Antik silahlar -Bıçaklar

Suskun

V.I.P
V.I.P
Bıçaklar

İçerik
* Bıçak
*Balisong
*Falçata
*Hançer
* Kama
* Karambit
* Kirpan
* Neşter
* Pırazvana
*Sustalı bıçak
* Tanto

Prussian_bayonet_clean.jpg

Bıçak
Bıçak, keskin kısmı sayesinde çeşitli şeyleri kesmede veya bir olguya zarar verme amacıyla kullanılabilen kesici alet. Bıçak kesici uç ve sap olmak üzere iki bölümden oluşur. Ayrıca eski dönemlerden beri silah olarak kullanılır ama 1365 yılından sonra bıçakların bel yerine masada yemeklerde kullanılmaya başlamıştır Pek çok çeşidi bulunur. Savaş aracı olarak da kullanılabilir.

Knife.jpg

Fin yapımı puukko bıçağı
 

Suskun

V.I.P
V.I.P

Opening_and_closing_a_Balisong_aka_Butterfly_Knife.gif
Opening_and_closing_a_balisong_simple.gif


Balisong
Balisong ya da halk arasındaki yaygın adıyla kelebek bıçak paralel iki saplı, katlanır bir bıçak çeşididir. Tek elle yapılan açma-kapama ve diğer ilgili hareketlerle özdeşleşmiştir. Batangas bıçağı ve Bente Nueve gibi isimlerle de bilinir.

Balisongun 20. yüzyılın başlarında Filipinler'in Batangas ilinde yaygınlaştığı ve pratikliği sayesinde Filipinli savaş sanatı ustalarınca da benimsendiği bilinmektedir. Daha sonra ABD'ye ve buradan da tüm dünyaya yayılmıştır.

220px-1-Zamak.jpg

 

Suskun

V.I.P
V.I.P
800px-Aaknife3.jpg

Falçata veya diğer adı ile maket bıçağı

Falçata veya maket bıçağı, metal veya plastik bir koruma sürgüsü içerisinde ileri geri hareket eden ve kilitleme mekanizması ile sabitlenebilen tek tarafı keskin bıçaktır. ekleri ayakkabi imalathanelerinde görülen keskin metal çubuk. deri, kösele ve kauçuk kesmek, rötüslamak için kullanilir. ofis ve kirtasiye ortamindaki versiyonu bildigimiz plastik yapida ve biçagi degistirilebilen halidir.


Falçata ismi Türkçeye falcetto (İtalyanca) kelimesinden gelmiştir. Bu isim eskiden kunduracıların deri, kauçuk ve tahta kalıp rötuşları için kullandıkları keskin aletten değişmiştir .
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
750px-Poignard_0.188.1_2_fond.jpg

Hançer


İki yanı da bilenmiş bir çeşit bıçaktır. Taşımaya elverişli olduğundan silah olarak kullanılır. Hançerlerin boyutları değişkendir. Örneğin Ortaçağ'da kullanılan bazı çeşitlerinin boyu 45 santimetreye ulaşmaktadır. Hançerler günümüzde süs eşyası olarak da kullanılmaktadır.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
ORJİNAL ESKİ OSMANLI KAMA

Kama uçları üçgen şeklinde olan ve baltaya benzeyen aletlere denir. Bu basit aletler metalden veya tahtadan yapılırlar ve kesicidirler. Bir nesne kesilmek istendiğinde kamanın keskin ucu bu noktaya konulur ve üst kısmına sert bir cisimle vurularak basınç oluşturulur böylece nesne kesilir. Yüzeyleri eğik düzlem şeklinde olan prizmaya benzer. Kullanım amaçları; cisimleri kesmek, parçalamaktır. Bıçak, makasın kesici kısımları, çivi, iğne, çuvaldız ve balta kamaya örnektir.








23281


Boyuna‑Asilabilir‑Kilifli‑Kama




 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Karambit

Karambit (veya kerambit), Endonezya, Malezya ve Filipinler gibi ülkelerin kültürlerinde rastlanan bir bıçak türüdür. Bu kültürlerin hepsinde hem silah hem de tarım aleti olarak kullanılmıştır. Kaplan pençesi şeklindedir.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
800px-Kirpan_small.JPG


Kirpan
Sihlerin dini ibadetleri sırasında kullandıkları bir bıçaktır. Bir Sih her zaman bu materyali yanında taşımalıdır. Bıçak değişik şekillerde ve ebatta imal edilebilir. Bıçağın taşınması bulunulan ülkenin hukuki düzenlemelerine göre yasal olmayabilir.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
57px-Scalpel.jpg

Neşter

1. Genel olarak tıbbi amaçla (cerrahide), ve kimi zaman çeşitli sanat ve zanaatlerde kesim yapmak için kullanılan ufak bıçak.

