• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Afrika ülkeleri listesi

Suskun

V.I.P
V.I.P
AFRİKA

Alan: 30,221,53 km² (11,668,598.7 sq mi)
Nüfus: 1,000,010,000
Yoğunluk: 30.51/km² (80/sq mi)
Ülkeler: 54
Zaman: +0 (Senegal)
Dilimi: +4 (Mauritius)

Afrika, Avrupa'nın güneyinde, Atlas Okyanusu'nun doğusunda, Hint Okyanusu'nun batısında ve Antarktika'nın kuzeyinde bulunan kıtadır.

afrika.png
Güney Amerika'nın doğusu, Atlas, Hint okyanusu ile Hindistan'ı içine alan bir biçimde konuma sahip olan Gondvana denilen eski bir kıtanın parçasıdır.

Eski dünya karalarından birisi olan Afrika, 30.218.000 km² yüz ölçümü ile kıtalar arasında Asya ve Amerika'nın ardından üçüncü sırada gelir.

Afrika adı, Kartaca'ya ilk defa ayak basan Romalılarca "Afri" veya "Africani" denilen oymakların adından esinlenerek verilmiştir. Afrika adı bu ülkeye Pön savaşları sırasında verilmiştir. O zamana kadar Yunanlı yazarlar bu kıtaya "Libya" yani "Lebular Diyarı" derlerdi. Fakat M.S. 1. yüzyılın sonlarında bu isim bütün kıta için kullanılmaya başlandı. Afrika terimi daha sonra Arapça'ya "İfrikiya" şeklinde geçmiştir.

afrika.jpg

Afrika kuzey-güney doğrultusunda Tunus'taki Beyaz Burun (37° 22' 20 K Paraleli) ile Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Agulhas Burnu (34° 50'28 G Paraleli) arasında 8.025 km boyunda, doğu batı doğrultusunda ise; Somali'deki Ras Hafun Burnu (51° 25' 27 D Meridyeni) ile Senegal'deki Yeşil Burun (17° 31' 17 B Meridyeni) arasında 7.416 km genişliğindedir.

Afrika kuzeyden Akdeniz ile sınırlanırken kuzeydoğuda Süveyş Kanalı ile Asya'dan ayrılır. Kıta doğuda Kızıldeniz ve Hint Okyanusu ile komşudur. Babülmendep Boğazı Arap Yarımadasına 18 km yaklaşır. Kıtanın güneyi yine Hint Okyanusu, batısı Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Kıta kuzeybatıda Avrupa'dan 14 km genişliğindeki Cebelitarık Boğazı ile ayrılır.

Rift vadisinden geniş volkanlardan, fay blokları ve inselbergerlerden ve büyük çöllerden oluşmuş bir kıtadır.

En yüksek noktası Kilimanjaro Dağı (5.895 m) olmakla birlikte en alçak noktası Assal Gölüdür (-156 m).

Sahra Çölü hem tüm Afrikanın hem de tüm dünyanın en büyük çölüdür. Hâlâ da genişlemeye devam etmektedir.

Afrika Kıtasındaki ülkeler

Angola
Bassas Da Indıa
Batı Sahra
Benin
Bostvana
Bouvet Adası
Burkina Faso (Yukarı Volta)
Burundi
Cape Verde
Cezayir
Cibuti
Çad
Ekvator Ginesi
Eritre
Etiyopya
Europe Adası
Fas
Fildişi Kıyısı
Güney Afrika Cumhuriyeti
Gabon
Gambia
Gana
Gine
Gine Bissau
Heard Ad. Ve Mcdonald Ad.
Juan De Nova Adası
Kamerun
Kenya
Komorolar
Kongo
Lesotho
Liberya
Libya
Madagaskar
Malavi
Mali
Maurıtıus
Mayotte
Mısır
Moritanya
Mozambik
Namibya
Nijer
Nijerya
Orta Afrika Cumhuriyeti
Reunion
Ruanda
Saınt Helena
Sao Tome And Prıncıpe
Senegal
Seychelle (Şeysel) Adaları
Sierre Leone
Somali
Sudan
Svaziland
Tanzanya
Togo
Tromelın Adası
Tunus
Uganda
Zaire (Kongo Dem. Cum.)
Zambiya
Zimbabwe
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Coğrafi Konumu

Avrupa'nın güneyinde, Atlantik Okyanusu'nun doğusunda, Hint Okyanusu'nun batısında ve Antarktika'nın kuzeyinde bulunan kıta.

Eski dünya karalarından birisi olan Afrika, 30 218 000 km² yüz ölçümü ile kıtalar arasında Asya ve Amerika'nın ardından üçüncü sırada gelir.
Afrika adı, Kartaca'ya ilk defa ayak basan Romalılarca "Afri" veya "Africani" denilen oymakların adından esinlenerek verilmiştir. Afrika adı bu ülkeye Pön savaşları sırasında verilmiştir. O zamana kadar Yunanlı yazarlar bu kıtaya "Libya" yani "Lebular Diyarı" derlerdi. Fakat MS I yy sonlarında bu isim bütün kıta için kullanılmaya başlandı. Afrika terimi daha sonra Arapça'ya "İfrikiya" şeklinde geçmiştir.

