• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Sigaranın Yoksunluk Etkileri Ne Zaman Geçer?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Sigarayı bırakınca nikotin almamaya bağlı yoksunluk belirtileri, hafif veya şiddetli olarak ortaya çıkmaktadır.
Amerikan Psikiyatri Birliği nikotin kullanımının birden bırakılmasının veya kullanılan nikotin miktarının azaltılmasının ardından 24 Saat içinde şu sekiz bulgudan en az dördünün ortaya çıkmasını öngörmüştür:

  • [*]Disforik veya depresif mizaç (yani ruhsal durumda dalgalanmalar, neşeli ya da hüzünlü hal).
    [*]İnsomnia (uykusuzluk).
    [*]İrritabilite (hırçınlık), sinirlenme ya da öfkelenme.
    [*]Anksiyete (endişeyle karışık sıkıntı hissi).
    [*]Düşüncelerini yoğunlaştıramama (konsantrasyon güçlüğü). Dalgınlık ve dikkat dağılması.
    [*]Huzursuzluk. Yorgunluk, bitkinlik, isteksizlik.
    [*]Kalp hızında azalma (bradikardi).
    [*]İştah artması veya kilo alma.
Sigara içen aslında ateşi ağzına almaktadır.
Bunların dışında kişide ağrılar, sızılar ve kramplar ortaya çıkabilir.
Bu belirtilerin hepsinin her insanda olmayacağını bilelim. Belirtilerin çoğu, 3-5 Gün gibi bir süre içinde kendiliğinden geçer. Sabır burada önemlidir. O sıradaki sigara içme isteğine kapılıp yaklaşmamak gerekir.
Sigarayı bırakmaya ait şikayetler, sigara kesildikten sonraki birkaç saat içinde başlar. 1-4 gün içinde en yüksek seviyesine ulaşır, 3-4 hafta sürer. İştah artışı ve kilo alma yakınmaları 6 Aya kadar devam edebilir.
Dikkat isteyen işlerde performansta azalma yine bu dönemde söz konusu olabilir. 6 Ay sonra bile bırakanların yaklaşık yüzde 50'si sigara içme arzusu duyabilirler. Buna tahammül etmek ve sigaradan uzak durmak şarttır.
Bu dönemde yine tatlı yiyeceklere karşı istek olabilir. Asrın başında her Amerikalı, kişi başına 15 kilo şeker tüketiyordu. Şimdi ise bu miktar 60 kiloya çıkmıştır.
Halbuki rafine edilmiş şekerin içinde neredeyse hiç Mineral ve vitamin bulunmaz. Oysa vücudumuzun, kan şekerini yakabilmek için B1 vitaminine ihtiyacı vardır. İşte bu yüzden çok şeker tükettiğimiz zaman sinir sistemimizi tutmakla görevli B1 vitamini fazla şekerin yakılmasını üzerine alır. Bu durumda sinir sistemi, insanı daha sinirli, kaprisli ve öfkelenmeye meyilli hale getirir.
Bu yüzden özellikle sigaranın bırakıldığı ilk haftada şeker ve şekerli mamullerden uzak duralım.

