Bartın Hakkında Bilgiler - Nasıl Gidilir? Nerede Kalınır? Ne Yenir? Ne yapılır?

Mc_ÖRGE

Kaptan
Özel üye
Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Bartın, en az üç bin yıllık bir kent. Tanrı Bartın'ı özenebezene yaratmış. Ortasına, yaşayanlar hayatlarını kolay idame ettirsinler diye bir nehir koymuş, Homeros'un İlyada Destanında şu mısralarla anlatılmış;
Erkek yürekli Pylaimenes komuta eder Paphlagonialılara,

Gelmişler yaban katırlarıyla ünlü Enetlerin yurdundan,
Kytoros'ta, Sesamos'ta otururlar,
Perthenios ırmağı çevresinde kurmuşlardır ünlü saraylarını,
Kentleri Kromna, Aigialos, yüksek Erthinoi'dur.


221d4efc-1aa2-4923-ae99-8b57ded6518e.jpg


Truva savaşını anlatan ünlü destanın dizelerindeki Perthenios; Bartın Irmağı, Kromna; Kurucaşile, Sesamos; Amasra, Erythinoi de Çakraz'dan başkası değildir.
Bartın bu antik destanın yanı sıra yakın tarihten de şıltılar edinip, şimdilerde gezginlerin seyrine sunuyor kendisini. Konakları var Bartın'ın. Suyu bol akıyor, hemde gürül gürül. Amasra, Kurucaşile, Ulus ayrı ayrı brer tarih ve doğa zengini. Bir arada incelendiğinde, Bartın'ı
turizmin göz bebeği haline getiriyorlar.

Bartın İlçeleri : Merkez, Amasra, Kurucaşile, Ulus.


Bartın Tarihi

Gaska'lar, Hitit'ler, Bitinya'lılar, Paflagonya'lılar, Frig'ler, Kimmer'ler, Lidya'lılar, Pers'ler ile Makedonya Krallığı ve Pontus'ların egemenliği altında yaşamış Bartın. Bizans ve Selçuk'tan sonra 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmış. Bolu Sancağına bağlı kalmış, Voyvodalıkla yönetilmiş, Zonguldak'a bağlı bir ilçe iken de, 1991 yılında il statüsüne kavuşmuş.
Adını, ırmağın antik çağdaki adından alıyor. Perthenios ırmağının kenarındaki antik PARTHENİA, zaman içinde BARTIN’a dönüşmüş. Yunan mitolojisinde “sular ilahı” veya “muhteşem akan su” anlamına geliyormuş. Ayrıca, Parthenia, tanrıça Athena’ya atfedilmekte ve “genç bakire” yahut “genç kızlar için koro” türküleri şeklinde de sıfatlandırılmaktadır. Adını kraliçe Amastris’ten alan Amasra’nın antik çağdaki adı olan Sesamos, “susam diyarı” anlamında söyleniyordu. İki adacık üzerine kuruluydu.


Bartın İlçeleri : Merkez, Amasra, Kurucaşile, Ulus.

Bartın’da ne yapabilirsiniz?

Taşhan’a uğrayınız. İçinde güzel birkaç salaş meyhane, yukarıda küçük bir özel müze var. Kolleksiyoner Osman Tuna’ya ait müzede, Osman Beyin ilgi alanına giren Mevleviliğe ait zengin objeler var. Müze anahtarı aynı katta bulunan Osman Turna’ya ait mali müşavirlik ve sigortacılık şirketi ofisinde.
Halilbey, İbrahim Paşa (Orta), Merkez, Hacı Mehmet, İkramiye Camilerini, Taş Han ve Dervişoğlu (Okur Hanı) Hanlarını, Su Bartın Irmağı üzerindeki Orduyeri ve Kemer Köprüleri ile, tahmil tahlisiye iskelesi ve Gazhane Parkını, Eski (Aya Nikolas) Kilise’sini (Kültür Evi), tarihi İstiklal İlkokulu ile Kütüphane binası ve eski Belediye Binasını, Ata Fırınını ve Şadırvanı görebilirsiniz. Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi’ne mutlaka gidiniz. Yalı Mahallesini geziniz. İtfaiye Binası önüne asılan Aya Nikolas Kilisesine ait çanı ve bahçedeki tulumbayı görünüz. Her Salı ve Cuma günü Bartın’ın merkezinde ünlü Kadınlar Pazarı’nı (Garılar Pazarı) sakın unutmayın. Burada satılan ürünlerin hemen hepsi, satıcı kadınların kendi bahçelerinden veya hayvanlarından elde ettiklerinden.Bartın merkezine 12 km.’lik bir mesafede bulunan İnkumu’na gidiniz. Bu şirin ve küçük koyda denize girebilir, restoranlarında balık yiyebilirsiniz. Hemen yakınındaki Güzelcehisar Lav Sütunlarını görebilirsiniz.

Amasra'da ne yapabilirsiniz?

Amasra Kalesini, Kemere ve Kemerdere Köprülerini, Eskiden Bahriye Mektebi olarak hizmet eden binada açılmış olan Amasra Arkeoloji Müzesini, Fatih Camisini (Eski Kilise), Sanat Evini (Küçük Kilise), Kaymakamlık Lojmanını, Şehir Hamamını, Tavşan Adası’ndaki manastır kalıntısını, Bedesteni Gymnasium) görebilirsiniz. Kuşkayası ve hemen altı nda başlayan Roma Yolu’nu mutlaka görmelisiniz. Balık ve dünyada eşi benzeri az olan Amasra salatası için sahilde çok sayıda restoran var.
Amasra Kalesini, Kemere ve Kemerdere Köprülerini, Eskiden Bahriye Mektebi olarak hizmet eden binada açılmış olan Amasra Arkeoloji Müzesini, Fatih Camisini (Eski Kilise), Sanat Evini (Küçük Kilise), Kaymakamlık Lojmanını, Şehir Hamamını, Tavşan Adası’ndaki manastır kalıntısını, Bedesteni Gymnasium) görebilirsiniz. Kuşkayası ve hemen altı nda başlayan Roma Yolu’nu mutlaka görmelisiniz. Balık ve dünyada eşi benzeri az olan Amasra salatası için sahilde çok sayıda restoran var.