2. Neşter, sivri kavisli dar pencere.
Çok keskin, kendi ağırlığıyla bir deriyi rahatlıkla kesebilen cerrahi bıçak
Cerrahide kullanılan bıçaklar Gamma Işınları ile steril edilmişlerdir. Gamma Işın dalgaları denilen, çok sert cisimlere girebilen (çelik vs.) ve gözle görülmeyen bakteri,virüs gibi zararlı canlıları yok edebilen bir ışın dalgasıdır. Cerrahide kullanılan neşterler ağızları lazer ile inceltilir ve keskinleştirilir.

3. Neşter kelimenin diğer bir anlamıyla da bilgi anlamına gelir.
Örneğin; neşteri bir ameliyathanedeki hayat kurtarmaya çalışan bir doktorun elinde düşünelim, birde aklı yerinde olmayan tam bir cahil ve bir caninin elinde düşünelim.

cm'nin %1'i kalınlığındadadır.
Genel olarak karbon çeliğindem imal edilirler.
11,13,17,21,22 boyutları vardır.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P


800px-Soie-wakisashi-p1000658.jpg

Vakizaşinin pırazvana kısmı (Nagako)

Pırazvana, kılıç veya bıçak gibi silahların kabza içinde kalan kısmına verilen isimdir.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Switchblade_animated.gif


Sustalı Bıçak ya da Sustalı Çakı
Sapa monte edilmiş bir düğme yahut mandala basıldığında, bıçağın sap içerisine sabitlenmiş bir çelik yay yardımıyla otomatik olarak açılarak, kullanıma hazır pozisyona geldiğı çakı ya da bıçak. Bıçağın uzunluğunun 4 cm’den başlayıp 18 cm’ye dek uzandığı çeşitli kalitedeki sayısız model ve çeşidi mevcuttur.

Çalışma Prensibi
Bıçağın geleneksel çakıyı andırır biçimde yandan 180 decelik bir açı ile açıldığı ve bıçağın sapın içerisinden spiral bir yay yardımı ile dikey olarak çıktığı başlıca iki modeli üretilmektedir. Yaygın tüm modellerde bıçak, kullanım esasında çakının yanlışlıkla kapanmasını engellemek amacını taşıyan bir kilit düzeneğine de sahiptir.
images?q=tbn:ANd9GcQUUFFOOidJtV5ULgFMTME8eVzzYGIqkkBLDlKTpo_fGiP_PYp-_A.jpg

Özellikler
Sustalı bıçaklar bugün başta Çin, Taiwan, Pakistan, Hindistan, İtalya ve Amerika olmak üzere çelik endüstrisine sahip pek çok ülkede çeşitli ebat, kalite ve modellerde üretilmekte ve ihraç edilmektedir. Kullanım amacı ve özellikleri tüm diğer çakılardan farklı değildir.

Ne var ki, Hollywod film endüstrisinde 50’li yıllardan başlayarak çekilen filmlerdeki şiddet sahneleriyle sustalı bıçak, ilk olarak tüm dünyada tanınır hale gelmiş, sokak çetelerinin, mafyanın ve kanun karşıtlarının bıçağı imajını kazanmıştır. Oysa ilk ortaya çıkışı 1850’lere dek uzanan sustalı bıçaklar, ilk olarak Almanya’da açılması ve kullanımı pratik, çok amaçlı çakılar olarak tasarlanmış ve hemen her alanda kullanılagelmiştir.

Yasal Düzenlemeler

Amerikan film endüstrisinin gençler üzerindeki olumsuz etkisi, ucuz ve düşük kalitedeki sustalı çakıların dünya pazarlarına yayılması, bu çakının kimi ülkelerde yasaklanmasına ya da üretim ve kullanımına sınırlamalar getirilmesine yol açmıştır. Bugün satış ve üretiminin serbest olduğu hemen her ülkede sustalı çakılar yaş sınırlamasına tabidir. Bu sınır örn. İtalya’da 12, Avusturya, Finlandiya, Fransa, Portekiz, Almanya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’nde 15 yaştır.
 
Top