Bakın görün Tekel'i babalar gibi satarım!

kısacaben

Katılımcı
arsivimage.aspx


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tekel'in özelleştirme ihalesinin haziran ayında sigara ve içki olarak iki ayrı blok halinde gerçekleşeceğini açıkladı. Rekabet Kurumu ile bir sorun çıkmayacağını söyleyen Unakıtan ‘‘Babalar gibi satarız'' dedi.

HAFTASONUNU İstanbul'da, özelleştirme kapsamındaki Tekel, THY ve Tüpraş'ın yetkililerinden bilgi alarak geçiren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tekel'in ihale tarihini Haziran 2003 olarak verdi. Tekel'in sigara ve içki birimleri blok olarak ihaleye çıkarılacağını belirten Unakıtan, ‘‘Çalışmaları daha erken bir tarihe çekmek için de çalışıyoruz. Belki mayıs sonunda belki de haziran başında yapacağız'' dedi.

Unakıtan, ‘‘Bizim amacımız özelleştirmeyi hızlandırmak'' derken, ‘‘Tekel'in özellikle sigara üretim birimlerinin birlikte ve blok olarak özelleştirilmesinin piyasada rekabeti ve etkinliği sağlama açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu bakımdan satış stratejimiz Tekel'i sigara, alkol ayrı ayrı, fakat blok olarak satmak olacaktır'' diye konuştu.

İLGİ GÖSTEREN ÇOK

Yerli ve yabancı pek çok kuruluşun Tekel'e ilgisini olduğunu vurgulayan Unakıtan, ‘‘Kim bizimle konuşmak isterse herkesi memnuniyetle kabul ediyoruz. İlk gözlemlerimiz de bizi oldukça sevindiriyor'' dedi. Özellikle sigarada yabancı kuruluşların daha fazla olduğunu söyleyen Unakıtan, bunların hangi kuruluşlar olduğu sorusuna ise ‘‘İngilizi var, Japon'u var, İspanyolu var'' demekle yetindi.

Tekel'in özelleştirilmesinden beklenen gelir konusunda pazarlama stratejisi gereği bir rakam söylemekten kaçınan Unakıtan, rekabet konusunda ise bir problem çıkmayacağını, Rekabet Kurulu ile bir sorun yaşamadıklarını söylerken ‘‘Babalar gibi satarız'' dedi. Tekel'in yıllık 58 bin tonluk tütün alımına karşılık Türkiye'de üretim yapan yabancıların 90 bin ton alım yaptığına dikkat çeken Unakıtan, ‘‘Hiç korkmaya gerek yok, yabancılar da gelse Türk tütünü işlenecek'' diye konuştu. Tekel'in elinde 450 bin ton stok ürün bulunduğunu hatırlatan Unakıtan, ‘‘Olur mu, olur, niye? Özel sektör değil ki, devlet sektörü bunlar ortadan kalkacak herkes kendini buna göre ayarlayacak'' dedi.

İHRACAT MERKEZİ

‘‘Bilinmelidir ki, Tekel'in özelleştirilmesi sürecinde tütün üreticisi ve sektör çalışanlarının zarar görmemesi için azami dikkat ve gayreti sarf etmekteyiz'' diyen Unakıtan, görüştükleri alıcıların ‘‘Türkiye'yi ihracat merkezi'' haline getireceklerini söylediklerini aktardı. Unakıtan, özelleştirme sonucunda bazı işçilerin işsiz kalacağı, tamamen işlerinin biteceği veya o yerlerin tamamen kapanacağı gibi bir sıkıntıya düşmemeleri gerektiğini kaydederek, bunun için hiçbir tahrike kapılmamalarını istedi. Unakıtan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘‘Yeni yatırımcıların özellikle bu yerleri daha iyi, daha rantabl bir şekilde çalıştırmalarını bekliyoruz. Tekel'in özelleştirilmesinde bilhassa bazı alıcılar bize gelip Türkiye'yi bir sigara ihracat merkezi haline getireceklerini de söylüyorlar.''

Özelleştirecekleri kuruluşların, özelleştirme sonrasında istihdamı artıran, teknolojik gelişme sağlayan, piyasanın düzenli işleyişine ve üretimine katkıda bulunan bir yapıya kavuşmasını hedeflediklerini belirten Unakıtan, bu anlayışın, özellikle Tekel, Petkim, Tüpraş ve Telekom gibi kuruluşların özelleştirilmesinde buna çok önem verdiklerini vurguladı.


Uyanıklık yapan olursa biz de yasa değiştiririz


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Piyango'nun özelleştirilmesi için mevzuat değişikliği gerekeceğini, Telekom'la ilgili olarak da ‘‘ufak tefek'' mevzuat değişiklikleri yapılacağını söyledi. Özelleştirilecek olan kıyıların bazılarında satışın yapılamaması için vakfa devredildiğinin hatırlatılması üzerine Unakıtan, ‘‘Kim ne uyanıklık yaparsa yapsın, biz de bir uyanıklık yaparız kanunu değiştiririz'' diye konuştu.

Unakıtan, Özelleştirme İdaresi olarak yakın gelecekte kapsamlı bir pazarlamanın içerisine gireceklerini de kaydetti.


Tekel, haftaya Vergi Barışı'na girecek

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bir soru üzerine de Tekel'in Vergi Barışı'ndan yararlanmak üzere gerekli hazırlıkların yapıldığını ve önümüzdeki hafta başvuru yapılacağını söyledi.

Likör Fabrikası'nı almak isteyen varsa yollayın

Çok sayıda gayrimenkulü bulunan Tekel'de bu arazilerin blok satış dışında tutulacağını açıklayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘‘Arazileri ayırıyoruz, varlık satışı şeklinde ayrı olarak ihaleye çıkaracağız. Yoksa genel satışın içinde aynı fiyattan gider'' diye konuştu. Gazetecilerin özellikle Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası'nın yerine birçok talip bulunduğunu hatırlatması üzerine ‘‘Var mı, bunları bana yollayın'' diyen Unakıtan, Galatasaray'ın bu konudaki isteğine ilişkin olarak da ‘‘Parayı veren düdüğü çalar'' dedi. Bu arada Galatasaray'ın vergi borçları bulunduğunu ve önce onları ödemeleri gerektiğini vurgulayan Unakıtan, ‘‘Parayı versinler satarız'' diye konuştu.


‘Özelleştirme'de Ahmet Özal dedikodusu


8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na getirileceği iddiaları AKP'yi karıştırdı.

AKP İstanbul Milletvekili Emin Şirin, kendisinin kulağına da gelen bu iddia için, ‘‘İntihar olur, bu tayin partiyi çatlatır'' tepkisini gösterdi. ‘‘Benim de kulağıma geldi ama böyle bir şeye hiç ihtimal vermiyorum'' diyen Şirin, şöyle konuştu: ‘Özal ailesinden çok iyi elemanlar var. Örneğin İbrahim Özal partimizde milletvekili olarak temsil ediliyor. Pırıl pırıl bir genç. Ahmet Özal çok tecrübeli ama çok da hakkında dedikodu olan bir insan. Bu nedenle böyle bir göreve atanması büyük rahatsızlık yaratır.''

Evet Tek elimiz babalar gibi satıldı :)
 
Top