Kurucaşile'de ne yapabilirsiniz ?

Antik çağlardaki adıyla, Kromna'da, Tekeönü Kalesi'ni ve Tekeönü, Kapısuyu, Karaman ve Çambu Koylarını, Göldere şelalelisni, Kümes-Akkaya Perikayalarını gezebilirsiniz.
Tekkeönü ve kapısuyu köylerindeki tersaneler, Osmanlı İmparatorluğunun kalyon ihtiacının karşılıyordu. babadan oğula intikal eden bu gemi yapım atölyeleri günümüzde de mevcutlar. Görebilirsiniz.
Karaman Köyündeki Taş Saç Yapımını görebilir, volkanik taşlardan yapılan ateş saçlarından alabilirsiniz.

Ulus'ta ne yapabilirsiniz?
Ulukaya Kanyonu büyün haşmetiyle bekliyor sizi. Mutlaka görünüz. Uluyayla'yı Drahna Vadisi'nde peşpeşe sıralanmış köyleri de ihmal etmeyiniz. Kanyonun içindeki şelale, Aşk acısını dindiren şelale olarak geçiyor. İsim aldığı öykü, muhteşem hikayesinde derin bir aşk acısını barındırıyor. Ama bu acu sadece selamnos için. Şimdi giden btün aşıklar mutlu sonu yaşasınlar diye selamnos aşkın en korkunç yükünü omuzlamış burada. Öykü şöyle;
Güzeller güzeli Hera ile delikanlıların en yakışıklısı Selamnos birbirlerine aşık olup evlenirler. Aradan bir zaman geçer ve selamnoz ümütsiz bir hastalığa yakalanır. Ama, Hera artık Selamnos'a karşı ilgisizdir. Kocasının çaresiz hastalığı bile onu ilgilendirmemektedir. selamnos, yakalandığı amansız hastalıktan ziyade, biricik aşkının artık kendisini sevmemesine üsülür .Bir ümitsizlik anında da, kendisini Ulukaya Şelalesinin çıktığı yüksek kayalıklardan aşağı bırakır. Heraaa.... Heraaa diye seslenişleri, suyun sesine ve rüzgarın uğultusuna karışır. Aşk tanrısı Eros, bu hazin biten aşkın kahramanı için bir şeyler yapma gereğini duyar. Önce onun cansız bedenini, mütemadiyen akıp giden bir yeraltı suyuna ve ardından da bir şelaleye dönüştürürü. Ve bütün tanrıların ortak kararıyla, buradan bir yudum su içen veya yüzünü yıkayan yahut mendilini ıslatan bütün sevgililerin, kederden uzak tutkulu aşklar yaşamaları sağlanır. Ulukaya kanyonunun içine düşen, kayalara çarpa çarpa akıp karadeniz'e ulaşan şelale, Selamnos'un ta kendisidir. Sizin mutlt olmanız için heder olmuş bir delikanlının suya dönüşmüş bedenidir ve yüzyıllardır akı giderken mutluluğu arayan sevgilileri beklemektedir.


Bartın'da gezilecek yerler :

İnkumu, Amasra, Çakrazşeyhler, Kızılkum, Hatipler, Mugada, Güzelcehisar, Bozköy, Akkonak (Deliklişile), Göçgün, Karaman (Çambu), Tekkeönü, Kurucaşile, Kapısuyu plajlarından denize girebilirsiniz.

Dünya Doğayı Koruma Vakfının "Dünyadaki 100, ülkemizdeki 9 sıcak noktadan birisi" içinde olan Küre Dağları Milli Parkının büyük bir kısmı Bartın il sınırları dahilinde bulunuyor. Ulus'taki Ulukaya Kanyonu ve şelalesini, Drahma Boğazı'nı, Arıt'taki Karadere Kanyonu ve Çöme Boğazı'nı, Kurucaşile'de Gölderesi ve Dip Şelalesini, Amasra'da ki Gürcüoluk Mağarasını görebilirsiniz.

Yayla merakınız varsa, Bartın tam size göre bir kent. Uluyayla, Ardıç ve Gezen Yaylaları Ulus ve beldelerine bağlı yaylalar.

Ulaşım

Ankara, İstanbul, Trabzon ve İzmir'den her gün düzenli otobüs seferleri yapılıyor.
Zonguldak hava Limanı ve Ankara-Zonguldak demiryolu üzerinden de gidilebiliniyor.

Yapmadan Dönme :
Garılar Pazarı'na uğramadan,
Aşk Dindiren Şelale'de (Ulukaya Şelalesi) ebedi bir aşka ulaşmak için çaba haramadan,
Amasra'da balık ve ünlü salatasından tatmadan,
Gürcüoluk Mağara'sına uğramadan,
Doğa yürüyüşlerine katılmadan,
Konakların süslediği caddelerinde gezinmeden,
Tel kırma işleme ürünleri ve şimşirden yapılmış salata kaselerinden almadan,
Bartın'da kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi ile Amasra Arkeoloji Müzesini görmeden,
Amasra Kalesi'nde yürümeden,
İnkumu'nda denize girmeden,
Yalı Mahallesini ziyaret etmeden,
Sakın dönme.
 
Top