• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Antep Mutfak Kültürü ile ilgili İnanç ve Gelenekler

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Antep Mutfak Kültürü ile ilgili İnanç ve Gelenekler

Ramazan ayı içerisinde en az bir kere kelle ve ciğer yenilir. Böylece ciğer ateşi, yani evlat acısı görülmeyeceğine inanılmaktadır.
Muharrem ayında ve özellikle 10. gününde aşure yapılıp dağıtılır. Bunun bolluk ve bereket getireceğine inanılır.
Gaziantep’te ölen kişinin ölümünün 7. ve 40. ve 52. Gününde hayrat yapılmaktadır. 7. Günü arzu edilen bir yiyecek 40. Günü içli köfte 50.günü kelle pişirilip dağıtılmaktadır.
Hamur ve ya köfte yapılırken hamur veya köfte parçaları dışarıya sıçrarsa o gün eve misafir geleceğine ve evlerinde bu yemeklerden yenileceğine inanılır.
Ocaktaki ateş ocak içinde söndürülmez. Ocağın sönmesi ailenin sönmesi anlamına geldiğinden odunlar dışarı alınır, besmele çekildikten sonra söndürülür.
Ateşin üzerine su dökülmesi iyi değildir. Uğursuzluk getireceğine inanılır.
Yürüyemeyen çocuğun diz kapağının arkasına zeytinyağı sürülürse çocuğun hemen yürüyeceğine inanılır.
İlk dişi görünen çocuk için diş hediği yapılırsa, dişlerinin erken ve düzgün çıkacağına inanılır.
Gaziantep’te köfteli yemekler hazırlanırken, yuvarlanan köftelerin iki veya üç tanesi tesadüf eseri üst üste gelirse o gün eve misafir geleceğine inanılır.
Ocak başında çocuk dövülmez, dövülürse çocuğun "çalgın" yanı çılgın olacağına inanılır.
 
Top