Nikotin yoksunluğu için bazen ilaç tavsiye edilmektedir. Ancak en uygunu, doğal yolla, herhangi bir ilaç kullanmadan bu dönemi geçirmektir. Yapılan araştırmalarda bağımlılık şiddetinin fazla olduğu durumlarda tıbbi ilaç yardımlarının faydalı olabileceği gösterilmiştir. Burada tiryakinin kendisini hazırlaması ve azimli, kararlı oluşu önemlidir.
Yoksunlukla nasıl başetmeli ?
Şimdi de yoksunluk sırasında ortaya çıkabilecek problemleri nasıl aşabileceğimizi kaydedelim:
Ağız kuruluğu ve boğaz ağrısına karşı şişe suyu, taze sıkılmış meyve Suyu yudumlanmalı ve sakız çiğnenmelidir.
Baş ağrısı için ılık bir banyo veya duş tavsiye edilir. Yine denize ve havuza girmek de uygun olur.
Uyku düzeni bozulduğunda çay, kahve gibi kafeinli içecekleri mümkün olduğunca azaltalım ve yatmadan 4-5 saat önce keselim. Yine her gün en az 1 saat kadar açık Havada yürüyelim. Sabah erken kalkalım ve gündüz uykumuz olsa bile yatmayalım.
Alıştığımızdan daha erken bir Saatte yatalım ve yatmadan önce ılık bir duş alalım.
Beslenmede düzensizlik olduğunda diyetimize dikkat edelim. Bol Su içelim.
Yorgunluk için: Öğle üzeri yarım saat geçmeyecek tarzda şekerleme yapalım. Bedenimizin giderek enerji kazanacağını düşünerek rahatlamaya çalışalım ve sabredelim.
Acıkma halinde: Düşük kalorili şekersiz Sıvılar ve bol su içelim. Beyaz Un ve şekerden kaçınarak karnımızı doyuralım. Meyve ve sebzeye ağırlık verelim.
Gerginlikte yürüyüş yapalım. Sıcak banyonun gevşetici etkisinden yararlanalım. Zaten gergin olmamız vücutta nikotinin azalmaya başladığını gösterir. Bir müddet sonra kaybolur.
Öksürükte birkaç yudum ılık Bitki çayı faydalıdır. Olmazsa bir boğaz pastili kullanabiliriz.
Öksürük, sigaranın, akciğerlerde yapmış olduğu hasarları düzeltmek içindir. Öksürükle birlikte siyah renkli balgam da çıkabilir. Bundan korkulmamalıdır. Ev temizleniyor anlamındadır ve birkaç gün sonra öksürük ve balgam çıkarma biter.
Konsantrasyon zorluğunda, bir süre sonra geçeceğini bilelim. Zaten sigara uzun süre içildiğinde beyin Oksijen seviyesini azaltacağından zihnimize çok daha fazla zarar verir.
Kendimize şu cümleyi sık sık tekrarlayalım: Bu aksam artık kesinlikle sigarayı bırakmaya karar verdim.
Sigara içmeyen kişi sabah kalktığında kahvaltıdan zevk ve lezzet aldığı halde, tiryaki sigarasını tellendirmeden rahat edemez.
Sigarayı bıraktıktan sonra içme arzusu oluşursa; ayağa kalkalım, dolaşalım, elimizi meşgul edelim, sevdiğimiz biriyle konuşalım, meyve yiyelim, şekersiz sakız çiğneyelim, su veya taze sıkılmış meyve suyu içelim. Ayrıca diyelim ki:
"Sigarasız hayatı seçtim ve sigarayı kesinlikle bıraktım.'
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
17. günüm bitti. Fena değildim ilk 7. günden sonra. Ama ilk 7 günde göz kararmaları, araba kullanamama, yerinde duramama vs belirtiler oldu :D

Bir de vücut bi anda şaşırdı dengesi bozuldu direnci düşmüş olmalı ki 4 yıldan beri ilk kez grip oldum :P neyse tam atlattık derken son gündür fena dokunmaya başladı yine. Ama inatçıyım halledicem inşallah :)
 

patik

Özel Üye
Özel üye
17. günüm bitti. Fena değildim ilk 7. günden sonra. Ama ilk 7 günde göz kararmaları, araba kullanamama, yerinde duramama vs belirtiler oldu :D

Bir de vücut bi anda şaşırdı dengesi bozuldu direnci düşmüş olmalı ki 4 yıldan beri ilk kez grip oldum :P neyse tam atlattık derken son gündür fena dokunmaya başladı yine. Ama inatçıyım halledicem inşallah :)

Allah yardımcın olsun, bunları atlatıp geri dönmezsin İNŞALLAH.
 
M

Mehmet700

Ziyaretçi
Bugün 10 .günüm hiç aklıma gelmiyor artık bıtakma yöntemini yardım amaçlı arkadaşlarla paylaşabilirim.
 
D

Doğan1905gs

Ziyaretçi
Ramazandaki orucun 2 ay süreci.. Zamanı gelene kadar sabredın mutlu sona ulasacaksınız. 6 yıl ıctım ve bıraktım yazıları boswerın kafanızda bıtırın ıcmeyın ıstersenız bu surecte ters takla atın ama bırakın her sabah daha bır mutlu uyanacaksınız kolay gelsın demıcem zor gelecek ama bıtecek.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Buradaki mesajım 2010 yılında yazılmış. Sanırım buraya yazdıktan kısa bir süre sonra tekrar başlamıştım. Ama 2012'nin Haziran ayında bıraktım ve hala başlamadım. 3 buçuk yılı devirdik. Kararlılık çok önemli Bugün de 1 dal sigara tekrar başlatır ama o dal sigarayı içmeyi hiç düşünmüyorum.
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Sigarayı bırakalı üç yıl oldu hala etkilerini görüyorum. Başlamam bir daha düşmanı cebimde yıllarca taşımışım.
 
Top