Afrika kuzey-güney doğrultusunda Tunus'taki Beyaz Burun (37° 22' 20 K Paraleli) ile Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Ahulhas Burnu (34° 50'28 G Paraleli) arasında 8 025 km boyunda, doğu batı doğrultusunda ise; Somali'deki Ras Hafun Burnu (51° 25' 27 D Meridyeni) ile Senegal'deki Yeşil Burun (17° 31' 17 B Meridyeni) arasında 7 416 km genişliğindedir.

Afrika kuzeyden Akdeniz ile sınırlanırken kuzeydoğuda Süveyş Kanalı ile Asya'dan ayrılır. Kıta doğuda Kızıldeniz ve Hint Okyanusu ile komşudur. Babülmendep Boğazı Arap Yarımadasına 18 km yaklaşır. Kıtanın güneyi yine Hint Okyanusu, batısı Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Kıta kuzeybatıda Avrupa'dan 14 km genişliğindeki Cebelitarık Boğazı ile ayrılır.


Afrika Kıtasındaki Göller

Abbe Gölü

Abbe Gölü, Doğu Afrika'da Etiyopya ile Cibuti sınırı arasında bulunan bir tuz gölüdür. 45,000 ha yüzey alanı bulunan gölün, 34,000 ha alanı su ile 11,000 ha ise sadece tuz ile kaplıdır.

Turkana Gölü
Turkana Gölü ya da eski adıyla Rudolf Gölü, Afrika'nın doğusunda Büyük Rift Vadisinin üzerinde yeralan irili ufaklı birçok gölden birisidir. Kenya'nın kuzeybatısına düşer ve dünyanın en büyük kalıcı çöl gölü ile yine dünyanın en büyük alkalin gölüdür.

Victoria Gölü
Viktorya Gölü, Afrika'nın doğusunda Tanzanya, Uganda ve Kenya topraklarında bulunan Dünya'nın en büyük ikinci tatlı su gölüdür. Afrika'nın en büyük gölüdür.


Afrika Kıtasındaki Akarsular

Akarsuları ve uzunlukları
Nil (6648 km ile yalnızca Afrikanın değil, dünyanın en uzun ırmağıdır),
Benue (1400 km),
Kongo (4700 km),
Kasai (2153 km),
Limpopo (1770 km),
Lualaba (645 km),
Nijer (4183 km),
Orange (2090 km),
Senegal (1633 km),
Chari (949 km),
Oubaungi (2250 km),
Zambezidir (2735 km).


Afrika Kıtasının Nüfusu

ABD Kalkınma Ajansı,Afrika Nüfusunun 1 Milyarı geçtiğini ve yıllık artışın 24 milyon olduğunu bildirdi.

Ajansın tahminlerine göre, Mısır ve Tunus gibi ülkelerde doğum oranının düşmesine rağmen kıta genelinde bu artış hızının devam etmesiyle 2050'de nüfus bugünkünün iki katına çıkacak.

Ömrün kısa, ölümün yüksek olduğu kıtada en yüksek doğum oranı kadın başına 7 çocukla Nijer'de görülüyor.

Nüfusun dağılışında büyük farklılıklar vardır.Doğu Afrika Platoları, Kuzeybatı Afrika ve Cap Bölgesi nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlerdir.Nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu yer ise Nil Vadisi ve deltasıdır.

Dünya' nın en kısa boylu insanları Pigmeler, Orta Afrika' da yaşarlar. Kıta' nın diğer bazı yerli kabilelerini ise; Hotantolar, Bantular, Masailer, Zulular oluşturur.
Nüfusu en fazla olan ülke Nijerya' dır.

Hâlâ diğer kıtalara göç veren kıta özelliğine sahiptir.

Dünya' nın en ilkel yerleşme birimlerine Afrika Kıta sı' nda rastlanır. Daimi kırsal yerleşmelerin yanı sıra geçici kırsal yerleşmelerin en fazla görüldüğü kıtadır. Kırsal yerleşmelerde en fazla görülen yerleşme tipini kulübeler oluşturur.
Sosyal yaşantı bakımından en gelişmiş bölgeler; Kıta' nın Kuzey' i ve Güney' idir. Kuzey' inde Arap uygarlığı, Güney' inde; sömürgeciliğe dayalı Avrupa hayat düzeni egemendir.
Bağımsızlığını en geç kazanan ülkelerin olduğu kıtadır.

Birleşik Krallık' tan bağımsızlığını ilk kazanan ülke Gana' dır. (1957) Kıta ülkelerine öncülük etmiştir.

