• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Balkabagi ve Çekirdegi

Joker7238

_Pure Love_
Semt pazarlarında, manavlarda aralık ayından itibaren görülmeye başlayan 'balkabağının' şimdi vaktidir.

Sonbaharın rengini taşıyan balkabağı, birçoğumuza midemizi hafifletecek, şeker ihtiyacımızı giderecek bir tatlıyı hatırlatıyor. Lakin balkabağı sadece tatlı yapmak için kullanılmıyor. Değişik yörelerde çorbası, püresi hatta böreği bile pişiriliyor. Mesela, Balkanlarda yapılan Girit böreğinin ana malzemesini balkabağı.

Anavatanının Meksika ve Orta Amerika olduğu söylenen bu sebze, birçok hastalığa da iyi geliyor. Peki, soframızı süsleyen, ağzımızı tatlandıran bu sebzenin nelere iyi geldiğini biliyor musunuz? Beslenme ve diyet uzmanı Nil Şahin Gürhan'dan balkabağının faydalarını ve kimlerin yemesi gerektiğini öğrendik.

Beta-karoten (A Vitamini) deposu olan balkabağı birçok kanser çeşidini önlemeye yardımcı oluyor. İçindeki 'lutein' adlı karoten cinsi vücudu kansere karşı güçlendiriyor. Ayrıca sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riskini biraz azaltıyor. Lifi bol bir sebze. Bağırsak tembelliğine birebir. Kan şekerini düşürücü özelliği olduğu için şeker hastaları da tüketebilir, hatta yapay şekerle tatlısı yapılıp yenilebilir. Diyet yapanların balkabağı yemesinde sakınca yok; çünkü kalorisi oldukça düşük. Mineraller bakımından zengin olan balkabağını bir küçük tabak yediğinizde, vücuttaki A vitamini ihtiyacının yüzde 25'ini, C vitamini ihtiyacının yüzde 10'unu karşılamış oluyorsunuz.

Yüksek oranda potasyum içeriyor ve kalp hastalığı riskini azaltıcı antioksidanları barındırıyor. Felce sebep olan damar setleşmesini önlemeye yardımcı oluyor. Vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını sağlıyor. Çiğ olarak salatalara rendelenip tüketilebilen balkabağı, bedeni temizliyor, sinirleri yatıştırıyor.

Çekirdeği de faydalı

Kabak çekirdeğinin de bilinmeyen birçok faydası var. Beslenme uzmanı Nil Şahin Gürhan'a göre çinko ve doymamış yağ asidi ve protein bakımından oldukça zengin; mide bulantısına iyi geliyor. Bir bardağın dörtte biri kadar tüketildiğinde vücuttaki çinko ihtiyacının % 20'sini, magnezyumun % 50'sini karşılıyor. Ayrıca kemik erimesi ve kan pıhtılaşması için önerilen K vitamini kabak çekirdeğinde yeteri kadar var. Balkabağı çekirdeğini yağlıdır deyip yemekten korkmayın; çünkü içindeki Omega 3 ve Omega 6 sayesinde cildi tazeliyor, hormanel dengeyi koruyor. Tabii çekirdeği faydalıymış deyip çok tüketmeyin. Ayrıca, kabak çekirdeğinin yağındaki bileşenler prostatın büyümesini önlüyor, kolesterolün kan seviyesini düşürüyor.
 
Top