ifade edilebilir ilişkilerdir. Bilimsel yasa olgusal içerikli ve şimdiye kadar yapılan tüm gözlem ve deney sonuçlarıyla doğrulanmış olmalıdır.


Bilimsel Yasa Örnekleri
Bilimsel yasalara örnek olarak verebileceklerimiz şunlardır: Suyun kaldırma kuvveti, yerçekimi kanunu, Mendel kanunu, Newton'un hareket kanunu.

Aynı zamanda kanunla kuramı yani teoriyi ayırmak gerekir. M-kuramı, Evrim Teorisi gibi..

Bilimsel yasa ve bilimsel teori arasındaki fark

Bir kişi ortaya çıkıp şu şöyledir derse ortaya atılan şeye HİPOTEZ denir.

Bu adamın hipotezi eğer birçok kişi tarafından onaylanmışsa teori haline gelir.

Daha sonra bu konu artık yorumlana mayacak hale geldiyse kanun (yasa) olur. Ancak kimse bu konu da kimse bunu çürütücek tekbir söz bile söyleyemezse kanun olur.

Bilimsel yasalara Örnekler
1. Suyun kaldırma kuvveti : Bir tahtayı suya atın yüzer. Buna kimsenin itirazı var mıı?
- Yook.. o zaman bu bi bilimsel yasadır.

Kaynaklar: Prof. Dr. Mustafa Ergün, Felsefeye Giriş (Bilim Felsefesi).
 
Top