Son zamanlarda şehir sayısı ve şehirli nüfus sayısı artış göstermektedir.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Afrika'daki dağlar


Kenya Dağı

Kenya Dağı, 5.199 m ile Kilimanjaro Dağı'ndan sonra Afrika'nın en yüksek dağıdır. Dağ, Kenya'nın iç bölgelerinde, ekvatorun az güneyinde yer alır.

Kenya Dağı, sönmüş bir yanardağ olup, Büyük Rift Vadisi'nin yakınlarında yer alır. Dağın tepesinde 11 küçük buzul ve bir sürü vadi yer alır. Kenya Dağı, tatlı su kaynakları açısından çok önemli bir yere sahip olup Tana ve Ewaso Ng'iso nehirlerinin doğduğu bölgedir. Bulutsuz havalarda dağ Nairobi'den görülebilir.

Dağın çevresinde çok çeşitli ormanlar bulunur. Yüksek nem oranı nedeni ile çevresindeki oramndaki tüm ağaçların üzeri liken ile kaplıdır. Dağda yaşayan canlıların bir kısmı o bölgeye endemiktir. Bu bölgede Senecio, Lobelia ve Carduus cinsinden bitkilere rastlanabilir. n çok bulunan hayvanlar ise damanlar ve duikerlerdir. Ayrıca bu bölgede maymun, fil ve Afrika mandası gibi nadir bulunan hayvanlara rastlanabilir. Dağın çevresindeki bölge milli park ilan edilmiştir.

Kilimanjaro Dağı
Kilimanjaro Dağı genelde sadece Kilimanjaro (1902'den 1918'e kadar Kaiser-Wilhelm-Spitze olarak adlandırılır), deniz seviyesinden 5.895 metre yüksekte Afrika'nın masif bir dağı. Kilimanjaro sönmüş bir stratovolkandır.

Tanzanya'nın kuzeydoğusunda bulunan Kilimanjaro, üzerindeki Kibo zirvesiyle, Afrika kıtasının en yüksek dağıdır. 1987 yılında, kendine özgü tabiatı, UNESCO tarafından Dünya Doğa Mirası olarak ilan edilmiştir.

Ekvator'un yaklaşık 340 km güneyinde bulunan Kilimanjaro, Tanzanya'nın kuzeydoğusunda, Dar es Salaam şehrinin yaklaşık 500 km kuzeybatısında ve Victoria Gölü merkezinin yaklaşık 560 km güneydoğusundadır. Kenya sınırına sadece birkaç kilometre mesafedeki Kilimanjaro, bu ülkenin başkenti Nairobi'nin yaklaşık 200 km güneydoğusunda kalır.

Sina Dağı
Sina Dağı (Arapça: جبل موسى), Mısır'da Sina Yarımadası'nda yer alan 2,285 metre yükseklikte bir dağdır. Dinler tarihinde de önemli yeri vardır. Kurak yarımadadaki 2,629 metrelik Aziz Katerina Dağı'ndan sonraki en yüksek ikinci dağıdır.

Sina Dağı, Tevrat'a göre, Musa Peygamber öncülüğündeki İsrailoğulları'nın (İbraniler) Mısır'dan çıkarken durdukları, Musa'nın Allah ile konuştuğu ve On Emir'i aldığı yerdir.

Sina Dağı Musa'ya Tanrı tarafından (inanışa göre) Tanrı'nın yazdığı iki taş levhanın Musa'ya verildiği yer olarak bilinmektedir. Ayrıca Musa Sina dağında elde ettiği öğeleri ahit sandığı adı verilen gizemli bir sandığa koymuştur. Bu gizemli sandık tahminlere göre Tarsus'ta bir mağara da bulunmaktadır ve bu sandığı Mehdi çıkaracaktır

Atlas Dağları
Atlas Dağları, Afrika kıtasının kuzeybatısında, Fas, Cezayir ve Tunus ülkelerinden geçen büyük bir dağ sırasıdır.

Uzunluğu 2400 kilometre civarındadır. En yüksek noktası, Fas'ın güneybatısında 4167 m yüksekliğindeki Toubkal'dır. Atlas Dağları, kuzeybatı Afrika'nın Akdeniz kıyıları ile Sahra Çölü'nü ayıran bir duvar gibidir. Geçtiği bölgelerde Arap ve Berberi'ler yaşar; bu dağlardaki insanların kendine özgü kültürleri ve yaşam biçimleri, dağların ihtişamlı görünüşleriyle birlikte geziler için ve fotoğrafçılar için çekici bir dünya olmuştur.

Atlas Dağları'nın oluşumunun milyonlarca yıl öncesinde Amerika ve Afrika kıtalarının ayrılmadan önce çarpışmasından kaynaklandığı, Kuzey Amerika'daki Apalaş Dağları'nın da aynı jeolojik hareketin sonucu olduğu tahmin edilmektedir.

Cebel-i Şambi
Cebel-i Şambi Tunus'un en yüksek dağıdır. 1554 m yüksekliğindeki Cebel-i Şambi'nin eteğinde Kassarin şehri bulunmaktadır.
 
Top